BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5751 % 0,14
EUR/TRY 34,7013 % 0,04
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5751
% 0,14
34,7013
% 0,04
1,0630
% -0,12
45,49
0,00
2.394,75
% 0,66
88,75
% 1,88
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Para politikası desteği azalıyor

Merkez bankalarının para politikası desteğini azaltmasıyla yatırımcıları daha oynak günler bekliyor

Merkez bankalarının para politikası desteğini azaltmasıyla yatırımcıları daha oynak günler bekliyor
BLOOMBERG NEWS 17 06 2015, 15:04

Bazı şeyler sanki hiç değişmiyor. Yunanistan kurtarma programı için savaşıyor. Bir Bush ve bir Clinton Beyaz Saray için yarışıyor. Ve FIFA skandallarla sarsılmış vaziyette.

Ancak merkez bankalarına baktığımızda, büyük bir değişimin hazırlıklarının yapıldığını görüyoruz.

Geçtiğimiz yedi yıl içinde zayıf ekonomileri destekleme hedefiyle devreye soktukları düşük faizler, tahvil alımları ve diğer müdahalelerle yatırımcıları rahatlatan merkez bankaları yavaşça piyasalardan elini çekiyor.

Bu durum yatırımcıları geçtiğimiz haftalarda piyasalara damgasını vuran yüksek volatilite tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bank of America Merrill Lynch'e önümüzdeki üç aylık dönemde hisselerde düşüş görülme riskine karşı önlem aldığını söyleyen şirket sayısı rekor seviyede.

Deutsche Bank G-10 ülkeleri döviz birimi başkanı Alan Ruskin, “2015 tarihe büyük merkez bankalarının piyasaları şekillendirme ve manipüle etme isteği anlamında bir kırılma noktasının görüldüğü yıl olarak geçecek. Piyasa desteğinin bu şekilde açık ve ustaca çekilmesi yakın zamanda artan oynaklığın temel makro etkenlerinden biri” dedi.

'DENGESİZLİĞİN İSTİKRARINI BOZMAK'

Bu politika değişikliğinin arkasındaki temel neden, piyasa risklerinin bozulmuş ve yön bulma konusunda politika yapıcılara aşırı bağımlı hale gelmiş olduğuna dair endişeler. Bu bağımlılığın azaltılması gerekiyor ve bu arada fiyatların biraz çalkantılı seyretmesi katlanılabilir görülüyor.

Societe Generale küresel ekonomi başkanı Michala Marcussen, daha büyük şokların yarattığı riskler yerine daha yüksek volatilitiye kabullenmek bir strateji olabilir" diyor. Marcussen'e göre, daha büyük kazanç sağlamak için "dengesizliğin istikrarının bozulmasına" izin verilebilir. 

İlk büyük değişiklik, süpriz bir şekilde üç yıldır devam ettirdiği müdahale kurunu sona erdiren İsviçre Merkez Bankası'ndan geldi. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi de yatırımcılara tahvillerde görülen büyük satış dalgası sonrası piyasalara daha fazla oynaklığa alışmaları gerektiğini ve düşük faizlerin "finansal istikrar risklerini artırabileceğini" söyledi.

Japonya Merkez Bankası tarafında ise Başkan Haruhiko Kuroda geçen hafta yenin banka tarafından uygulanan canlandırma programının da etkisiyle 13 yılın en düşüğüne gerilemesi hakkında konuştu ve kurun reel efektif bakımdan daha fazla zayıflamasının düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. Her ne kadar Kuroda sözleriyle kuru etkilemek istemediğini söylese de yen hala bir önceki haftaya göre daha yüksek.

Bugün ise sıra Fed Başkanı Janet Yellen'da. Bir yandan  2013'te yaşanan taper tantrumun korkusunu yaşayan Yellen, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının önünü açmaya çalışıyor. Yatırımcılara uyarıda bulunan Yellen, şimdiden faizlerin düşük kalacağı teminatını verdi ve hisseler ve tahvillerin fazla değerlenmiş olduğunu söyledi. 

'ANORMAL DERECEDE GEVŞEK'

Ancak herkes merkez bankalarının piyasalara arkasını döndüğü konusunda endişeli değil. Yüzde 70'e kadar bir hisse balonu olduğu konusunda uyarıda bulunsa da Credit Suisse stratejistleri, politikaların "anormal derecede gevşek" kalmaya devam edeceğini söyledi.

AMB ve BoJ tahvil alımlarına devam ederken, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları da geçen hafta faizleri indirdi. Fed ise faizleri artırmaya başlasa da kademeli yapacağı konusunda teminat veriyor. 

Yine de yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin uyarısına kulak vermeli. Carney, "Piyasa likiditesindeki öngörülemeyen değişimler finansal istikrara açık bir tehdit oluşturuyor. Özellikle bazı piyasa oyuncularının likiditeyi cepte kabul etmesi ve merkez bankasının harekete geçeceği beklentisiyle yapılan işlemlere yüklenmesi riski artırıyor" demişti.

Yukarı

Business HT×