BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3676 % 0,07
EUR/TRY 34,9259 % -0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3676
% 0,07
34,9259
% -0,26
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Görüşmeler 10 Temmuz'a uzatıldı

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Taraflar arasında ciddi farklılıklar görülmekte ve bu sadece ABD'nin değil 5+1 ülkelerinin genel kanaatidir. Sorunlara rağmen görüşmelerin devamı önemlidir" dedi

Görüşmeler 10 Temmuz'a uzatıldı
AA 08 07 2015, 07:27

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile nükleer müzakerelere ilişkin, "Anlaşmaya varmaya her zamankinden daha yakınız. Ancak halen taraflar arasında çok ciddi farklılıklar görülmekte ve bu sadece ABD hükümetinin değil 5+1 ülkelerinin genel kanaatidir. Arada yaşanan sorunlara rağmen görüşmelerin devamı önemlidir" dedi.

Earnest, günlük basın brifinginde, İran ile devam eden müzakerelerin sonuçlanmasına çok yaklaşıldığını söyledi.

Bu bağlamda müzakerelerin sürmesinin önemine işaret eden Earnest, anlaşmaya varmaya her zamankinden daha yakın olduklarını dile getirdi.

Earnest, "Ancak halen taraflar arasında çok ciddi farklılıklar görülmekte ve bu sadece ABD hükümetinin değil 5+1 ülkelerinin genel kanaatidir. Arada yaşanan sorunlara rağmen görüşmelerin devamı önemlidir" ifadelerini kullandı.

"İran ile nükleer müzakerelerde hedef tarihin üçüncü kez ertelenmesine" ilişkin soru üzerine Earnest, "Görüşmelere hedef tarih koymuş olmak İran'a baskı yapmak için önemli. Daha önce belirlediğimiz tarihleri aşmış olmamıza rağmen taraflar arasında sonuca dönük görüşmelerden ve bir sonuca ulaşacağımız takdirde görüşmelerin devam etmesinden yanayız" diye konuştu.

Ülkeler arasındaki nihai anlaşma için 30 Haziran olarak belirlenen son tarih, görüşmelerin taraflar arasında bir sonuca bağlanabilmesi için 7 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Ancak taraflar, bu sürenin dolmasına rağmen masadan anlaşmayla ayrılamadı. Belirlenen sürenin tekrar dolması üzerine, görüşmeler 10 Temmuz'a kadar bir kez daha uzatıldı.

Müzakereler, BM'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında yapılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, müzakerelerde bazı sorunlar bulunduğunu ve iki tarafın da siyasi karar almaya ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Hammond, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, İran ile nükleer müzakerelerin yürütüldüğü otelden ayrılırken, gazetecilere açıklama yaptı.

Müzakerelerde bazı sorunlar bulunduğunu ve her iki tarafın da siyasal karar almaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Hammond, "Çarşamba gecesi Viyana'ya geri döneceğim. Perşembe günü tekrar toplandığımızda sağlam ilerlemer kaydetmiş olmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

Taraflar, İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek ve yaptırımları kaldıracak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor. BM'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasındaki müzakerelerin, cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Yukarı

Business HT×