BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5613 % 0,07
EUR/TRY 34,9745 % 0,00
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5613
% 0,07
34,9745
% 0,00
1,0728
% -0,02
44,89
0,00
2.339,71
% 0,31
89,49
% 0,54
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tsipras Merkel'e güveniyor

Yunanistan kreditörlerle anlaşma sağlamak için Alman Başbakanı Angela Merkel'e güveniyor

Tsipras umutlarını Merkel'e bağladı
10 06 2015, 15:23

Finansal güvenlik ağı 30 Haziran'da sona erecek Yunanistan, kreditörlerle anlaşma konusunda odağını Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a çevirdi. Çarşamba günü Brüksel'de Merkel ve Hollande ile görüşmeyi uman Tsipras, diğer kreditörleri ikna etmesi için Merkel'e güveniyor.

Merkel bugün yaptığı açıklamada, Tsipras bir görüşme talep ederse onunla görüşebileceğini, ancak Atina'nın üç kreditörle görüşmelere devam etmesi gerektiğini söyledi.

Financial Times yorumcusu Peter Spiegel'a göre Yunanistan'ın en son teklifi kreditörlerin istediği koşulları karşılamıyor. Açıklamalara göre, yetkililer en son toplantıda Yunanistan'la bütçe azaltımıyla ilgili bir anlaşmaya varıldığını düşünmüşlerdi ancak Yunanistan bu hafta yaptığı teklifte verdiği tavizlerden geri çekildi.

Merkel'in Demokrat partisinden üst düzey bir yetkili olan Michael Fuchs “[Yunanistan'ın] yaptığı teklif hiç ciddi değil,” diye konuştu. Fuchs “Yunanistan'la bir anlaşmamız var ve daha önce kabul ettikleri şartlara uymak zorundalar-- ve şu anda masaya üzerinde pazarlık edebileceğimiz hiç bir şey getirmiyorlar,” dedi.

Başbakan Alexis Tsipras Çarşamba günü Brüksel’de Euro Bölgesi’nin en büyük iki ekonomisinin liderleri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Tsipras’ın kreditörleri ile bir anlaşma sağlamaması halinde kurtarma fonlarının serbest bırakılması mümkün değil.

Ancak ne Merkel'le ne de Hollande'la bir toplantı resmi programda görünmüyor. Avrupalı yetkililere göre, Avrupa Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker da Tsipras'la bir görüşme planlamış değil çünkü anlaşmalarla ilgili pazarlığın bulunduğu durum daha fazla müzakereye el vermiyor.

Yunanistan'ın son teklifinin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Avrupa Konseyi sözcüsü Margaritis Schinas, “topun Yunanistan'ın sahasında” olduğunu belirtti.

G7 Zirvesi’nde Avrupa Birliği (AB) ve Latin Amerika ülkeleri Avrupa’nın en borçlu ülkesinin mali bakımdan güçlü tutulması için acil önlemler alınması konusunda uyarıda bulunmuşlardı. Merkel ve Hollande geçtiğimiz ay krizdeki rollerini artırdılar.

Merkel’in parlamentodaki bloğunun parti kurultayı lideri Volker Kauder, “Yunanistan’ın euroda kalmasını istiyoruz. Ancak bunun başarılması tamamıyla Yunanistan’a bağlı. Koşullar karşılanmalı” dedi.

Yukarı

Business HT×