BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5730 % 0,06
EUR/TRY 34,8898 % 0,08
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5728
% 0,06
34,8911
% 0,08
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.326,03
% 0,17
88,68
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünyada verimlilik düşüyor

Düşük verimlilik tüm dünyada yaşam standartlarının gelişimini tehdit eden temel bir sorun haline gelmeye başladı

Zayıf verimlilik küresel boyutlara ulaştı
FT 26 05 2015, 11:00

Geçtiğimiz yıl çalışan başına üretim 2000'den bu yana en düşük hızla büyürken, hemen hemen tüm dünyada görülen yavaşlıkla beraber düşük verimlilik küresel boyutlara ulaştı.

Kanada merkezli düşünce kuruluşu Conference Board'ın incelediği resmi istihdam ve üretim verilerine göre, sadece Hindistan ve Sahraaltı Afrika'da istihdam verimliliği büyümesi hızlandı.

Küresel olarak bakıldığında büyüme hızı 2014 yılında yüzde 2,1'e geriledi. 1999-2006 yılları arasındaki dönemde ortalama hız yüzde 2,6'ydı.

Conference Board'un baş ekonomisti Bart van Ark, yetenek seviyeleri, yatırımları ve çalışan sayılarını da göz önünde bulunduran toplam faktör verimliliğinin 2014'te yüzde 0,2 düştüğünü söyledi. Van Ark, “Bu küresel bir durum; bu yüzden çok ciddiye almalıyız” dedi.

Ekonomistler, her geçen gün daha fazla düşük küresel verimliliğin yaşam standartlarının gelişmesinin önündeki en büyük tehditlerden biri olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Şirketlerin iş gücünü, binaları ve makinelerı mal ve hizmete dönüştürmede daha verimsiz olması tüm dünyada politika yapıcıların da başını arıtmaya başladı.

Janet Yellen Cuma günkü konuşmasında zayıf ABD verimliliğini “son yıllardaki sönük maaş büyümesinin sebebi” olarak tanımlamıştı. Yine geçen hafta İngiltere Maliye Bakanı George Osborne yeni hükümetin en önemli ekonomik önceliğinin daha yüksek verimlilik olduğunu söylemişti. Bakan, “Geleceğimiz buna bağlı” demişti.

Gelişmiş ve bazı gelişmekte olan ülkelerde nüfus yaşlanırken ve emeklilik oranları artarken, verimliliği artırmak yaşam standartlarını iyileştirmenin sınırlı yollarından biri görülüyor. Daha güçlü verimlilik büyümesi sağlanamazsa, dünyanın çok daha düşük ekonomik genişleme oranlarına alışması gerekebilir.

Önümüzdeki ay yayınlanması beklenen bir raporda Conference Board, verimlilik büyümesindeki yavaşlamanın sadece kısmen 2008-09 krizinin ertesinde yaşanan sıkıntılara bağlı olduğunu ve esasen daha derin küresel ekonomik sorunları yansıttığını söylüyor.

Küresel verimlilikte görülen zayıflığa neyin sebep olduğu konusunda ekonomistlerin farklı görüşleri var, ancak bazı trendler göz çarpıyor.

Daha iyimser açıklamalar krizin kendisine odaklanıyor ve krizin şirketleri daha iyi teknoloji ve süreçlere yatırım yapma hevesini kırdığını söylüyor. Bu durumda küresel toparlanma devam ettikçe bu eğilimin azalması beklenir.

Ancak van Ark geçici bir zayıflığın “hikayenin tamamı olmadığını” ve etkili olan daha büyük trendler olduğunu söylüyor. Ekonomist, gelişmekte olan ülkelerin geriden gelen teknolojilere bağlı kolay büyümenin sınırlarına ulaştığını, gelişmiş ülkelerin ise hızlı verimlilik kazanımlarının daha düşük olduğu hizmet sektörüne yöneldiğini belirtti.

Yeni teknoloji, tüketici ürünlerine odaklanmış durumda. Bu da insanların hayat koşullarını iyileştirip eskisine göre daha fazla şey yapabilmelerini sağlıyor, ancak işlerinin sayısını veya verimliliğini artırdığını söylemek zor.

Van Ark ayrıca düzenleme yüklerinin arttığına dair birtakım işaretler olduğunu, ancak bunun “kanıtlaması zor” olduğunu söyledi.

Verimlilik sorunlarının çalışanların tembel veya verimsiz olmasından kaynaklandığını söylemek de mümkün değil.  

Van Ark'a göre "Şirketlerin çalışanlarını daha fazla üretmeleri için donatma şekillerinde bir yanlışlık var.” 

Yukarı

Business HT×