BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Peki şimdi ne olacak?

Yunan halkı kreditörlerin teklifini reddedettiğine göre şimdi ülke ne yapacak, ekonomik ve hukuki süreçler nasıl işleyecek?

Yunan halkı kreditörlerin teklifini reddederse ülke ne yapacak, süreçler nasıl işleyecek?
BLOOMBERG NEWS 05 07 2015, 21:02

Yunanistan'da halk kreditörlerin tekliflerini oylamak için sandık başına gitti. Ülkenin eurodaki kaderini belirleyecek seçimden "Hayır" cevabı çıktı. Peki şimdi ne olacak, önümüzdeki süreçte Yunanistan'ı neler bekliyor?

İşte muhtemel senaryo:

Başbakan Alexis Tsipras’ın çağrısına kulak veren Yunan halkı kurtarma programı şartlarını reddetse dahi, Yunanistan bir gecede eurodan çıkmış olmayacak. Şimdi ülkeyi kendi parasını basmaya başlaması yönünde baskının artacağı üç dört haftalık bir süreç bekliyor.

Çünkü Yunan bankaları Avrupa Merkez Bankası’nın Acil Durum Likidite Yardımlarına erişimlerinin devam etmesi için gereken şartları sağlayamaz hale gelecek ve Yunan hükümetinin faturalarını ödemek ve çalışanlarına maaşlarına vermek için parası bitecek. Bu noktada euro birliğinden çıkmak Yunanistan’ın kararı olacak.

AMB DESTEĞİNİ HEMEN Mİ ÇEKECEK?

Öyle olması gerekmiyor. AMB muhtemelen desteğini bir gecede çekmeyecek. Onun yerine, kurumun banka denetleme birimi Yunan bankalarının bilançosundaki hükümet destekli varlıkların nasıl değerlendirileceğine karar verecek. Merkez bankasının para politikası birimi ise Yunan bankalarının Yunanistan acil durum yardımlarına erişim için gösterdikleri teminata itiraz edip etmemeyi değerlendirecek.

Daha sonra bankalara yeni teminat için çağrıda bulunulacak, ancak bu yeni teminatların da yetersiz kalması bekleniyor. Denetleme ve acil durum incelemeleri yanyana konulduğunda muhtemeleni Yunan bankalarının borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu, ve Yunanistan’ın bankaları desteklemek için euro kullanacak araçlardan yoksun olduğunu ortaya çıkacak. Yani AMB esktra likidite yardımı sağlamayı reddedecek.

Yunanistan bir yandan da bir dizi mali sorunla karşı karşıya. Borçların yeniden finansmanı ve kredilerin ödenmesi bunlardan sadece bazıları. 20 Temmuz’da ülkenin AMB tarafından satın alınan 3,5 milyar euro tutarındaki tahvilinin vadesi doluyor ve o güne kadar geri ödemesini tamamlaması gerekiyor. O zamana kadar kopmasa da ipler bu tarihte kopabilir. 

HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yunanistan’ın kendi para birimine dönüşü başlatmasıyla, yasaların ve yasa uygulayıcıların da sürece yetişmek için uğraşması gerekecek. Euro bazında imzalanan tüm sözleşmeler hakkında soru işaretleri oluşacak. Ayrıca Yunanistan’ın eurodan çıkışı veya en azından üyeliğinin askıya alınması için yasal yöntemler bulunması gerekecek.

Sorunun çözümü için, Euro Bölgesi maliye bakanları Avrupa Birliği’nin kuruluş anlaşmalarındaki 352. Madde’nin temel oluşturabileceğini düşünüyor. Olağanüstü önlem alımlarını düzenleyen bu madde, ancak oybirliğiyle ve Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’yla işbirliği çerçevesinde uygulanabiliyor.

DRAHMİ DÖNDÜĞÜNDE NE OLACAK?

Kullanılacak yeni para birimi ne olursa olsun euroya kıyasla büyük düşüşle başlaması bekleniyor. Analistler, euronun kaldırılması halinde başlangıç aşamasında Yunan vatandaşlarının satın alma gücünde yüzde 30 ila 40 arası bir düşüş görülmesinin beklendiğini söylüyor.

Devreye girdikten sonra, fiyatlar artacağı ve enflasyon yükseleceği için yeni para biriminin değeri daha da düşebilir. Yunanistan şanslıysa yeni para birimi birkaç ay içinde dengelenir. Mevduatlar, yabancıların elinde bulundurduğu eurolar ve turizm harcamaları sayesinde istikrara kavuşabilir.

Ancak Yunanistan ekonomisinin serbest düşüşe geçme ihtimali de var. Her şeyin daha kötü görüneceği bu noktada herhalükarda yeni bir uluslararası kurtarma programına ihtiyaç duyabilirler.

Yukarı

Business HT×