BIST 100 9.691,28 % 1,75
USD/TRY 32,5892 % 0,18
EUR/TRY 34,8422 % 0,45
Piyasalar
9.691,28
% 1,75
32,5892
% 0,18
34,8422
% 0,45
1,0668
% 0,23
45,44
-0,05
2.379,87
% 0,03
86,38
% -0,84
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faizlerde değişiklik yok

Merkez Bankası, 7 Haziran genel seçimleri sonrası merakla beklenen faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı
BUSINESSHT 23 06 2015, 13:40

Merkez Bankası, seçimlerden sonra ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklendiği gibi faizlerde bir değişikliğe gitmedi ve gelecek kararlarının enflasyondaki iyileşmeye bağlı olacağını söyledi.

Banka, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10,75, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 10,25 seviyesinde tuttu.

Zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon katsayısında da değişiklik yapmadı.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" denildi.

"Gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir" denilen açıklamada, son dönemde yaşanan döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiğine dikkat çekildi.

Banka, "Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir" dedi.

Merkez Bankası en son Şubat ayında politika faizi ve faiz koridorunda sırasıyla 25 ve 50 baz puanlık indirime gitmişti. O zamandan bu yana faizlerde bir değişiklik yapmadı.

Analistler kur baskısının ve enflasyon görünümündeki zayıflığın devam ettiğini söyleseler de, devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle bankanın herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyorlardı. Hem AA hem de Bloomberg anketine katılan analistlerin tamamı değişiklik beklemediğini söylemişti.

7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oy oranını elde edememesi üzerine siyasiler koalisyon görüşmeleri başladı, ancak 45 gün içinde koalisyon veya azılık hükümeti kurulamazsa erken seçim ihtimali devreye girecek. Tüm bunlar Merkez Bankası'nın özellikle kura ve ekonomik görünüme dair hesaplamalarını değiştirebilir.

Seçim öncesi 2,66'lı seviyelerde seyreden dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2,8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, daha sonra koalisyon ve Fed'in faiz artırımının yavaş olacağı beklentileriyle tekrar toparlanmıştı. Sün seçim öncesi seviye olan 2,6615'e kadar inen kur, şu anda 2,672 seviyelerinde.

Öte yandan kurdaki zayıflığın fiyat gelişmelerinde etkisini iyice göstermesiyle, Mayıs ayında enflasyon yüzde 8,1'e yükselerek Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Çekirdek enflasyon ise 10 ayın ardından ilk kez yükselerek yüzde 7,48 oldu.

Merkez Bankası tarafından Cuma günü yayınlanan anket sonuçlarına göre de yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7,5'tan 7,7'ye yükseldi. 

EKONOMİK GÖRÜNÜM

Merkez Bankası'nın açıklamasında ekonomik görünüme dair yorumlarına da yer verdi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir."

Ayrıca, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" dedi.

Yukarı

Business HT×