BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5854 % 0,20
EUR/TRY 34,7807 % 0,40
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5854
% 0,20
34,7807
% 0,40
1,0662
% 0,08
45,35
-0,09
2.301,13
% -1,12
87,62
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Çin ile ilgilenen bankalar var"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ICBC'nın Türkiye'deki yatırımının önemli olduğunu belirterek "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç banka olduğunu biliyorum" dedi

"Çin ile ilgilenen bankalar var"
AA 26 05 2015, 10:22

ICBC'nin, Tekstil Bankası'nın yüzde 75,5'ini satın alma işlemini tamamlaması dün akşam Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen seremoni ile duyuruldu.

Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, "Tekstilbank'ı Türkiye'de belli bir pazar payı ve etkisine, karlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz" dedi.

Etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise ICBC'nin Türkiye'deki yatırımının çok önemli olduğunu belirterek, "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp, Çin'de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum" diye konuştu.

Türkiye ile Çin arasında finans konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz hep Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ve Çin Başbakanı Li Keqiang'e şunu söyledik, 'Bizim ticaret açığımız var, bu açığı Türkiye'den Çin'e daha fazla mal satarak kapatmamız zor ama en azından Çin'den Türkiye'ye olacak finansman hareketleriyle döviz dengesini sağlamak için özel gayret gösterelim.' Bunun için de her iki tarafta güzel bir gayret var.

Her kademede Çin ile iş birliği içinde olunduğuna işaret eden Babacan, Çin'in ekonomik ve büyüme modelinde zaman içinde gerçekleşen evrimin son derece isabetli olduğu değerlendirmesinde bulundu. Ekonomik ve sosyal olarak sürdürülebilir bir büyüme modelini Çin'in uygulamaya başladığını dile getiren Babacan, bu yeni modelin Çin Halk Cumhuriyeti için çok güzel sonuçlar getireceğini kaydetti.

Babacan, "Özellikle özel sektörün yatırımları açısından, kamunun altyapı yatırımlarının kamu-özel ortaklığı yoluyla finansmanı açısından Türkiye'de çok önemli bir imkan var" diye konuştu.

Ali Babacan, iki ülke arasındaki ilişkilerin, Türkiye'nin bölgede artan rolü nedeniyle de ayrı bir önem kazandığına vurgu yaparak, pek çok Çin Halk Cumhuriyeti kökenli firmanın Türkiye'yi Avrupa pazarları için giriş kapısı olarak kabul ettiğini, burada yapacakları yatırımların Gümrük Birliği sebebiyle AB ülkesinde yatırım yaparcasına, Avrupa'nın dört bir yanına ulaşabildiğini anlattı.

ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, törende yaptığı konuşmada satın alma işleminin ICBC'nin globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağını söyledi.

Jiang Jianging, "Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra Tekstilbank, yerel koşullara dayalı, Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelerle yakın iş birliği içinde Avrasyalı olma stratejilerini izleyecek" dedi.

Yukarı

Business HT×