BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5870 % 0,18
EUR/TRY 34,7829 % 0,28
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,7818
% 0,28
1,0652
% 0,09
45,44
-0,05
2.394,37
% 0,64
87,36
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Operasyon küçülten yabancılar

Küresel finans devlerinden son üç ayda arka arkaya Türkiye operasyonlarını küçültme yada bitirme kararları geldi

Küresel finans devlerinden son üç ayda arka arkaya Türkiye operasyonlarını küçültme yada bitirme kararları geldi
BUSINESSHT 29 06 2015, 16:17

Yabancı finans kuruluşları bir bir Türkiye'den çıkmaya ya da ülkedeki faaliyetlerini küçültmeye başladı.

Yılın ilk açıklaması Akbank'taki hisselerini satacağını açıklayan Citi'den geldi. Daha sonra çıktı çıkacak derken, İngiliz banka devi HSBC de ülkedeki birimini satacağını açıkladı. Bir diğer İngiliz bankası Royal Bank of Scotland (RBS) da ülkeden satışı gözden geçirdiğini söylemişti.

Son olarak bugün Avusturyalı finans kuruluşu Erste Group'un da Türkiye'deki aracılık biriminde düşük kârlılık gerekçesiyle işten çıkarmalara başladığı haberi geldi.

ERSTE

Türkiye'ye beş yıl önce Lehman Brothers Menkul Değerler'i alarak giren Erste, son iki yıldır düşen kârlılıkla mücadele ediyordu.

Şirketin sözcüsü, Türkiye biriminin başından beri Avusturalı şirket için ana pazarlardan biri olmadığını söyledi. Son iki yıldır zarar yazan şirket, ülkedeki ofisini koruyacak, ancak verimliliği artırmaya çalışacak.

Bankacılık devleri HSBC, Citi ve RBS'in çıkışları ise daha çok kendi yeniden yapılanmaları kapsamında alınmış kararlar olarak açıklandı.

CITIGROUP

2012'de elindeki yüzde 10,1'lik Akbank hissesini satan Citigroup 4 Mart'ta yaptığı açıklamayla Akbank'taki kalan yüzde 9,9'luk payını da satacağını duyurdu. Mart sonunda hisse satışının tamamlanmasıyla Akbank'tan tamamen çıksa da Citigroup kendi adıyla faaliyetlerini sürdüyor. Banka, Akbank'tan çıkış kararının bankanın azınlık hissedarı olduğu yerlerden çıkma stratejisiyle ilgili olduğunu söylemişti.

RBS

Yaklaşık 20 gün sonra ise ülkede tek bir şubesi olan RBS Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden çıkma kararı aldığını ve bunu ilgili ülkelerdeki birimlerine de söylediğini açıkladı.

HSBC

HSBC'nin ise çıkış süreci çok daha karmaşık. İlk olarak Şubat ayında CEO Stuart Gulliver, HSBC'nin Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını söylemişti. 

Daha sonra bankanın çıkma kararı aldığına dair pek çok haber çıktı, ancak banka bu haberleri yalanlayarak gözden geçirme sürecinin devam ettiğini söyledi. En sonunda bu ay başında satış opsiyonlarının değerlendirildiği açıklandı, ancak şimdi de alıcının kim olacağına dair haberler bitmiyor. En son gelen bilgiler, “ilk tur görüşmelerden sonuç alınamadığı ve potansiyel alıcıların masadan kalktığı” yönünde. 

 

Yukarı

Business HT×