BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kulaklar Fed'de, gözler Atina'da

Yeni haftada piyasaların gözü ve kulağı Fed'den gelecek açıklamalar ile Yunanistan müzakerelerinde olacak

Kulaklar Fed'de gözler Atina'da
REUTERS 14 06 2015, 13:29

Yeni haftada piyasaların gözü ve kulağı Fed'den gelecek açıklamalar ile Yunanistan müzakerelerinde olacak. 

Amerikan Merkez Bankası Fed'in bu hafta faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak piyasa Fed'den faiz artırım zamanlamasına yönelik gelecek olası sinyallere odaklanmış durumda.

Küresel piyasalarda geçen haftanın öne çıkan başlıkları arasındaki Yunanistan müzakereleri yeni haftanın da gündemi olmaya devam edecek gibi gözüküyor. 

Yunanistan ve kreditörler arasında anlaşma sağlanması için Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da devreye girerken, görüşmelerde ilerleme sağlanması halinde, IMF, AMB ve Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yetkililerin de müzakerelere katılması planlanıyor. 

Avrupa Birliği yetkilileri, sık sık Yunan Başbakan Alexis Tsipras'a çağrıda bulunarak sürenin daraldığı ve ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalından çıkabilmesi ve temerrüt riskinden kurtulması için restleşerek kumar oynamak yerine adım atılması gerektiği vurgusu yapıyor.

Fed'i takip eden piyasa oyuncuları açısından ana nokta, Fed'in kararının ardından Başkan Janet Yellen'ın kullandığı dilde bir nüans farkı olup olmayacağı yönünde.  Piyasa, Yellen'ın vereceği mesajın satır aralarında Fed'in faiz artırımına yönelik zamanlamayı ve süreci anlamaya çalışacak.

Investec Başekonomisti Philip Shaw, "Biz hâlâ Çarşamba günkü basın toplantısı gözönüne alındığında söz konusu açıklamaların piyasalar ile iletişim açısından önemli olacağını düşünüyoruz" dedi.

RBC Capital Markets'ten Tom Porcelli ise Fed'in açıkça Eylül ayını referans göstereceğini düşünmediğini belirterek, "Fed, kendi verilerine bağımlı olacaktır ve daha önce açıklandığı gibi veriler yapıcı olursa bu yıl için büyük olasılıkla sinyal verecektir" diye konuştu.

Pazartesi günü açıklanması beklenen ABD sanayi üretiminin 5 aylık daralmanın ardından Mayıs ayında artması bekleniyor. Salı günü gelecek olan konut piyasasına yönelik verilerin de sürekli bir iyileşmeye işaret etmesi bekleniyor. Böylece kasvetli bir ilk çeyrekten sonra ekonomide daha fazla güven veren ve ivme kazanan bir trend beklentisi hakim. 

Yukarı

Business HT×