BIST 100 9.048,61 % 2,75
USD/TRY 32,3288 % 0,11
EUR/TRY 35,0799 % 0,03
Piyasalar
9.047,07
% 2,73
32,3288
% 0,11
35,0799
% 0,03
1,0792
% -0,33
47,68
-0,25
2.208,03
% 0,60
87,34
% 1,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sır toplantı bugün başlıyor

Bilderberg grubu uzun süreler spekülasyonlara konu oldu. Peki üst düzey politikacılar ve iş adamları arasında geçen bu gizli uluslararası toplantı hakkında neler biliyoruz?

Sır toplantı bugün başlıyor
INDEPENDENT 11 06 2015, 10:28

Bilderberg grubu uzun süreler spekülasyonlara konu oldu. Peki üst düzey politikacılar ve iş adamları arasında geçen bu gizli uluslararası toplantı hakkında neler biliyoruz?

BİLDERBERG HAKKINDA BİLDİĞİMİZ 4 ŞEY

 1) Toplantı mekanı

Toplantının nerede gerçekleşeceğini artık biliyoruz. Geçen yıl, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleşen toplantının bu yılki ayağı, Avusturya'nın Tirol bölgesindeki Interalpen-Hotel olacak. 

Daha önce 3 defa Türkiye'de de yapılan Bilderberg toplantıları, 1959’da İstanbul Yeşilköy’de, 1975’te İzmir Çeşme’de ve 2007 yılında yine İstanbul'da Ritz Carlton Otel'de yapıldı.

2) Katılanlar

Grup, katılanlar listesini yayınladı. Eski AB Komisyonu başkanı José Barroso'nun da katılacağı toplantıda Google, BP, Shell ve Deutsche Bank gibi büyük şirketlerin yöneticilerinin de bulunması bekleniyor.

Türkiye'den de 6 kişi toplantıya katılacak. Bu isimler: CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP'den milletvekili seçilen İlhan Kesici, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Google ve Twitter'in Türkiye'deki avukatı Gönenç Gürkaynak, gazeteciler Nuray Mert ve Soli Özel.

3) Gündem:

Toplantı öncesinde grup tartışma konularını yayınlıyor. Bu yıl, katılanların gündeminde "yapay zeka, Siber güvenliği, kimyasal silahların tehdidi, güncel ekonomik durum, avrupa stratejisi, küreselleşme, Yunanistan,İran, Ortadoğu, NATO, Rusya, Terör, Birleşik Krallık, ABD ve ABD seçimleri" olacak.

Bu başlıklardan birçoğu aslında çok genel. Mesela "Birleşmiş Krallık" konusu Brexit'i ele alabileceği gibi, son yapılan seçimlerden de bahsedilebilir ya da her ikisi hakkında konuşulabilir. 

4) Güvenlik önlemleri üst düzeyde: 

Toplantının yapılacağı bölgede üst düzeyde güvenlik önlemleri alınmış durumda ve özel güvenliğe başvurulmasına gerek bile yok: ev sahibi ülkelerin hükümetleri işbirliği yapıyor ve bütün polis koruması sunuytor.

Bu yılki toplantı bugün başlayacak ama güvenlik önlemleri günler öncesinden alınmaya başladı ve otelin çevresine girip çıkan arabalar sıkı polis denetim altında.

Daha önceki toplantılarda, görüntü almak isteyen gazetecileri de içeren tutuklamalar gerçekleşmişti.

AMA ASLA BİLEMEYECEĞİMİZ 1 ŞEY

Toplantıda ne konuşulduğu sır gibi saklanıyor ve bunun nedeni ise toplantının ana kuralı: hiç kimse toplantıda konuşulanlar hakkında detaylı bilgiler veremez. Toplantı sonrasında varılan kanılar hakkında herhangi bir rapor sunulmuyor. Önceki toplantıları görüntülemeye çalışan gazeteciler gözaltına alınmıştı.

Genel olarak çoğu uluslararası zirvede neler konuşulduğu detaylı olarak açıklanmasa da alınan kararlar hakkında resmi duyurular veriliyor. Ama bu Bilderberg Grup'u için geçerli değil.

Yukarı

Business HT×