BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fon yöneticileri önlem artırıyor

Fon yöneticileri, tahvil piyasalarındaki oynaklığa karşı yeni risk modelleri geliştiriyor

Tahvildeki oynaklık, risk hesap modellerini çöpe attırıyor
BLOOMBERG NEWS 15 06 2015, 13:49

Toplamda 4,8 trilyon dolar ile yaklaşık Japonya ekonomisi büyüklüğünde fon yöneten BlackRock dünyanın en büyük varlık yöneticisi. Ve eğer tahvil piyasasındaki riskleri değerlendirmek için güvenilen modelleri rafa kaldırmak gerektiğini söylüyorsa ona kulak vermekte fayda var.

Küresel sabit getiri piyasasını ele geçiren dalgalanmaların boyutu o kadar büyüdü ki, bu salınmaları tarihsel düzlemde anlamlandırmak neredeyse imkansız hale geldi. Örneğin Nisan ayında yaklaşık sıfır seviyesinde olan Alman 10 yıllık tahvillerin faizleri geçen hafta neredeyse yüzde 1'e yükseldi. Artış o kadar hızlıydı ki, bazı stratejistlere göre hayatta bir kere olabilecek bir olaydı.

BlackRock sabit getiri birimi yatırım genel müdürü yardımcısı Scott Thiel, “Alman tahvil piyasası hesaplanamayacak kadar volatil. Geleneksel yöntemlerle hesaplamanın hiç bir anlamı olmuyor” diyor.

Merkez bankası politikaları ayrıştıkça, enflasyon kokuları gelmeye başladıkça ve yeni düzenlemeler bankaları satım ve alımlara aracılık eden geleneksel rolünden uzaklaştırdıkça oynaklık artıyor. Avrupa'da buna karşı önlem alan yatırımcılar 100 trilyon dolarlık tahvil piyasasını analiz etmek için kullandıkları eski modelleri çöpe atmaya başladılar bile. 

BlackRock varlıklarının ne kadar riskli olduğunu test etmek için, daha fazla volatilite ve varlık sınıfları arasında daha farklı korelasyon öngören yeni “en kötü durum senaryolarını” luuanıyor. Ve dünyanın en büyük borç sigorta şirketi JPMorgan Chase&Co, artık Avrupa'daki en yüksek, en uzun vadeli hükümet tahvilleri için dahi “likidite primi” hesaplamak gerektiğini söylüyor. Önceden derin piyasalar olmaları sebebiyle bu tahviller en güvenli varlıklar olarak kabul edilirdi.

JPMorgan küresel piyasa stratejistlerinden Nandini Srivastava, satışlar "bu varlık sınıflarında şu anki likidite seviyelerine bakılırsa doğru fiyatın ne olduğunu sorgulatıyor" diyor. Analiste göre riski hesaplamadaki zorluk "sorunu daha da artırıyor, çünkü yatırımcılar 'Bu fiyatlar ve faiz seviyeleri gerçekten doğru mu?' diye düşünüyor."

Citigroup stratejistlerine göre, yatırımcılar kırılganlık seviyelerini volatilitenin yanı sıra bir tahvilin faiz değişimlerinden etkilenme seviyesini gösteren süreye, ve ülkenin borç miktarına daha çok odaklanarak ölçebilir.

Allianz Global Investors ise potansiyel yatırımlarını Armageddon senaryoların tabi tutarak piyaların dönmesi halinde hangi pozisyonu almaları gerektiğine bakıyor. Oynaklığa karşı önlem olarak opsiyon ve kısa vadeli kullanımlarını artıran şirket, bunlara ek olarak çevre Avrupa tahvilleri alıyor.

JPMorgan ise yakın zamanda görülen fiyat dalgalanmaları karşısında riskini azaltmak için pozisyonlarını kısıyor. JPMorgan faiz direktörü Daivd Tan, satışın devam etmesi durumunda piyasanın tedirgin olacağını ve "taper tantrum" tarzı tepkiler görebileceğimizi söylüyor.

Tan, "Oynaklığın artması durumunda, işlemleri ölçerken daha dikkatli olmalısınız, ancak çok da fazla ileri gitmek istemezsiniz. Artık piyasada iki yönlü risk olduğundan gözlerimizi açık tutmalıyız" dedi.

Yukarı

Business HT×