BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dövizde Yunan endişesi

Para birimlerinin euro karşısında yükselişi pek çok merkez bankasını harekete geçirdi

Para birimlerinin euro karşısında yükselişi pek çok merkez bankasını harekete geçirdi
BLOOMBERG NEWS 07 07 2015, 12:37

Yunanistan'daki kriz sonunda yayılacak ideal kanalını buldu: Günlük 5,3 trilyonluk işlem hacmi olan döviz piyasası.

İsveç'ten İsviçre'ye kadar pek çok merkez bankası para birimlerinin euro karşısında değer kazanmasına karşı önlem almaya çalışıyor. Referandumdan sonra artan Yunan riskleri Doğu Avrupa'yı da etkilemeye başladı. Ekonominin kademeli toparlanma gösterdiği İngiltere'de bile merkez bankası parasal sıkılaştırmasını ertelemek zorunda kalabilir. Japonya ise şimdiden yenin daha fazla güçlenmesi durumunda teşvik programını artıracağını söyledi.

Banco Santander G-10 kur stratejisti Stuart Bennett, “İsveç kronu ve İsviçre frangı gibi para birimleri euronun ucuzlamasından endişelenmeliler. Eğer bu gerçekleşirse, düşük enflasyona karşı verdikleri mücadele zarar görebilir. BoE [İngiltere Merkez Bankası] ise sterlinin güvenli liman olarak değer kazanmasından hoşlanmayabilir. Mesele Avrupa'nın meselesi, ancak küresel döviz piyasası için büyük risk” dedi.

İsviçre ve İsveç merkez bankalarını endişelendiren durum Yunan krizinin euroyu zayıflatıyor oluşu. Her ikisi de enflasyonel baskıları artırmaya çalışıyor ve para birimlerinin güçlenmesi bu çabaları güçleştirecek. Sterlinin euro karşısında yedi yılın en yükseğine çıkmasının ardından açıklama yapan BOE ise euro kurunun yükselmesinin ülkenin ekonomik büyümesini yavaşlatacağından korktuğunu söylemişti. 

Japonya'da da Başbakan Shinzo Abe, Avrupa'da oluşacak bir krizin etkisinin ülke üzerindeki etkisinin sınırlı olmasını beklediklerini, ancak gerektiği takdirde teşvik programını artırmaya hazır olduklarını söylemişti.

Standard Chartered kur stratejisti Eimear Daly, “Bir süredir merkez bankalarının deflasyonel baskılarla mücadelesi sırasında küresel kur savaşlarının Avrupa'da akut bir aşamaya geldiğini söylüyoruz" dedi.

Daly'e göre, periferi Avrupa'sındaki merkez bankaları da eurodaki zayıflığın hızlanması veya finansal piyasa şoklarına karşı daha da ciddi alarma geçmiş durumda.

Çek korunası geçen hafta Kasım 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Credit Agricole stratejisti Mark McCormick geçen ay euro karşısında yüzde 1 düşen Polonya zilotisi ve Macar forintinin de ülkelerin euo cinsinden borcu yüzünden Yunanistan'daki belirsizlikten olumsuz etkilendiğini söyledi.

Ve bu durum yeni bir teşvik dalgasını tetikleyebilir. McCormick, “Grxit gerçekleşirse Doğu Avrupa ülkelerinden daha alışıldık gevşeme adımları görebiliriz. AMB her yaptığını takip etmek zorunda kalacaklar” dedi. 

Yukarı

Business HT×