BIST 100 8.741,67 % 0,27
USD/TRY 32,3375 % 0,08
EUR/TRY 35,1286 % -0,10
Piyasalar
8.741,67
% 0,27
32,3374
% 0,08
35,1281
% -0,10
1,0850
% -0,21
48,91
0,00
2.152,02
% -0,39
86,64
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunan krizinde 6 yılda ne oldu?

İşte krizin patlak verdiği 2009 yılında bu yana yaşanan en önemli 20 gelişme

Yunan krizini şekillendiren 20 önemli gelişme
GUARDIAN 26 06 2015, 13:27

Bu hafta yaşanan görüşme fırtınası ve karşılıklı verilen tekliflere rağmen Yunanistan krizinde bir çözüme ulaşılabilmiş değil. Tam ilerleme kaydedildi derken, taraflardan gelen bir sert açıklamayla iyimser hava hemen dağılıyor. Eurogroup olarak da bilinen Avrupa maliye bakanları son bir hafta içinde üç tane sonuçsuz biten toplantı yaptı.

Şimdi de gözler haftasonu yapılacak toplantıda. Peki şu ana kadar neler oldu ve nasıl bu noktaya gelindi? İşte krizin patlak verdiği 2009 yılında bu yana yaşanan en önemli 20 gelişme:

1. Yunanistan mali kara deliği olduğunu kabul etti: 19 Ekim 2009

George Papandreou'nun sosyalist hükümeti Yunan hesaplarında büyük bir açık olduğunu açıkladı. Papandreou, bütçe açığının önceki hükümetin tahminin iki katı olacağını ve milli gelirin yüzde 12'sine ulaştığını söyledi. Başbakanın ülke ekonomisinin “yoğun bakımda” olduğunu söylemesiyle temerrüt korkuları arttı.

2. Fitch'in Yunanistan'ın kredi notunu düşürmesiyle piyasalar çakıldı: 8 Aralık 2009

Fitch, ülkenin notunu A-'den BBB+'ya indirdi. S&P ve Moody's'in de Yunan borçlarını “çöp” seviyesine düşürmesiyle borçlanma maliyetlerinde yukarı doğru hareket hızla artma trendine girdi.

3. Papandreou Yunanistan'ın kamu maliyesini kurtarmak için radikal reformlar açıkladı: 14 Aralık 2009

Yunanistan'ın yıllardır görüdüğü en büyük borç krizini kendini yeniden inşa etmek için bir fırsat olarak kullanacağını söyleyen Papandreou, ülkenin tehlike altındaki kamu maliyesini düzeltmek için bir dizi reform açıkladı. Açıklanan kemer sıkma politikaları, aylar sürecek olan protestolarla karşılandı.

4.Yunanistan 45 milyar euroluk AB/IMF kurtarma kredisini faaliyete geçirdi: 23 Nisan 2010

Ekonomisi iflasın eşiğinde bulunan Yunanistan, AB ve IMF'den resmi olarak 45 milyar euroluk kurtarma paketi talep etti. Ülkenin beklenmedik talebi, acil durum kredilerininin onaylanmasından sadece 10 gün sonra gelmişti. AB maliye bakanları bu paranın ihtiyaç duyulanın sadece küçük bir kısmı olduğunu söyledi ve Atina'nın reformlar gerçekleştirmesi şartıyla kısa bir süre sonra 110 milyar euroluk yeni bir paketi onayladı.

5. Yunanistan bir dizi kemer sıkma politikasını onayladı: 6 Mayıs 2010

Yunan hükümetinin kurtarma paketinden faydalanmak için kabul ettiği çok kapsamlı kemer sıkma önlemleri, mecliste ve Yunan sokaklarında şiddetli tepki gösterilerine sebep oldu.

6. AB liderleri Yunanistan'a yeni bir kurtarma paketi vermeye karar verdi: 23 Haziran 2011

AB liderleri Yunanistan'a 120 milyar euroya kadarlık yeni bir yardım paketi daha vermek üzere anlaştı. Karşılığında da yeni kemer sıkma önlemleri talep edildi.

7. Yunan liderlerin birlik hükümeti arayışı sonucunda Papandreou istifa etti: 6 Kasım 2011

Papandreou yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasını kabul ettikten sonra istifa etti. Avrupa Merkez Bankası eski başkan yardımcısı Lucas Papademos, 10 Kasım'da yeni başbakan olarak atandı ancak siyasi pazarlık süreci günlerce sürdü.

8. Vergi kaçıran ünlüler açıklandı: 23 Ocak 2012

Yunan hükümeti vergi kaçıran ünlülerin isimlerini kamuya açıkladı. Şarkıcı Tolis Voskopoulos ve eski basketbolcu Micheal Misounof'un da aralarında bulunduğu 4.151 Yunanlının 14,9 milyar euro vergi borcu olduğu duyuruldu.

9. Yunanistan kurtarma paketi AB liderleri tarafından onaylandı: 12 Mart 2012

Euro Bölgesi maliye bakanalrı 130 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketini daha onayladı. Böylece toplam yardım 240 milyar euroya çıkmış oldu. Onay, bankalar ve fonların ellerindeki Yunan kağıtlarının çok daha düşük değerlileriyle takas yapılmasını kabul etmesiyle ülkenin borçlarında meydana gelen 100 mliyar euroluk düşüşün ardından geldi.

