BIST 100 9.937,83 % 2,28
USD/TRY 32,4461 % -0,28
EUR/TRY 34,7231 % -0,71
Piyasalar
9.937,95
% 2,28
32,4455
% -0,28
34,7256
% -0,71
1,0690
% -0,37
44,70
-0,19
2.336,88
% 0,19
89,18
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

MB raporundan öne çıkanlar

Merkez Bankası tarafından yayınlanan Finansal İstikrar Raporu'nda öne çıkan mesajlar

Merkez Bankası raporunda öne çıkan 7 mesaj
BUSINESSHT 29 05 2015, 13:38

Merkez Bankası bugün Finansal İstikrar Raporu'nu yayınladı. Bankanın yurt içi ve yurt dışı gelişmelere dair detaylı değelendirmelerini içeren raporda genel olarak önceki açıklamalarında kullanığı ton ve duruş dikkat çekti, ancak bazı dikkat çekici bazı mesajlar da var. İşte raporda en çok öne çıkan 7 konu:

KUR RİSKİ

Raporun en dikkat çekici noktalarından biri Merkez Bankası'nın özel sektörün dış borçlarındaki döviz riskinin sınırlı görüldüğünü söylemesi. Fed'in faiz kararlarına yönelik belirsizliklerin devam etmesinin kurlar üzerinde dalgalanmalara sebep olduğu söyleyen rapor, bu durum bankaların maruz kaldıkları kur risklerinin takip edilmesini gerektiriyor diyor. Ayrıca, Türkiye'ye yönelik portföy akımlarının zayıf seyrederken, risk priminde ve Türk lirasında dalgalanmalar yaşandığı belirtiliyor.

BÜYÜME YAVAŞLAMASI

Merkez Bankası raporda, ilk çeyreğe ilişkin göstergelerin dış talepteki yavaşlamaya bağlı olarak bir miktar ivme kaybı yaşandığına işaret ettiğini söylüyor. Ancak ekonominin ikinci çeyrekte özellikle AB büyümesindeki kısmi toparlanmanın da etkisiyle “ılımlı” artış eğilimde olacağını tahmin ediyor.

ENFLASYON

Bankanın enflasyon görünümü konusundaki değerlendirmeleri büyük oranda önceki açıklamalarıyla paralel. Raporda çekirdek enflasyona olumlu etki eden üç ana faktör sıralanıyor. Temkinli para ve maliye politikaları, makro ihtiyati önlemler ve düşük seyreden emtia fiyatları. Enflasyon görünümünde olumsuz baskı yaratan unsurlar olarak ise gıda fiyatlarındaki yüksek artış ve döviz kurundaki gelişmeler. 

TEDBİR GÜVENCESİ

Raporda öne çıkan bir diğer önemli mesaj ise, bankanın gerekmesi halinde dış şoklara karşı ek tedbirler alınabileceği ifade etmesi oldu. Merkez Bankası raporda, “Döviz likiditesini, çekirdek yükümlülükleri ve uzun vadeli borçlanmayı destekleyici yönde atılan adımlar ekonomimizin küresel şoklara karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik tedbirlerdir. Gerekli görülmesi halinde aynı doğrultuda ilave önlemler alınabilecektir” dedi.

HANEHALKI BORÇLARI

Raporda ayrıca alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle hanehalkı finansal yükümlülüklerinin varlıklarına oranındaki iyileşmenin devam ettiği belirtildi. Rapor “Hanehalkının sadece Türk lirası cinsinden ve sabit faizle borçlanmakta olması finansal piyasalarda oynaklığın arttığı bu dönemde hanehalkının borç ödeme gücünün korunmasına katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

BANKALAR

Bankacılık sektörü üzerine de değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası, Türk bankalarının kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrederken, alınan tedbirler sonucunda ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı artmakta olmasının dengeli büyümeyi desteklediğini söyledi.

CARİ AÇIK

Raporda, cari dengenin iyileştiğine ve uygulanan mali disiplinin hem risk primlerinin hem de enflasyonun düşürülmesine önemli katkı yaptığına işaret edildi.

Yukarı

Business HT×