BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3354 % 0,13
EUR/TRY 35,0643 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3354
% 0,13
35,0643
% -0,02
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.220,68
% 1,18
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Analistlerin yorumları

Seçimden önce yayınlan raporlarında piyasa analistleri ve banka ekonomistleri koalisyon ihtimaline dair neler demişti?

Piyasa analistleri seçim öncesinde neler demişti?
BUSİNESSHT 07 06 2015, 20:54

Seçim sonuçlarının yavaş yavaş belli olmaya başlamasıyla dikkatler piyasaların olası bir koalisyona vereceği tepkilere çevrildi.

Seçim öncesinde yayınlanan analist ve bankacı raporlarında iki nokta öne çıkıyordu.

İlk olarak, HDP'nin mecliste temsil edilmesi çok önemli görülüyordu. Özellikle Kürt harketinin mecliste temsil edilmemesinin ülkede şiddet olaylarını artıracağı korkusu dile getiriliyordu. Bu konuda piyasaların endişe etmesine gerek kalmayacak gibi gözüküyor.

İkinci üzerinde durulan nokta ise koalisyon ve tek parti iktidarının muhtemel etkileriydi.

En olumlu görülen senaryo AK Parti’nin tek başına iktidar olması ancak anayasa değişikliğini referanduma görütecek çoğunluğa ulaşamamasıydı.

Piyasalar açısından belirsizliğin en yüksek olması sebebiyle en olumsuz görülen senaryo ise sandıktan koalisyon çıkmasıydı. Özellikle koalisyonun erken seçime sebep olacağı ve ekonomi için hayati görülen yapısal reformların uygulanmasını geciktireceği endişeleri yüzünden koalisyonun ekonomide isitkrarsızlık getirebileceği dile getiriliyordu.

Ancak hemen hemen tüm analistlerin vurguladığı ortak nokta hiç bir siyasi sonucun ekonomik sorunları çözmeye yetmeyebileceğiydi.

İşte analistlerin detaylı koalisyon yorumları:

Royal Bank of Scotland (RBS) ekonomisti Gabor Ambrus, koalisyon ihtimalinin “hükümet ve cumhurbaşkanı arasında daha da çok anayasa çatışma riski” doğuracağını ve liranın muhtemelen “yoğun baskı” altına girerek, Merkez Bankası'nın Ocak 2014'ten bu yana ilk kez faizleri yükseltmesine sebep olabileceğini söylemişti.

Citigroup EMEA başekonomisti Luis Costa, koalisyon ihtimalinin piyasalar üzerindeki baskıyı artırdığını belirtmişti. Costa, koalisyon durumunda Türk varlıklarını etkileyecek “çok daha fazla ses olabileceğini” ve AK Parti'nin “bir koalisyon içinde hareket etmeyi çok rahatsız edici bulacağını” söyleyerek, dolar ve euro karşısında TL için satış tavsiyesinde bulunmuştu.

Citigroup ekonomisti İlker Domaç, Türkiye'deki “yüksek kutuplaşma seviyesi düşünüldüğünde koalisyon hükümetinin siyasi istikrar ve kritik konularda uzlaşma sağlanması açısından daha iyi olacağının söylenebileceğini” vurgulamıştı.

Renaissance Capital Türkiye Araştırma Direktörü Micheal Harris, daha iyimser bir görüntü çizmiş, tek parti hükümeti de olsa koalisyon da kurulsa herhalükarda seçim sonrasında gelecek hükümetin makul reformlar yapmasını beklediklerini söylemişti.

Harris, "Seçim sonrasında bir hükümet oluştuğu zaman herşey rahatlayacaktır, ortalık dinginleşecektir. Çünkü her şey şu an seçim sonuçlarını maksimize etmeye yönelikti ve aslında bu pürüzsüz bir süreç olmadı. Ancak yeni gerçekler oturmaya başladığı zaman, politik dengeye eriştiği zaman ortalık dinecektir" diye konuşmuştu.

Merrill Lynch analistleri de sandıktan bir koalisyon hükümeti çıkması sanıldığı kadar kötü olmayabilir demişti. Analistlere göre, Türk toplumunda son yıllarda artan kutuplaşma yüzünden, Kürt sorunu veya yeni bir anayasa inşası gibi köklü sorunların çözümü çoğunlukçu bir yaklaşımdan ziyade, konsensus arayan yaklaşımlar gerektiriyor.

Roubini Global Economics ekonomistlerinin orta vadeli siyasi senaryolarına göre, hem gücün aşırı konsolide olması hem de koalisyon hükümet kurulması olumsuz bir senaryonun tetikleyicisi olarak görülüyordu. Bu senaryoda mikroyönetimin çökeceği, sermaye çıkışlarının bir finansman krizine zemin hazırlayacağı, böylece ekonomi politikasının sıkılaşması, sonunda da talepte düşüş ve resesyon geleceği bekleniyordu. Rapora göre, bunların sonucu olarak da şirket iflaslarının artmasıyla bankacılık sistemindeki takipteki krediler artabilir ve bir likidite krizine dönüşebilir.

Yukarı

Business HT×