BIST 100 9.543,75 % 0,14
USD/TRY 32,4970 % 0,08
EUR/TRY 34,8199 % 0,47
Piyasalar
9.544,28
% 0,14
32,4970
% 0,08
34,8209
% 0,47
1,0678
% 0,05
45,29
-0,20
2.381,67
% 0,87
86,73
% -0,65
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tahvilde zayıflık artabilir

Türk tahvilleri gelişen piyasalar arasında bu yılın en kötü performans gösterenleri oldu ve erken seçimin bu durumu daha da kötüleştirmesinden endişeleniliyor

Erken seçim endişesi tahvillerdeki düşüşü derinleştirebilir
SELCAN HACAOĞLU, ONUR ANT VE LYUBOV PRONINA – BLOOMBERG NEWS 18 06 2015, 16:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni hükümeti onaylayacak kişi olması gerekirken, koalisyonun kurulmasının önündeki en büyük engel oldu. Ve durum gelişen piyasalar arasında bu yılın en kötü performans gösteren piyasası olan Türk tahvilleri üzerindeki baskıyı daha da artırıyor.

Meclisteki üç muhalefet partisi Erdoğan'ın daha geniş yetkiler için ısrarından vazgeçmemesi ve makamının ağırlıklı olarak törensel olarak pozisyonunu kabul etmemesi halinde AK Parti'yle kurulacak bir hükümete yanaşmıyor.

Eğer kimse ısrarından vazgeçmezse, seçimlerin tekrarı için halkın tekrar sandık başına gitmesi gerekecek. Rabobank gelişmekte olan ülke stratejisti Piotr Matys'e göre bunun gerçekleşmesi halinde lira rekor düşük seviyeye gerileyerek 3 dolara düşebilir ve iki yıllık tahvillerin fazileri 150 baz puana kadar artabilir.

Erken seçimin engellenebileceğine dair iyimserliğin “belirgin bir şekilde hızla” yok olduğunu söyleyen Matys, “Erdoğan'ın hükümete daha bile fazla karışması muhtemel olduğundan siyasette gerginliğin yeni bir seviyeye yükseleceğinden endişeleniyorum” dedi.

BELİRSİZLİK RİSKLERİ

Seçimin tekrarlanması yatırımcılar için riski artırıyor. Erdoğan'ın daha fazla yetki toplayacağına dair endişeler geçen seçimden önce tahvil ve TL'de düşüşe sebep olmuştu. Ancak GMSA Investments tahvil işlemcisi Uras Dragic'e göre erken seçim ihtimali yüzde 50-50 olarak görülüyor.

Erdoğan koalisyon kurma şansını ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verecek. Eğer AK Parti ya da ana muhalefet partisi olan CHP çoğunluğu sağlayamazsa seçimin tekrarlanması kaçınılmaz olacak.

Fakat muhalefet partileri seçimden önce de aktif olarak AK Parti lehine kampanya yapan Erdoğan'ın koalisyon görüşmelerine karışmaması gerektiği konusunda ısrar ediyorlar. Ayrıca hükümet tarafından üstü kapatılan yolsuzluk soruşturmasının da tekrar açılması gerektiğini söylüyorlar.

Bu şartlar altında, iki yıllık tahvil faizi bugün 1 baz puan artarak yüzde 10,18'e çıktı ve bu yılın toplam artışını 216 baz puana çıkardı. Bloomberg verilerine göre bu 22 gelişen piyasa içindeki en kötü performansa işaret ediyor. Ayrıca yabancı yatırımcıların ellerinde tuttukları Türk hisse ve tahvilleri iki yıl önce 150 milyar dolarken, bugün 90 milyar dolara düşmüş durumda.

ARTAN BASKI

TEB stratejisti Erkin Işık, “Türk varlıkları makul seviyelere düşmüş olsa da, iç siyaset ve Fed politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle yabancı yatırımcıların seçimden sonra da reel getiri sağlaması çok olası gözükmüyor” dedi.

Fed'in muhtemelen bu yıl içinde yapacağı faiz artırımı da Türk tahvilleri ve para birimi üzerinde diğer gelişen piyasalarda olduğu gibi ekstra baskı yaratıyor.

Capital Economics kıdemli ekonomisti William Jackson'e göre, komşusu Yunanistan ve kreditörler arasında piyasaları sarsan anlaşmazlık da bir başka risk oluşturuyor.

Tüm bu riskler artarken iç politikadaki açmazın ekonomiyi “dış politikalara normalde olduğundan bile daha fazla korumasız” hale getirdiğini söyleyen Jackson, “Türkiye özellikle hassas gözüküyor” dedi.

Yukarı

Business HT×