BIST 100 9.769,20 % 0,48
USD/TRY 32,5449 % -0,07
EUR/TRY 34,8951 % 0,12
Piyasalar
9.769,20
% 0,48
32,5449
% -0,07
34,8951
% 0,12
1,0692
% -0,06
44,79
-0,56
2.330,47
% 0,62
88,21
% 0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel büyüme tahminleri

Dünya Bankası, 2015’in Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için zor bir yıl olacağını söyledi

Dünya Bankası, 2015’in Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için zor bir yıl olacağını söyledi
AA 11 06 2015, 06:05

Dünya Bankası, 2015’in Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için zor bir yıl olacağını söyledi ve büyüme tahminlerini düşürdü.

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin artan dış borçlanma maliyeti ve düşen emtia fiyatları nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirtirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışının bu ülkelerin ekonomik şartlarını daha da kötüleştirebileceğine işaret etti.  

Güncellenen tahminlere göre, gelişmekte olan ülkeler bu yıl yüzde 4,4 ve gelecek iki yıl boyunca sırasıyla yüzde 5,2 ve yüzde 5,4 büyüyecek. Bu rakamlar, ocak ayında yayımlanan bir önceki raporda, sırasıyla yüzde 4,8, yüzde 5,3 ve yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı. 

Dünya Bankası “Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu”nun Türkiye'ye ilişkin bölümünde, düşen petrol fiyatları ve küresel iyileşmenin ülke ekonomisine beklenen katkıyı sağlamadığı belirtilirken, büyümenin siyasi belirsizlikle düşen yatırımcı güveni ve daha sıkı makro ihtiyati politikalar nedeniyle yavaşladığı dile getirildi. 

Enflasyonun ise döviz kurunun etkisiyle hala Merkez Bankası'nın hedefinin üstünde seyrettiğine işaret edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Zayıf iç talep, düşük petrol fiyatları ve dirençli ihracat cari açığın iyileşmesini sağladı. Ancak, özellikle GSYH'ya oranı hala yüzde 5'in üstünde olan cari açığın, oynak sermaye akışlarıyla finanse edilmesi gibi bazı kırılganlıklar devam ediyor."

Dünya Bankası, nisan ayında yayımladığı bir raporla Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,5'den yüzde 3'e düşürmüş, gelecek yıl içinse yüzde 3,7'den yüzde 3,9'a yükseltmişti. Bu rakamlar, bugün yayımlanan raporda sabit bırakıldı.

FED'E FAİZ ARTIŞINI ERTELEME ÇAĞRISI

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Kaushik Basu, raporun sunulduğu basın brifinginde, "Küresel ekonominin zemini yavaş, ancak kesin olarak değişiyor. Çin, şimdilik önündeki engelleri ustalıkla atlattı ve yüzde 7,1 büyümeye doğru ilerliyor. Yolsuzluk skandalıyla gündemde olan Brezilya, daha az şansa sahipti ve daralıyor. Hindistan ise yüzde 7,5 büyüme beklentisiyle, ilk kez Dünya Bankası'nın belli başlı ekonomiler listesinde en üst sırada yer alıyor. Değişen zemin üzerindeki en büyük gölge ise Fed'in nihai faiz artışı. Bu, sermaye akışlarını ve borçlanma maliyetini daha da kötüleştirebilir" değerlendirmesini yaptı.

Basu, bu görüşlerinin ardından Fed'in faiz artışını gelecek yıla ertelemesi çağrısında bulunurken, şunları kaydetti:

"ABD ekonomisinin son dönemde verdiği sinyaller oldukça karışık. Son istihdam verisi çok yüksek, birinci çeyrek büyüme verisi ise umut kırıcıydı. Benim bu duruma ilişkin endişem, nispeten erken faiz artışıyla daha fazla güçlenecek doların ABD ekonomisini kötü etkilemesi. ABD, çok büyük bir ekonomi olması nedeniyle onun için iyi olmayan gelişmeler, gelişmekte olan ve diğer ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, Fed'in faiz artışını 2016'ya ertelemesinin hem ABD hem de küresel ekonomi için daha iyi olacağını düşünüyorum."

Bununla birlikte, Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Direktörü Ayhan Köse, Fed'in faiz artışının özellikle büyüme beklentileri düşük, ancak kırılganlıkları yüksek olan yükselen piyasa ekonomilerine daha fazla zarar verebileceğini belirterek, "Yükselen piyasa ekonomileri, mali ve dış direnci artıracak ihtiyatlı politikaları uygulamaya koymamışsa, Fed'in parasal sıkılaştırmasından kaynaklanabilecek türbülans ve diğer yansımaların üstesinden gelmek konusunda ciddi zorluklarla karşılaşabilir" şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×