BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6131 % 0,26
EUR/TRY 34,7812 % 0,27
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6131
% 0,26
34,7812
% 0,27
1,0641
% -0,02
45,49
0,00
2.379,20
% 0,01
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

OPEC'te üretim artışı gündemde

OPEC üyesi ülkelerin petrol bakanları Viyana'da toplandı. Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, "OPEC petrol üretim miktarı konusunda her seçeneği ele alacak" derken, Kuveyt Petrol Bakanı Al-Omair, OPEC'e üretim hedefini artırması için teklif yapılabileceğini belirtti

OPEC'te üretim artışı gündemde
BUSINESSHT 05 06 2015, 11:35

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin petrol bakanları Viyana'da toplandı.

OPEC'in üretim kotası, düşen petrol fiyatları karşısında alınacak tutum, İran'ın durumu ve ABD'de artan petrol üretimine yönelik konuların gündemde olduğu toplantı başlarken petrol bakanlarından da küresel petrol politikalarına yönelik toplantı öncesinde açıklamalar gelmeye başladı.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Irak olarak OPEC konusunda iyimser olduklarını belirterek, "OPEC petrol üretim miktarı konusunda her seçeneği ele alacak" dedi. 

OPEC'in petrol üretim stratejisinin doğru olduğunu ve iyi sonuç verdiğini ifade eden Abdulmehdi, günlük ham petrol üretimlerinin 4 milyon varile yaklaştığını söyledi. Talepte ve fiyatlarda artış beklediklerini kaydeden Abdulmehdi, piyasanın toparlandığını ve bu trendin sürmesini beklediklerini vurguladı.

Abdulmehdi, bugünkü toplantıda OPEC'in tavanında artırım yapmasının peşinde olmadıklarını söylerken, petrol varil fiyatlarının yıl sonuna kadar 75 dolara gideceği öngörüsünde bulundu.

Kuveyt Petrol Bakanı Ali Al-Omair ise OPEC'e üretim hedefini artırması için teklif yapılabileceğini belirtti.

Al-Omair, “OPEC, petrol üretimi için tüm olası seçenekleri gözden geçirmeli. OPEC üretim hedefinin artırılması için öneri alabilir. Toplantıda üretim sınırının artırılmasına yönelik bir teklif görebiliriz. OPEC’te tüm olası opsiyonlara bakıyoruz, sadece üretim hedefini sabit tutmaya değil” diye konuştu.

"ŞU ANKİ FİYAT SEVİYESİNDEN MEMNUN DEĞİLİZ"

Piyasanın son 6 aydaki durumunun iyi olduğunu düşündüklerini ve Kasım’da iyi bir karar aldıklarını dile getiren Kuveytli Bakan, “Ancak bu bugün diğer seçeneklere açık olmayacağımız anlamına gelmiyor” değerlendirmesini yaptı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi ise fiyatların yavaş şekilde toparlandığına dikkat çekerek, petrolde arz-talep dengesinin ikinci yarıda yeniden ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.  

Herkesin istediği kadar üretim hakkı olduğunu ifade eden Al-Naimi, İran ile ilgili olarak da "İran OPEC üyesi bir ülke, istediği gibi üretim yapabilir" dedi.

OPEC zirvesi öncesi demeç veren İran Petrol Bakanı Bican Zanganeh ise şu anki petrol seviyesinden memnun olmadıklarını dile getirerek, "OPEC'in üretimde ülke kotalarını yeniden ele alması gerekiyor. OPEC tavanında artış istemeyeceğiz. Eylül 2015 tarihine kadar yeni petrol sözleşmesi önereceğiz" açıklamasında bulundu.

Yukarı

Business HT×