BIST 100 9.698,62 % 0,56
USD/TRY 32,5705 % 0,05
EUR/TRY 34,8529 % -0,03
Piyasalar
9.700,53
% 0,58
32,5668
% 0,04
34,8518
% -0,03
1,0689
% -0,11
45,35
0,00
2.322,85
% 0,04
88,47
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Brüksel'de sıcak saatler

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden 48 saat içinde 7 milyar euro yardım talep ettiği belirtildi

Euro Bölgesi liderlerinin Salı akşamı Brüksel'de yapacağı toplantı öncesinde Atina'nın yeni teklifi bekleniyor
BLOOMBERGHT 07 07 2015, 06:16

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden 48 saat içinde 7 milyar euro yardım talep ettiği belirtildi.

İtalyan Ansa haber ajansına göre, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, bugünkü Euro Bölgesi liderleri zirvesi öncesinde, Brüksel'deki kurumlara köprü finansman talebini iletti.

Bu fonun borçlarda temerrüde düşülmemesi için kullanılacağı ifade ediliyor. 

Yunanistan krizinde gözler bugün yapılacak iki kritik zirve ve Yunanistan'ın sunması beklenen yeni teklifte.

Yunan halkının büyük çoğunluğunun kreditörlerin kemer sıkma politikalarına "Hayır" demesi sonrasında sermaye kontrollerinin devrede olduğu ülkenin eurodan çıkma ihtimali çok daha yüksek görülmeye başlanmıştı.

Ancak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "Yunanistan'ın eurodan çıkışı senaryosundan kaçınılmalı" derken, liderlerden müzakerelere kapının açık olduğuna dair gelen mesajlar referandum sonrası oluşan çıkış havasını yumuşattı.

Dün Fransa Elysee Sarayı'nda, Yunanistan'da yapılan referandumun sonucunu görüşmek üzere bir araya gelen Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

YENİ TEKLİF BEKLENTİSİ

Merkel referandumun sonucunu kabul ettiklerini dile getirerek, müzakere kapısının açık olduğunu tekrar etti. Yunanistan ile ilgili henüz bir planın oluşmadığını vurgulayan Merkel, "Zaman daralıyor, Tsipras yarın önerisini sunmalı" ifadesini kullandı.

Yunanistan konusunda Fransa ile dayanışma halinde olduklarını dile getiren Alman başbakan, Euro Bölgesi’ndeki 18 ülkenin de önerilerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Yunan bir yetkili, Tsipras’ın Alman lider Merkel ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Reuters’in haberine göre, adını vermek istemeyen yetkili, Tsipras’ın Salı günü Euro Bölgesi liderleri zirvesinde yeni teklifler sunması üzerinde anlaşıldığını belirtti.

Euro Bölgesi maliye bakanları da, Salı günü TSİ 14.00'de başlayacak olağanüstü toplantıda Yunanistan'dan “yeni teklifler” beklediklerini açıklamıştı.

'KAPILAR AÇIK'

Referandumun sonucuna saygı duyduklarını dile getiren Hollande ise, "Yunanistan'la müzakereler için kapılar açık" ifadelerini kullandı. Hollande, bugün sadece Yunanistan için değil tüm Avrupa için bir acil durumun söz konusu olduğunu kaydetti.

Öte yandan IMF Başkanı Lagarde Yunanistan'daki referandum sonucuyla ilgili olarak, "IMF dünkü referandumdan önemli notlar çıkardı. Durumu yakından izliyoruz. Talep edildiği takdirde yardım ederiz" diye konuştu. Lagarde'ın bu sözleri IMF'in Yunanistan'a maddi destekte bulunabileceği şeklinde yorumlandı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’daki referandumdan “Hayır” yanıtı çıkmasından sonra Euro Bölgesi liderlerini 7 Temmuz akşamı Brüksel’de olağanüstü zirveye çağırmıştı.

Akşam yapılacak zirve öncesinde TSİ 14:00'te de Eurgroup maliye bakanları toplanarak Yunanistan'ı görüşüecek.

YENİ MALİYE BAKANI

Bir yandan referandumun ardından sürpriz bir şekilde istifa eden Maliye Bakanı Yannis Varoufakis'in yerine   bir süredir kreditörlerle müzakereleri yöneten Euclid Tsakalotos atandı.

Yemin töreni sonrası konuşan Tsakalotos "Maliye bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil" dedi.

1960’da Rotterdam’da doğan Tsakalotos, Oxford’da ekonomi ve felsefe okudu. Sussex Üniversitesi’nde yüksek lisansını, Oxford’da doktorasını tamamladı.

Yukarı

Business HT×