BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4804 % -0,18
EUR/TRY 34,7792 % -0,55
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4807
% -0,17
34,7753
% -0,56
1,0699
% -0,29
44,70
-0,19
2.337,86
% 0,23
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

PMI beklentilerin altında

Türkiye'nin Haziran ayı İmalat PMI verisi TL'nin değer kaybı ve seçim sonrası belirsizliğinin etkisiyle 50'nin altına indi

Haziran ayı için İmalat PMI açıklandı
BUSINESSHT 01 07 2015, 09:57

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) seçim sonrası meydana gelen belirsizlikten dolayı yeniden daralmaya geçti ve Haziran ayında yüzde 49'a düştü.

Geçen ay 50,2 değerini alan PMI, son altı ay içinde beşinci kez daralmaya işaret eden 50,0 değerinin altında ölçülmüş oldu. Beklenti endeksin Haziran'da da 50 seviyesinde gelmesiydi.

Markit anket verilerinden elde edilen bilgilere göre Mayıs ayında gözlenen hafif stabilizasyonun ardından, Haziran ayında Türk imalat sektöründe ticaret koşulları kötüleşti.

Yayınlanan raporda, "Firmaların büyük bir kısmı, belirsiz seçim sonuçlarının güven sarsıcı olduğunu ve bunun da, ay boyunca keskin bir düşüş gösteren fabrika çıkışları ve yeni siparişlere yük olduğunu rapor etti" denildi.

Ayrıca liradaki zayıflamaya rağmen, yeni ihracat siparişleri de düşüş gösterdi. 

Son anket verilerinden elde edilen tek olumlu sonuç ise imalat sektöründe istihdamın artmaya devam etmesi oldu.

Philip Capital Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen, PMI'daki düşüşün en önemli nedenlerinin seçim belirsizliği ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı olduğunu belirtti. Bayraktar Gökşen, "Mayıs ayında yaşanan iyileşmeye rağmen bunun sadece bir kıpırdanma olduğunu, dolu dizgin bir aktivite büyümesini işaret etmediğini, alt kalemlere bakıldığında halen siparişler ve fabrika çıkışları tarafındaki zayıflamanın devam ettiğini söylemiştik. Dolayısıyla Haziran’da yaşadığımız bu zayıflama da bunun önemli bir resmi. Geçen haftalarda gelen reel kesim güven endeksi sonrasında PMI verilerinin bu zayıflamayı onaylaması bekleniyordu" değerlendirmesini yaptı

SANAYİDE YAVAŞLAMA BEKLENİYOR

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, “Mayıs ayında istikrar kazanma sinyalleri veren Türk imalat sektörü, fabrika çıkışları ve yeni siparişlerin daha keskin bir şekilde düşmesi ile birlikte Haziran ayında tökezledi" dedi.

Anket katılımcılarının seçimlerden sonra ortaya çıkan belirsiz durumun ticaret koşullarını da olumsuz etkilediğini söylediğini aktaran Balchin, "Son PMI verileri, resmi endüstriyel üretim büyüme seviyesinin gelecek aylarda azalacağına işaret etti" dedi.

Özlem Bayraktar Gökşen ise 2015 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,4 olarak koruduklarını ancak risklerin aşağı yönlü bir revizyonu işret ettiğini ifade etti.

Bu arada bugün açıklanan veriler beş yılın ardından ilk kez HSBC desteği olmadan yayınlandı. Geçen hafta HSBC ve Markit, gelişmekte olan ülkeler ve Çin PMI verileri sponsorluk anlaşmalarının Haziran sonu itibariyle bittiğini açıklamışlardı. 

Yukarı

Business HT×