10. Emekli Yunanlı meclisin önünde intihar etti: 4 Nisan 2012

77 yaşındaki Dimitris Christoulas Sintagma Meydanı'nda, “Çöplerden yemek toplayacağıma onurumla ölmeyi tercih ederim” notunu bırakarak hayatına son verdi.

 

11. Yunanistan'ın yeni başbakanı Antonis Samaras göreve geldi: 20 Haziran 2012

Merkez sağ partisi Yeni Demokrasi'nin lideri Antonis Samaras ülkenin yeni başbakanı oldu ve koalisyon kurulması sürecinde kurtarma programı sorumluluklarını yerine getirme sözü verdi. Mayıs'ta yapılan seçimlerde milyonlarca seçmen ana akım partilerden desteğini çekere kemer sıkma karşıtı partilere yönelince hiç bir parti tek başına iktidar olamamış, koalisyon kurulamamış ve erken seçime gidilmişti.

12. Hollywood yıldızları ve Süper Mario yardıma koştu: 26 Temmuz 2012

AMB Mario Draghi euronun “geri dönülemez” olduğunu ve bankasının ortak para birimini korumak için “ne gerekiyorsa” yapacağını söyledi. Süper Mario olarak bilinen merkez bankası başkanı, “Ve bana inanın, bu yeterli olacaktır” dedi. Bir yandan da yaz aylarında canlanan turizm sektörü de iyimser havayı artırdı. Özellikle Robert de Niro, Tom Hanks, Brad Pitt ve Angelina Jolie gibi ünlülerin ülkeye seyahatlariyle birlikte hayati önemi olan sektör hareketlendi.

13. Kemer sıkma karşıtı gösterilerinde şiddet: 26 Eylül 2012

200,000'den fazla kişinin katıldığı kemer sıkma politikalarına karşı yapılan yürüyüş çatışmalarla bitti. Genel grev yürüyüşüne katılan halka polisin biber gazıyla müdahale etmesi sonucu pek çok kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

14. Muhalefet lideri Alexis Tsipras, kemer sıkmaya karşı uyarıda bulundu: 27 Kasım 2012

Samaras, AB ve IMF'nin uzun zamandır geciken yardımı vermeyi kabul etmesi ve ülkenin borcundan 40 milyar euroyu keseceğini açıklaması üzerine Yunanistan'ın “tekrar doğduğunu” söylüyordu. Ancak ana muhalefet lideri Tsipras, Yunanistan'dan talep edilen kemer sıkma politikalarının ülke ekonomisini daha da daralatacağı konusunda uyarıda bulunanlardan biriydi.

15. IMF, kemer sıkmanın yarattığı tahribatı öngöremediğini kabul etti: 5 Haziran 2013

IMF'nin kemer sıkma politikalarının ülke üzerinde yaratacağı tahribatı fark etmediğini söylemesi, Atina'lı yetkililer tarafından gizli bir memnuniyetle karşılandı.

16. Yunanistan'ın finans piyasalarına dönüşü: 9 Nisan 2014

Yunanistan, ilk tahvil ihracını gerçekleştirerek finans piyasalarına başarılı bir dönüş yaptı. Euro Bölgesi krizi patlak verdiğinden beri ilk kez gerçekleşen tahvil satışına yatırımcılar büyük ilgi gösterdi.

17. Cumhurbaşkanı seçilememesi üzerine erken seçim zorunlu hale geldi: 29 Aralık 2014

Yunan meclisinin cumhurbaşkanı seçememesi üzerine erken seçime gitmek zorunda kalındı. Savros Dimas yeterli oyu alamayınca 30 gün içinde genel seçim yapıldı.

18. Syriza iktidara geldi, Yanis Varoufakis maliye bakanı oldu: 25 Ocak 2015 

Kemer sıkma politikaları karşıtı aşırı sol parti Syriza, Yunanistan seçimlerini güçlü bir şekilde kazandı, ancak çoğunluğu elde edemedi. Partisinin zaferini “kemer sıkma döneminin kısır döngüsünün sonu” olarak tanımlayan Tsipras, radikal ekonomist Yanis Varoufakis'i maliye bakanı olarak atadı.

 

19. Yunanistan kurtarma programına dört ay uzatma aldı: 2 Mart 2015

Tsipras'ın Almanya'nın kurtarma programının geniş hatlarına uyulması konusunda yaptığı baskıya boyun eğmesi üzerine Euro Bölgesi kurtarma paketi iki ay uzatıldı. Ancak yüklü borç ödemesi takvimi yüzünden temerrüt korkuları artmaya devam etti. Kreditörlerin kurtarma fonunda kalan 7,2 milyar euroyu serbest bırakmaması halinde ülkenin iflas etme ihtimali yükseldi.

20. Borç görüşmelerinde kritik dönemece girildi: 24-30 Haziran 2015

Yunanistan, IMF borçlarını tek seferde ödeyeceğini açıkladı böylece 30 Haziran'da yapması gereken ödeme miktarı 1,6 milyar euroya yükseldi. Hafta boyunca süren görüşme maratonuna rağmen hala anlaşmaya varılamadı. Umutlar haftasonu yapılacak Eurogroup toplantısına kaldı.

Yukarı

Business HT×