BIST 100 9.929,91 % 2,19
USD/TRY 32,4630 % -0,23
EUR/TRY 34,7367 % -0,68
Piyasalar
9.929,34
% 2,19
32,4650
% -0,22
34,7332
% -0,69
1,0688
% -0,39
44,70
-0,19
2.334,74
% 0,10
88,93
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rabobank'tan domino uyarısı

Rabobank International küresel kur stratejisti Jane Foley, 4 soruda referandum sonrası Yunanistan tablosunu ortaya koydu

Rabobank'tan domino uyarısı
BLOOMBERGHT 07 07 2015, 08:50

Rabobank International Global Kur Stratejisti Jane Foley Bloomberg HT yayınına katılarak 4 soruda referandum sonrası Yunanistan tablosu ve olasıklıkları ortaya koydu: 

1- Referandum sonrasında Grexit olasılığı arttı mı?

Grexit ihtimalinin arttığı görüşündeyiz. Son 48 saatte yaşananlar ve referandumdan ‘hayır’ yanıtı çıkmasıyla, kreditörlerle farklı bir kurtarma programı çerçevesinde yeniden müzakerelere başlanabilir. Grexit olabilir ve olasılık arttı. Ancak henüz kesin sonuca varmak için erken, iki tarafın da taviz vermesi gerekiyor.

2- Piyasaların euro ve tahvil tarafında ilk tepkisi ne oldu?

Piyasalar zayıf bir hafta ve gergin bir haftasonu geçirdi. Yatırımcılar 'bekle ve gör' pozisyonu aldılar ve ne olacağını görmek istiyorlar. Euro Bölgesi'ne geldiğimizde bazı karışıklıklar ve farklı görüşler mevcut. Şöyle ki; dolar/euro paritelerinde hareketlenme var, euro baskılanıyor çünkü soru işaretleri var. Birçok kişi tahvil satın alıyor ve bunun güvenli olduğunu düşünüyor. Euro için kesinlikle şunu söyleyebilirim ki güçlü bir para birimi olduğunu düşündüğüm euro son birkaç gündür en düşük seviyesinde ve belki de bulaşma olabilir.

3- Kreditörlerin Acil Likidite Yardımı’nı da içeren finansal yardım planından ne beklemeliyiz?

Gerçekten zor bir durum, özellikle de Alman ve Fransız kurumları Yunanistan borcuyla ilgili çok fazla sorun yaşıyor. Yunanistan’ın temerrüde düşme olasılığı var. Öte yandan, bu kurumlar Yunanistan’a borç hafifletme seçenekleri sunmazsa anlaşmaya varılamaz Yunanistan toparlanamaz ve önümüzdeki günlerde müzakerelerde daha fazla zorluk yaşanabilir. Buradaki problem belirsizlik. İrlanda’da, Portekiz’de ve İtalya’da bazı sorunlar yaşanabilir. Grexit ihtimali bu ülkeleri de etkileyebilir ve bu ülkeler de benzer taleplerde bulunabilir, bu da ek olarak baskılamayı artırır. Merkel ve kreditörlerin durumu çok sınırda, Yunanistan’ın sistem içinde kalmasını isteyebilirler ama bu bir noktada herkese çok büyük zararlar verebilir.

4- Avrupa Bölgesi’nde domino etkisi görülebileceğini düşünüyor musunuz?

Bu gerçekten olası bir durum ve gözden kaçırılamayacak bir gerçek. Şu an için hiç kimse kesin bir yargıya varamasa da euro son 4-5 gün öncesine kıyasla yükselmeye başladı. Portekiz, İrlanda, İtalya ya da İspanya’ya baktığımızda bazı sorunlar görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme yaparsa durum düzelebilir ancak piyasaların tepkisine baktığımızda bu zor görünüyor, tahvil alımlarının yansımaları önemli. 

Çeviri: Hande Kontaytekin

Yukarı

Business HT×