BIST 100 9.459,93 % -0,68
USD/TRY 32,5990 % 0,21
EUR/TRY 34,7882 % 0,29
Piyasalar
9.459,93
% -0,68
32,5990
% 0,21
34,7882
% 0,29
1,0649
% 0,06
45,49
0,00
2.375,57
% -0,15
86,29
% -0,94
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İspanya'da değişim rüzgarı

İspanya’nın en büyük iki şehri Madrid ve Barcelona’nın yeni belediye başkanları, ipotek mağduriyetine karşı çıkan ve Podemos’un desteklediği kadın aktivistler oldu

İspanya'da değişim rüzgarı
ÖZGE ÖZDEMİR 15 06 2015, 13:21

İspanya’da değişimin ayak sesleri çok daha güçlü duyulmaya başladı.

Yunanistan’da Syriza’nın başlattığı radikal sol rüzgarın İspanya’daki temsilcisi olan Podemos, artık İspanya’nın en büyük iki şehrinin belediye yönetimini elinde tutuyor.

Geçtiğimiz cumartesi Podemos’un desteklediği Ada Colau Barcelona’da, Manuela Carmena ise Madrid’de belediye başkanı olarak yemin etti. Bundan sonra İspanya’nın iki kritik şehrinin belediye yönetimine solcu ve kadın başkanlar liderlik edecek.

Madrid ve Barcelona’da cumartesi günü düzenlenen şenliklerde Podemos yandaşları belediye seçimleri zaferini kutladı. Yolsuzluk skandalları, ekonomik kriz ve işsizlikten bunalan İspanyol seçmen artık öfkesini sandığa yansıtıyor.

Diğer yandan Madrid’de Carmena, İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile kurduğu ittifak sonucu belediye başkanı olduğu için ülkede koalisyonlar döneminin başlamış olması kimi analistleri endişelendiriyor. Yıl sonunda düzenlenecek genel seçimler sonucunda da ülkeyi kurulacak bir koalisyonun yönetmesi bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde adından çokça bahsedeceğimiz İspanya’nın yeni belediye başkanlarını sizin için kaleme aldık:

BAŞKENTİ ELE GEÇİREN YARGIÇ

71 yaşındaki Manuela Carmena, Podemos’un lideri Pablo Iglesias tarafından Madrid belediye başkanlığına aday gösterilmek için teklif alana kadar, ipotek borçları yüzünden evinden atılanların diktiği bebek kıyafetlerini satan bir dükkan işletiyordu.

5 yıl önce yargıçlıktan emekli olan Carmena, Iglesias’ın teklifine uzun süre direndi; ancak daha sonra ısrarlara daha fazla dayanamayarak aday olmaya karar verdi.

Hiçbir partiyi desteklemediğini söyleyen Carmena, Podemos’un arkasında olduğu Ahora Madrid (Şimdi Madrid) oluşumunun üyesi olarak seçimlere girdi.

İktidardaki Halk Partisi’nin 63 yaşındaki adayı Esperanza Aguirre, Madrid belediye meclisinde 21 koltuk kazanarak birinci oldu. Carmena ise hemen arkasından 20 koltuk kazanarak ikinciliğe otursa da dokuz koltuk kazanan İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSoE) ile koalisyon kurmayı başardığı için Madrid Belediye Başkanı oldu.

FRANCO REJİMİNE KARŞI SAVAŞTI

Madrid’in çiçeği burnunda belediye başkanının seçim kampanyasının odağında kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine ve ipotek mağdurlarının evden çıkarılmasına karşı çıkmak yer alıyordu.

“Siyasetten ziyade insanların hayatlarına önem verdiğini” söyleyen Carmena, acil bir istihdam programı yaratmaya, bankalar ve ipotek mağdurları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir aracı kurum oluşturmaya söz verdi.

1939’dan 1975’e kadar süren Francisco Franco diktatörlüğüne karşı savaşmak için Komünist Parti’ye katılan Carmena, bu yüzden üniversiteden atılsa da 1965 yılında mezun oldu.

İşçi hareketini savunmak için bir hukuk bürosu kuran İspanyol aktivist, 1977 yılında aşırı sağcı silahlı kişilerin saldırısı sonucu beş ortağını kaybetti. Madrid’de ayakkabı üreten bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Carmena, “Dünyayı daha iyi bir yere getirmem gerektiğini farkındaydım” diyor.

BARCELONA'YA AKTİVİST LİDER

Barcelona'da, içinde Podemos'un da olduğu solcu oluşumun adayı Ada Colau ise şehrin ilk kadın belediye başkanı olarak yemin etti. Colau, ipotek mağdurlarına verdiği destek ile bilinen bir aktivist. 

#pagebreak#

Carmena gibi borçları yüzünden evinden atılanlara destek çıkan Colau, İpotek Mağdurları Platformu’nun kurucularından. 41 yaşındaki Colau, Barcelona belediye başkanlığı yarışına Barcelona en Comú (Birlikte Barcelona) yurttaş platformunun lideri olarak hazırlandı.

“Şimdi Madrid” oluşumunda olduğu gibi Colau’nun başında olduğu yurttaş platformunun hedefinde de istihdam, şeffaflık, şehirdeki eşitisizliğe ve yolsuzluğa karşı mücadele etmek var. Colau, seçilmeden önce Guardian gazetesine yaptığı açıklamada aylık 2 bin 200 euro olan maaşını azaltacağını, makam araçlarını ve belediye bütçesini kısacağını söylemişti. Barcelona belediyesinin yeni lideri aynı zamanda yapılan her toplantının tutanağını internette yayınlayacağını belirtti.

Barcelona’nın can damarlarından biri olan turizm yüzünden şehrin tarihi merkezinde otellerin inşa edilmesine isyan eden Colau, “Turizm kontrolden çıktı” diyor. Kiraların yükselmesi yüzünden Barcelonalıların dertli olduğunu belirten yeni belediye başkanı, şehrini “demokratik ve sosyal açıdan adil bir kent” haline dönüştürmeyi hedefliyor.

ABD’nin aktivist haber kanallarından Democracy Now’a konuşan Colau, aynı zamanda politikanın feministleşmesini amaçladığını söylüyor. Barcelona’yı önümüzdeki dönem yönetecek kadın siyasetçi, “Asıl aktörler, ne benim ne de Podemos; burada önemli olan insanlardır. Onlar için kurumları geri aldık ve demokratikleştireceğiz” diyor.

Yukarı

Business HT×