BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD büyümesi nasıl okunmalı?

ABD'den Cuma günü gelecek olan büyüme verisine yönelik tahminler verinin ekonomideki durgunluğa işaret edeceği yönünde. Peki birinci çeyrek büyüme verisinde neler etkili olacak?

ABD büyüme verisi öncesi
CNN MONEY 28 05 2015, 12:04

ABD'den Cuma günü gelecek olan büyüme verisine yönelik tahminler verinin ekonomide durgunluğa işaret edeceği yönünde.

Ancak son günlerde açıklanan bazı göstergelere göre ilk çeyrekteki ekonomik daralma, hava durumunun kötü gitmesi gibi geçici faktörler yüzünden olabilir.

PNC Financial ekonomistlerinden Gus Faucher, "Zayıf bir ilk çeyrekten sonra büyümede bir sıçrama olabilir diye düşünüyorum. İkinci çeyrek için durum daha iyi görünüyor" diye konuştu.

Ekonomik duraklamanın sona erme olasılığı, Fed'in faiz oranlarını yükseltme sürecini hızlandırabileceği için Wall Street'i endişelendirmekte.

Havaların düzelmesiyle, piyasalarda büyüme görülüyor:

Ekonominin pek çok sektöründe kaydedilen büyümeler ekonomiye olan güvenin artmasına neden oldu. Örneğin, Nisan ayında konut yapımlarında keskin bir artış görüldü. Hükümet raporlarına göre, konut inşaat oranları yüzde 20.2'lik bir artışla 1991'den beri en yüksek noktaya ve kriz öncesi değerlere ulaştı. Başka bir rapore göre ise Nisan ayında konut fiyatları yükselişe geçerek beş ay sonra ilk defa ortalama fiyatları yukarı çekti.

Bu etkileyici rakamlar, ilk çeyrekteki durgunluğun kötü hava şartları yüzünden oluştuğunu düşünenleri destekler nitelikte.

İşyerleri ve tüketiciler de durgunluğu atlatıyor:

Emlak sektörü büyüme gösteren tek piyasa değil. İşyeri yatırımları da ikinci çeyrekte daha güçlü görünüyor. Yıl başında yaşanan bir düşüşün ardından, Nisan ayında taşınamaz dayanıklı mal siparişlerinde artış görüldü.

Commonwealth Financial Network'de yatırım uzmanı olan Brad McMillan, "Ekonominin en temel unsurlarından olan işyeri yatırımı geri geliyor" dedi.

Tüketiciler ise çok harcama yapmıyor olabilir ancak daha güçlü iş piyasası sayesinde Mayıs ayında tüketici güveni ekonomistlerin beklediğinden daha çok arttı.

Ameriprise Financial'da üst düzey bir ekonomist olan Russell Price, "Tüketicilerin finansal sağlığı çok iyi durumda. Bence Amerikan tüketicisinin harcamak yerine biriktirmeye başladığını düşünmek için hiç bir neden yok" dedi.

Birinci çeyrekteki veriler ne kadar doğru?

İlk çeyrekte ekonomi, ABD'nin Batı yakasında gerçekleşen liman grevlerinden de kötü etkilenmişti. Liman çalışanlarınca yapılan grevler, ürünlerin taşınmasını ve ulaşımını zor kılmıştı. Grevin, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranının yüzde 0.2 oranına düşmesine neden olduğu düşünülüyor.

İlk çeyrek verileri düzenli olarak her yıl, diğer çeyreklere göre düşük çıktığı için yatırımcılar devletin ilk çeyrek büyüme verilerinin doğruluğunu sorguluyor.

Yakın zamanda yapılan bir açıklamada, ABD Ekonomik Analiz Bürosu, ilk çeyrek büyüme hesaplanmalarıyla ilgili sorunların farkında olduklarını ve olası çözümleri araştırdıklarını söyledi.

Ekonomik büyüme 2014'ü geçmeyecek:

Ancak ikinci çeyrekte gerçekleşecek bir ekonomik büyümenin, 2014'te yaşanan boyutunda olması beklenmiyor. Güçlü doların Amerikan ürünlerini yabancı piyasalarda daha pahalı kılması ihracat oranlarına zarar vermekte.

Fakat, yatırımcıların ekonomik büyüme tahminlerinin farkında oldukları belli.

Geçtiğimiz Salı günü, Fed'in yakın zamanda faiz oranlarını yükseltebileceği korkusu hisse senetlerinde keskin bir düşüşe ve özsermayeye olan ilginin azalmasına neden oldu.

Yukarı

Business HT×