BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası tartışması

AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Turhan, Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğe gerek olmadığı açıklaması yapan MHP adayı Durmuş Yılmaz'ın, kanunun 52. maddesini unutmuş olabileceğini söyledi

Turhan: Durmuş Yılmaz 52. maddeyi unutmuş olmalı
AA 06 06 2015, 12:29

AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, Eski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz'ın Merkez Bankası Yasası'nda yeni bir değişikliğe gerek görmediği açıklamalarına ilişkin "Durmuş Bey Merkez Bankası'ndan ayrılalı 4 yıl olduğu için, yıllarca çalıştığı Merkez Bankası Kanunu'nun 52. maddesini unutmuş olsa gerek" dedi.

Durmuş Yılmaz'ın "Merkez Bankası Yasası'nda yeni bir değişikliğe gerek görmüyorum. Yeni bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunda dahi gerek kalmıyor, geçmişte likidite senedi diye bir şey çıkardık, bunun için yasal değişikliğe ihtiyaç duymadık" şeklindeki açıklamasını anımsatan Turhan, şunları kaydetti:

"Durmuş Bey Merkez Bankası'ndan ayrılalı 4 yıl olduğu için, yıllarca çalıştığı Merkez Bankası Kanunu'nun 52. maddesini unutmuş olsa gerek. Merkez Bankası Kanunu'nun 52. maddesi Açık Piyasa İşlemleri başlıklıdır. Burada der ki banka açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite senetleri ihraç edebilir. 'Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğe gerek olmadan likidite senedi ihraç ettik' demiş. Halbuki kanunda açıkça likidite senedi ihraç etme yetkisi olması sayesinde biz bunu yapabildik" diye konuştu. 

İbrahim Turhan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerine ilişkin de görüş bildirerek, şunları söyledi:

"Türkiye'ye orta ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler şuna bakıyor: Bir tarafta Kılıçdaroğlu var. Kılıçdaroğlu 'Ben iktidara gelirsem Türkiye'yi de İzmir gibi yöneteceğim' diyor. İzmir'de 4 gündür kent kart çalışmıyor. Daha önce kent kartı işleten firmanın sözleşmesi bitmiş. Yeni ihaleyi bir başka firma kazanmış ama bununla ilgili hiçbir önlem alınmadığı için 4 gündür İzmir'de insanlar metro ve otobüslere herhangi bir sistem olmadan binmek zorunda kalıyor. Yapılan hesaplamalara göre, günlük kamu zararının 1 milyon lira civarında olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu Türkiye'yi de böyle yönetecekse, yabancı yatırımcıların tedirgin olmalarını ben çok iyi anlıyorum." 

Partilerin koalisyona yönelik açıklamalarına da değinen Turhan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şunu her zaman söylüyorum. Ortadaki tablo ibretlik. HDP, CHP ve MHP ile koalisyon yapabileceğini açıklıyor. CHP de böyle bir ihtimali reddetmediğini söylüyor. Anlaşılan o ki birileri CHP, HDP ve MHP koalisyonu için ciddi bir çaba harcamış. Bu isimler bayramlarda birbirlerinin ellerini tutmayan, cenaze namazlarında bile yan yana durmayan isimlerdir. Nasıl oluyor da taban tabana bu kadar zıt görüşleri savunanlar, aynı koalisyon içinde bir araya gelebileceklerini söylüyor? CHP, MHP ve HDP'nin oluşturacağı bir koalisyonda uyum da icraat da olmayacaktır.

Yukarı

Business HT×