BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'den adım beklenmiyor

Seçimlerden sonra ilk Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası'ndan faiz değişikliği beklenmiyor

Merkez'den adım beklenmiyor
BUSINESSHT 23 06 2015, 08:06

Seçimlerden sonra ilk Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyor. Bloomberg'in anketine katılan 12 ekonomistin tümünün tahminlerine göre, bugünkü toplantıda üç temel faiz oranında da değişikliğe gitmeyecek. 

PhilipCapital Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen faiz oranlarına ilişkin herhangi bir değişiklik beklentileri olmadığını, efektif fonlama faizine bakıldığında ise sıkı duruşun devamının gözlendiğini belirtti. Bayraktar, yayınladığı notta "Faiz oranlarından çok PPK bildirisi tonlaması önem taşıyacak. Çekirdek enflasyondaki kötüleşmenin ne şekilde ifade edileceği, seçim sonrasında artan volatilite ve kötüleşen finansal koşullar konusundaki söylemle, özellikle yakından takip edilecek" değerlendirmesini yaptı.

BCG Parners Baş Ekonomisti Özgür Altuğ ise piyasada Merkez Bankası'nın seçim sonrasında “bazuka”sını çıkartarak para politikasında çok büyük bir sıkılaşmaya gideceğine dair pek çok rapor yayınlandığını hatırlattı; ancak yeni hükümet kurulmadan bankanın iddialı bir aksiyon alacağını düşünmediğini söyledi.

Piyasalara baktıklarında 100 baz puanlık bir artışın fiyatlandığını gördüklerini söyleyen Altuğ, bankadan bir değişiklik beklenmediğini vurguladı. BCG ekonomisti yayınladığı notta, Fed'in faiz artırımının agresif olmayacağına dair verdiği sinyaller, Yunanistan'da çözüm umutları, emtia fiyatlarının görece düşük seyretmesi ve TL'den görülen yeniden değerlenme sürecinin TCMB'nin elini rahatlattağını söyledi. Ancak enflasyonun hala yüzde 8 seviyelerinde seyretmesi ve çekirdek enflasyon ivmesinin yeniden yükselişe geçmesi, bankanın yüzde 5 olan enflasyon hedefini yakalamak için “daha fazla şey yapması gerektiğini” gösteriyor.

Raporunda “Biz Merkez Bankası olsaydık ne yapardık” diye de soran Altuğ, “Faiz koridorunun üst limitini bu ayki ya da önümüzdeki ayki toplantıda 100 baz puan artırırdık. Böylece banka, finansal piyasaları gerektiği takdirde fonlama faizini yüzde 12'nin üzerine itebileceği konusunda uyarmış olurdu” dedi.

Bloomberg'e değerlendirmelerde bulunan TEB Başekonomisti Selim Çakır ise, "Kur üzerinde baskı sürüyor, enflasyon beklentileri kötüleşti, gerçek enflasyon rakamları hayalkırıklığı yaratıyor ve tüm bunların üzerinde, süregelen bir siyasi belirsizlik var," dedi ve "Eğer koalisyon görüşmeleri kesilmez ve kur kontrolden çıkmazsa, Merkez Bankası harekete geçmeden önce hükümetin kurulmasını bekleyecek" ifadelerini kullandı. 

PİYASANIN OLASI TEPKİSİ NE OLUR?

Özlem Bayraktar Gökşen PPK'da daha şahin bir yaklaşımın TL'de pozitif, 2 yıllıklarda ufak etki, 10 yıllıklarda zaten pozitif global zemin dolayısıyla da tersine etki yaratacağını, güvercin bir bildiri çıkması durumunda ise TL tarafına bir miktar satış, 10 yıllıkta da sınırlı bir yükseliş görülebiliceğini belirtti. Bayraktar Gökşen, "Bizim beklentimiz ; dengeli ama şahin eğilimli bir ifade olacağı yönünde – dolayısıyla sınırlı TL pozitif diyebiliriz. İleriye yönelik olarak; manşette ileri aylarda olumlu baz yılı etkisine rağmen, çekirdek trenddeki bozulma oldukça ciddi boyutta. Hizmet fiyatlarındaki kötüleşmenin önemli bir etkisi mevcut. Dolayısıyla fiyat istikrarı önceliği durumunda para politikasında bir sıkılaştırma adımı gereksinimi doğuyor. Ayrıca geçen hafta açıklanan beklenti anketinde de orta vadeli enflasyon bekleyişlerinde bozulma mevcut. Ancak; büyüme trendinin zayıflığı önemli bir engel olarak ortada duruyor" yorumunu yaptı.

 

 

Yukarı

Business HT×