BIST 100 9.753,55 % 0,38
USD/TRY 32,5803 % 0,13
EUR/TRY 34,9971 % 0,07
Piyasalar
9.753,55
% 0,38
32,5803
% 0,13
34,9971
% 0,07
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.344,89
% 0,53
89,44
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş dünyasının ilk tepkisi

Farklı iş örgütlerinin temsilcileri seçimlerin ardından ekonomik istikrar için hükümetin hızlı bir şekilde oluşturulması gerektiği mesajını verdi.

İş dünyasının ilk tepkisi
AA 08 06 2015, 12:42

Milletvekili genel seçiminin ardından iş dünyası temsilcileri de ilk değerlendirmelerini paylaştı. Türkiye'nin ekonomik istikrarı için hükümet kurma sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyen iş örgütleri partilere uzlaşma çağrısında bulundu.

 "Yeni Parlamento ve hükümetin demokratik standartları güçlenirdirmesini diliyoruz" ifadelerini kullanıldı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye'nin önemli bir seçim sürecini geride bıraktığını belirterek, "Seçimler demokrasinin bayramıdır. Türkiye'nin geleceği için şimdi uzlaşma zamanı" dedi.

Kadooğlu, 7 Haziran genel seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Artık siyasi, ekonomik, toplumsal ve yapısal reformlar için bir arada hareket etme, ortak akıl ile ülkenin güvenli geleceğini birlikte inşa etme zamanıdır. Sandıktan çıkan her siyasi partinin, ciddiyet içerisinde ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini umuyoruz. Türkiye'nin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekmektedir. Tüm siyasi partilere çağrımız gündelik politikalar yerine, geleceğimize şekil verecek makro politikalar geliştirmeleri ve buna göre hareket etmeleridir. Seçim sonuçları bize bunu göstermiştir."

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, ekonomik istikrarın devamı için hükümetin bir an önce kurulmasının esnaf ve sanatkar camiasının öncelikli beklentisi olduğunu belirtti.

Palandöken, 7 Haziran genel seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Huzur ve güven içinde bir seçimin, tartışmasız şekilde tamamlandığını ifade eden Palandöken, "Şimdi uzlaşma zamanıdır. Ülkemiz geçmiş söylemlerin üzerine sünger çekerek, barış ve huzuru ön planda tutarak, ekonomik istikrarın devamı için hükümetin bir an önce kurulması esnaf ve sanatkar camiasının öncelikli beklentisidir" ifadesini kullandı.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 7 Haziran genel seçim sonuçlarına ilişkin, "İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir" değerlendirmesini yaptı.

Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, milletvekili genel seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

Sonuçların, Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulunan Çağlar, "İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir" ifadesini kullandı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, TBMM'ye girmeye hak kazanan 4 siyasi partiden de Türkiye'nin menfaatine en uygun hükümet modelinin ortaya çıkması için yapıcı bir tutum sergilemelerini beklediklerini bildirdi.

Ünlütürk, milletvekili genel seçimleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türk halkının uzlaşı ve iş birliği istediğini sandığa yansıttığını, siyasi partilerin bu çağrıya kulak vermesini beklediklerini belirtti. 

Türk halkının tek başına bir partiye hükümet kurma hakkı vermediğini ifade eden Ünlütürk, "TBMM'ye giren 4 partiden de Türkiye'nin menfaatine en uygun hükümet modelinin ortaya çıkması için yapıcı bir tutum sergilemelerini bekliyoruz. 2014 ve 2015 yıllarını seçimlerle geçiren Türkiye'yi yeniden kısa sürede erken seçime götürecek uzlaşmaz tutum sergilememeliler. Seçim bitti bundan sonraki gündemimiz ekonomi olmalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yüzde 10 barajıyla yaptığı son seçim olması çağrısında da bulunan Sabri Ünlütürk, halkın yüzde 10 barajını fiilen yıktığını savunarak siyasi partilerin barajı kaldıracak anayasa değişikliğini hep birlikte yapmasını istedi.

İstanbul  Hazırgiyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı  Hikmet Tanrıverdi de "Şimdi siyasilerin ellerini taşın altına koymaları ve uzlaşmaya dönük adım atmaları gerekiyor. Çok partili bir koalisyon görmüyorum. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir.Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız" ifadelerini kullandı.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim sonuçları ile ilgili, "Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunun son seçimlerle bir defa daha ortaya konulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın oyunun yüzde 95 oranında Meclis'te temsil edilecek olması ve Meclisimizdeki kadın milletvekili oranının da Cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşması demokrasimizin geldiği nokta bakımından sevindiricidir. Türkiye'de son 14 ayda üç farklı seçim süreci yaşadık. Şimdi yoğun seçim gündemini geride bırakarak, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız.

Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir ortamda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki bu süreçte herkesin, milletin verdiği mesajı doğru algılamasını ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulmasını bekliyoruz." 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının iş dünyası tarafından nasıl karşılandığının döviz kurları ve borsadaki hareketlerden görülebileceğini söyledi. 

Seçim sonuçlarının iş dünyası tarafından hoş karşılanmadığını dile getiren Özdebir, "Partilerin seçim öncesi ve seçim sırasında birbirlerine yönelttikleri ithamlar dikkate alındığında buradan ülke yararına bir koalisyon çıkma ihtimalini zor görüyorum. Sadece devr-i sabık yaratmak için bir koalisyon kurulabilir. Bu da yabancı yatırımcının gözünde ülkenin istikrarını sıkıntıya sokar" değerlendirmesinde bulundu. 

Güçlü bir koalisyon için uzlaşma kültürünün önemine işaret eden Özdebir, ülkenin hükümetsiz kalmayacağını ancak kurulacak hükümetin uyum içinde çalışması gerektiğini vurguladı. 

Erken seçim ihtimalini olası gördüğünü belirten Özdebir, "Kimi seçmen, iktidar partisine verdiği oyları geri aldı, küçük partilerin ise oy oranları arttı. Burada seçmenin iki büyük partiye verdiği mesajın iyi algılanması gerekiyor. Bu mesajın dozunun fazla olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

 

 




Yukarı

Business HT×