BIST 100 10.130,69 % 0,25
USD/TRY 35,6564 % 0,02
EUR/TRY 37,1991 % 0,18
Piyasalar
10.132,07
% 0,26
35,6564
% 0,02
37,1974
% 0,17
1,0407
% -0,02
38,62
0,00
2.742,95
% -0,49
79,18
% 0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçim sonrası senaryoları

İlk değerlendirmeler piyasalarda seçim sonrası belirsizliğe vurgu yapıldığını gösteriyor

Piyasalarda ilk senaryolar
08 06 2015, 09:16

Piyasalarda seçim sonrasına yönelik senaryolar şekillenmeye başladı. İlk değerlendirmelerde seçim sonrasının belirsizliğine vurgu yapıldı.  

Commerzbank yayınladığı raporunda seçim sonuçları sonrasında Ak Parti'nin koalisyon için MHP ve HDP ile muhtemelen görüşmeler yapacağını öngördü. Raporda, seçim sonuçları sonrasında tüm muhalefet partilerinin Ak Parti ile koalisyon yapmayacağını vurgulamalarına rağmen, MHP'nin koalisyona eğilimli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Commerzbank raporunda ortaya çıkan sonuçların orta vadede belli ölçülerde piyasaların yararına olduğunu, fakat kısa vadede koalisyon ile ilgili senaryolar netleşene kadar kısa vadeli oynaklık bekledikleri belirtildi. Raporda "Ortaya çıkan sonuçlar olumlu. Çünkü piyasaların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde çok fazla gücün toplanması ya da başkanlık sistemine geçiş yönündeki temel endişeleri ortadan en azından şimdilik kalkmış oldu. Bundan sonrası önümüzdeki günlerde koalisyon hükümetinin somut olarak nasıl gerçekleşeceğine bağlı" ifadeleri kullanıldı.

Royal Bank of Scotland (RBS) ekonomisti Gabor Ambrus ise "Değişim rüzgarları" başlığıyla yayımladığı notunda TL varlıkları üzerinde baskı olacağı ve Merkez Bankası'nın adım atmak zorunda olacağına yönelik yorumlarda bulundu. Gambrus, "Ak Parti diğer partilerle kurulacak koalisyon hükümetinin potansiyel ortağı olacaktır, fakat ilk yorumlar özellikle Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığında koalisyon görüşmelerinin zor geçeceğini gösteriyor. Ak Parti'nin birliğini korumakta zorlanacağını düşünüyoruz. Sonuç olacak bir süreliğine Türkiye'de belirsizlik ana trend olacaktır. Bu durumun TL varlıklarında baskı yaratacağını ve Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz adımı atmaya zorlayacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.  

Garanti Yatırım'ın yayınlanan notta azınlık hükümetinden farklı koalisyon seçeneklerine ilişkin birçok senaryo değerlendirilirken, halihazırda Türkiye ekonomisinin daha zorlu bir sürece girmesi beklentisi ifade edildi. Garanti Yatırım'ın yaptığı değerlendirme şu yönde oldu:

"AKP azınlık hükümeti: AK parti herhangi bir parti ile koalisyon kurmak yerine, dışarıdan destek alarak tek başına da hükümeti kurabilir. Bu durumda hükümet güven oyu aldığı takdirde işleyiş devam eder. Fakat herhangi bir yasa çıkarken Parlamentoda AKP’nin her seferinde desteklenebilmesi için çeşitli siyasi pazarlıklar yapılıyor olması gerekir. Öte yandan hükümetin düşmesi için gerek sayı olan 276’nın altında kalındığı için, her an hükümetin düşmesi söz konusu olabilir.  Zira anayasa, güvenoyu için değil, hükümeti düşürmek için 276 oy arıyor.

Koalisyon: Piyasalar açısından ilk akla gelen ihtimal AKP-MHP koalisyonu olmakla beraber, burada çok fazla koalisyon senaryosu gündeme gelmekte.

AKP-MHP koalisyonu: Çözüm süreci konusundaki ciddi görüş ayrılıkları, bu iki partinin koalisyon yapma ihtimalini zorlaştırmakta

AKP-HDP koalisyonu: HDP'nin başkanlık sistemine net bir şekilde karşı olması ve barış sürecinde yaşanan sorunlar bu ihtimali de zayıflatmakta.

AKP-CHP koalisyonu: Parti programlarındaki köklü farklılıklar, uzun ömürlü böyle bir koalisyon ihtimalini zayıflatıyor.

CHP-MHP-HDP koalisyonu: Bunun için öncelikle Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini AKP dışında bir partiye vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı’nın bu yolu tercih etmeyip (ki teamüller bu yönde değil) erken seçime gitme kararı alma ihtimali de yüksek.

Erken seçim kararı: Hükümet kurma görevi verildikten 45 gün içinde bir şekilde hükümet kurulamazsa, normal şartlar altında Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararı alması beklenir. bu tarz bir kararla birlikte seçim takvimi yürürlüğe girer. Normal kanunda bu süre 3 aydır. Ama Meclis bu konuda karar alabilir ve takvimi kısaltabilir. Erken seçim kararı ile takvim kısaltılabilir.

Ekonomiye etkileri Sepetin 2.94’lere kadar yaklaştığını görüyoruz. Burada herhangi bir gerilemenin aksine baskının devamını muhtemel görüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz belirsizlikler ve sepetin geldiği seviye ister istemez tüm makro görünümümüzü değiştirecektir. Özellikle büyüme yüzde 3.5 olan 2015 büyüme beklentimizi belirgin şekilde, yüzde 2’lere doğru, aşağı revize ediyor olacağız. yüzde 7 olan 2015- yıl sonu enflasyon beklentimizi, sepetin yükseldiği seviyelerin kalıcılığı daha netleştiğinde yüzde 8-8.5 bandına yükseltme ihtimalimiz var. Bu kapsamda hem kur hem faiz 2015 sonu beklentilerimiz de revize ediliyor olacaktır. Hali hazırda ivme kaybeden Türkiye ekonomisinin daha  zorlu bir sürece girdiğini düşünüyoruz."

 Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen bugün yayınladığı notunda şu ifadeleri kullandı: "Akşam yapılan konuşmalarda herhangi bir muhalefet liderinin koalisyona yakın olmadığını gördük ancak Cumhurbaşkanı tarafından hükümet kurma görevinin verilmesi ile birlikte yapılacak resmi görüşmelerde fikirlerin değişip değişmediğini izlemek gerekecek.İlk sonuçların ardından, bir belirsizlik olabileceği sebebiyle piyasanın TL satarak güne başladığını görüyoruz."

Yukarı

Business HT×