BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcıları zor günler bekliyor

Yunanistan'daki seçimlerden çıkan sonuç ne olursa olsun piyasalarda yüksek oynaklık bekleniyor

Piyasalar yüksek oynaklığa hazırlanıyor
WSJ 05 07 2015, 17:06

Yunan halkı ülkenin kaderini belirleyecek referandum için sandığa giderken, yatırımcılar sonuç ne olursa olsun Avrupa hisse ve tahvillerinde görülmesi beklenen büyük piyasa hareketlerine hazırlanıyor.

Ülkenin kurtarma programı üzerine yapılan referandumu siyasi kavgaların takip edeceğine dair beklentiler ve ülkenin Euro Bölgesi’ndeki geleceğine dair belirsizliğin etkisiyle, Pioneer Investments CEO’su Giordano Lombardo “şüpsehiz volatilite bir süre daha devam edecek” diyor.

Toplamda 226,3 milyar euro değerinde varlık yöneten şirket, Yunanistan’daki seçimlerden sonra görülebilecek herhangi bir satış dalgasına karşı önlem olarak İspanyol ve İtalyan tahvil pozisyonlarını kısmış durumda. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışının ardından blokta daha geniş bir parçalanma görüleceği korkuları, geçmişte yüksek borçlu ülkelerin varlıklarında ciddi kırılganlık yaratmıştı.

Yıla güçlü bir başlangıç yapan Avrupa hisseleri geçtiğimiz ay boyunca düşüş kaydederken, Euro Bölgesi’nin en değerli şirketlerinden oluşan Euro Stoxx 50 endeksi yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.

Bu şartlar altında yatırımcılar bölgedeki borç krizinin zirve yaptığı 2012 yılından bu yana piyasalarda görülen en büyük oynaklığa hazırlanıyor. Cuma günü Euro Bölgesi’nin  hisse senetleri için dalgalanma beklentilerini gösteren VSTOXX endeksi son üç yılın en yükseğine çıkmıştı.

 

Yunanistan borsası ise geçtiğimiz hafta boyunca kapalıydı ve ülkenin bankalarıyla beraber Salı günü açılması bekleniyor. Pazartesi hızla düşen Yunan tahvilleri de bazı platformda işleme kapatılmış durumda.

“Hayır” kampanyası yürüten Başbakan Alexis Tsipras bugünkü referandumdan “Evet” çıkması durumunda görevde kalmakta zorlanabilir. Ancak bu denemeyecek anlamına gelmiyor. Bakıldığında referandum sonuçlarının ülkenin kreditörlerle anlaşmasına dair etkilerinin ne olacağı hala belirsiz.

Henderson Global Investors Fon Yöneticisi James de Bunsen, “[Evet oyu çıkması durumunda] Kısa vadede bir miktar rahatlama rallisi görülmesini bekliyoruz. Ancak muhtemelen siyasi bir değişiklik olacağından yeni kurtarma anlaşmasına dair belirsizlik devam edecektir. Bu da şimdilik kazançları sınırlandıracaktır” dedi.

Tsipras’a göre sandıktan “Hayır” oyu çıkması kreditörleri müzakerelerde taviz vermekte zorunda bırakacak. Ancak kreditörler ve muhalefet partileri, kurtarma programı şartlarının reddedilmesinin yeni bir anlaşma yapılması ihtimaline büyük darbe vuracağını ve ülkeyi bloktan çıkmanın kıyısına sürükleyeceğini söylüyor.

Yatırımcılar ve analistler, bu durumun Pazartesi günü büyük hisse düşüşlerine sebep olacağı konusunda uyarıyor. Goldman Sachs stratejistlerinin tahminlerine göre, “Hayır” oyu çıkması durumunda Euro Stoxx 50 hisseleri yüzde 10’a kadar düşebilir.

Ancak Yunanistan etkisinin bölgenin ekonomisinde görülen toparlanmaya zarar vermeyeceğine inanan pek çok yatırımcı uzun vadede Avrupa piyasalarına dair iyimserliğini koruyor.

De Bunsen de, “Avrupa’nın geri kalanı toparlanmaya başladığından, hisselerindeki zayıflığın artmasını satın alma fırsatı olarak görüyoruz” diyor.

Yukarı

Business HT×