BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5555 % -0,04
EUR/TRY 34,9417 % 0,25
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5555
% -0,04
34,9417
% 0,25
1,0703
% 0,04
45,35
0,00
2.318,55
% 0,10
87,98
% -0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Akıntıya karşı yatırım

Piyasanın genel eğilimlerinin tersine yatırım seçimleri yapan fon yöneticisi Haydar Acun büyük kazanç sağlıyor

Erdoğan'a karşı bahse giren adam
TAYLAN BİLGİÇ VE TUĞÇE ÖZSOY – BLOOMBERG NEWS 15 06 2015, 10:22

Güçlü ve görkemli olana karşı bahse girmek her zaman riskli bir yatırım stratejisidir. Ancak fon yöneticisi Haydar Acun için getirisi büyük oldu.

Acun geçtiğimiz yıl boyunca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin gazabına uğrayan şirketlerin hisselerinden bir portföy oluşturdu. Levent'teki ofisinde Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Acun, “Hiçbir hükümet sonsuza kadar iktidarda kalamaz. AK Parti'nin de sendeleyeceği kesindi ve öyle oldu” diyor.

Acun'un şirketi Sardis Menkul Değerler'in fonu Ocak 2014'te kurulduğundan bu yana yüzde 62 kazanç sağlarken, aynı dönemde BIST 100'deki artış yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Fonun en büyük kazancı Bank Asya hisselerinden oldu. Aldığı hisseleri bankaya devlet tarafından el konmadan önce satan Acun, yüzde 50 getiri sağladı. Bir diğer büyük yatırımı ise iktidar partisinin alkol sınırlamaları yüzünden büyük darbe alan Anadolu Efes oldu. Şirket hisseleri yüzde 5,5 arttı.

Fonun yatırımcılarından, Stockholm merkezli H. Lunden Holding analisti Henrik Vikstrom, Sardis'in “hem mutlak hem de göreceli olarak çok iyi performans gösterdiğini” söylüyor. Vikstrom, Acun'un “temel araştırmalara son derece önem verdiğini, şirketleri ziyaret ettiğini ve değer odaklı olduğunu” ve bunun da yatırımcılar açısından geri dönüşünün olumlu olduğunu vurguluyor.

Büyük yatırım şirketlerindeki rakipleri müşterilerine Türkiye'deki seçim senaryoları, bölgesel politikalar ve merkez bankası politikaları üzerine detaylı raporlar sunarken, Acun birçok zaman haberlere kulak asmadığını ve yöneticilerle toplantılara ve bilanço incelemelerine odaklandığını söylüyor.

17 milyon dolar değerindeki Sardis küresel bazda bakıldığında çok küçük bir fon. Ancak 45 yaşındaki Acun, en büyük hisse yoğun fon olan İş Portföy'ün dahi sadece 57 milyon lira yönettiği piyasada tanınmış ve itibarlı bir fon yöneticisi. Önümüzdeki ay şirketinin adını Marmara Capital olarak değiştirecek Acun, portföy değerini 50 milyon liraya çıkarma hedefiyle yeni yatırımcı arayışını da hızlandıracak.

Acun'un deneyimleri şunu gösteriyor: Yerel politika ve ABD faiz artırımı gibi dış faktörlerin piyasayı sık sık sarstığı pazarlarda dahi temel piyasa bilgilerine odaklanmak başarı getiren bir strateji.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Son yıllarda, yöneticilerin siyasi eğilimleri yatırımcıların değerlendirme kriterlerinde ilk sıraya yükseldi. Bu akıntıya karşı olan hisselere yatırım yapan fon yöneticileri aradan sıyrılıyor” diyor.

“ÇOK TELEVİZYON İZLEMİYORUM. PİYASA YORUMLARIYLA İLGİLENMİYORUM”

Acun'un akıntıya karşı bahisleri Türkiye'nin de sınırlarını aşmış durumda. Diğer yatırımcılar Rusya'daki işleri yüzünden Anadolu Cam ve Enka İnşaat'tan çıkarken, Acun her iki şirkete de yatırım yaptı. Bir yıldan uzun süredir elinde bulundurduğu Anadolu Cam son 12 ayda yüzde 10 artış gösterdi. Ocak'ta portföyüne kattığı Enka'daki artış ise o zamandan bu yana yüzde 8'e ulaştı.

Acun, “Belirsizlik olduğunda değerlemeler ucuz oluyor. Genel hassasiyetlere kapılmıyorum. Çok televizyon izlemiyorum. Piyasa yorumlarıyla ilgilenmiyorum” diyor. Bilerek siyasi risk barındıran hisseler almadığını, asıl amacının gizli değeri olan hisseleri bulup çıkarmak olduğunu ifade ediyor.

DOĞAN ÖNGÖRÜLERİ

Acun, Mart 2014'te Hürriyet Gazetecilik'le yapılan bir bilanço sonrası telekonferansta Hürriyet'in neden daha kârlı kardeş şirketi Doğan Gazetecilik'le birleşmeyi düşünmediğini söylemişti. Bu yıl 10 Nisan'da birleşme kararı açıklandı ve Doğan Gazetecilik hisseleri iki kattan fazla arttı.

Acun daha sonra birleşme şartlarının Doğan Gazetecilik yatırımcıları için adil olmadığına kanaat getirdi. Hisselerini kârdan sattı ve hisseler düştüğünde tekrar aldı. Sermaye Piyasası Kurulu ise 1 Haziran'da birleşmeyi iptal ettiğini açıkladı. Şimdi Acun, Doğan'ın yeni bir ralliyi tetikleyebilecek yeni anlaşma şartları açıklayacağını tahmin ediyor.

Ayrıca Acun, banka hisselerinden de uzak durmaya çalışıyor. Elinde bulundurduğu en büyük 10 varlık arasındaki tek banka Akbank. Gösterge endeksin üçte birini bankalar oluşturuyor olsa da Acun portföyünü endeksle eşleştirmeyi umursamadığını söylüyor.

“Eğer hedefin buysa, yapabileceğinin en iyisi endeksi yakalamak. Ben mutlak performans istiyorum” diyen Acun, “Kalabalığa karşı gitmek için cesarete ihtiyacınız var” diyor.

ACUN'UN YATIRIM SEÇİMLERİ

Doğan Gazetecilik: Medya şirketinin "mülkü var, kârlı, maliyetli gazete üretmiyor ve temettü dağıtıyor." 

Anadolu Efes: Türkiye'nin en büyük bira üreticisinin hisselerinde yakın zamanda görülen toparlanma, "alkol yasaklarında bir gevşeme beklentisini yansıtıyor olabilir."

Koza Altın: Sahibi Akın İpek'in Fethullan Gülen'le ilişkisi olsa da, iki madencilik şirketine karşı alınan kararların iptal edilmesi şirketin toparlancağına dair bir işaret olabilir.

Reysaş GYO: Gayrimenkul yatırım ortaklığı iyi bir alım "çünkü depoculukla ilgilnen tek GYO."

Enka İnşaat: Rusya'daki geniş faaliyetlerine rağmen, müteahhitlik şirketi Rusya'dan sadece "kira geliri" alıyor. "Bu kiralar da dolarla ödeniyor ve kiracıların çoğu çok uluslu şirketler."

Yukarı

Business HT×