BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5853 % 0,17
EUR/TRY 34,6924 % 0,02
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5853
% 0,17
34,6924
% 0,02
1,0621
% -0,21
45,49
0,00
2.408,68
% 1,25
90,34
% 3,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD başkanlarının ilk işleri

ABD Başkanı Obama, ilk parasını dondurma satarak kazandı. Obama, asgari ücretle çalıştığı 4 iş bulunduğunu belirtirken, düşük ücretler için çok çalışmanın ne demek olduğunu bilen başka ABD başkanları da var

ABD başkanlarının ilk işleri
CNN MONEY 25 05 2015, 12:45

ABD Başkanı Barack Obama, verdiği son bir röportajda ilk yaptığı 4 işte asgari ücret ya da ona yakın bir miktarda kazandığını söyledi.  

İlk olarak dondurma satıcılığı yaptığını, ardından da ressam ve bir destekli yaşam tesisinde garson olarak çalıştığını söyleyen Obama, Columbia Üniversitesi'nde öğrenciyken bir yazını Manhattan'da bir inşaat alanını temizlemekle geçirdiğini anlattı.

Ama Obama, bu durumda olan ve ABD başkanlığı yapan tek isim değil. Bazı başkanlar (Roosevelt'ler, Bush'lar, JFK) temsil ettikleri bir çok insana göre çok daha iyi bir ekonomik duruma sahipken, düşük ücretler için çok çalışmanın ne demek olduğunu bilen başka eski başkanlar da var.

Mesela Ronald Reagan.

Reagan, lise yıllarında Illinois Eyaleti'ndeki Rock River nehrinde bir çok yaz cankurtaranlık yaptı ve toplam 77 hayat kurtardığını açıklamıştı. 

Reagan, futbol sayesinde yarı burslu okuduğu Illinois'daki Eureka Üniversitesi'nin geri kalan masraflarını cemiyet evinde bulaşık yıkayarak denkleştirdi. 

1932'de mezun olduktan sonra Reagan radyoda spor spikerliği yaptı ve bu işten oyun başında 10 dolar kazandı (bugünün parasıyla 174 dolar)

Reagan son olarak herkesin bildiği gibi Başkan olmadan önce Hollywood'da aktörlük yaptı.

İş hayatına düşük gelirle başlayan başka bir eski ABD başkanı ise Gerarld Ford.

Ford üvey babasının boya dükkanında yardım etmiş ve lise yıllarında yerel bir restoranda burger köftesi kızartmış. 

Aynı zamanda futbolu seven Ford, Michigan Üniversitesi'nin futbol takımında orta sahada forma giymiş. Hem Green Bay Packers hem de Detroit Lions takımları kendisini takıma almak istemiş fakar hukuk okumak isteyen Ford teklifleri geri çevirmiş.

Okuldan hemen kabul gelmediği için Yale Üniversitesi'nde futbol takımı koçluğu yapan Ford, bu işten 1935 yılında 2 bin 400 dolar kazanmış. Bu miktar 2014'de 42 bin 676 dolara tekabül ediyor.

Ford aynı zamanda 1938'de kabul edildiği Yale Hukuk Üniversitesi'ne girmeden önce boks antrenörlüğü yaparak borçlarını ödedi.

Henüz lisedeyken bir arkadaşı ile dikiş aletleri satan ve onaran bir şirket kuran ABD eski Başkanlarından Herbert Hoover ise iş batınca 1891'de Stanford Üniversitesi'ne kayıt oldu.

O zamanlarda okul ücretsiz olsa da öğrenciler odalar, tahta ve kitaplar için para ödemek zorundaydı. Bu masrafları karşılayabilmek için Hoover bir çamaşırhane işletti, konser serileri düzenledi ve kampüsde gazete dağıttı.

Çamaşırhaneyi başka bir öğrenciye satarak kar elde etti ve bu sayede borçsuz ve cebinde 40 dolarla mezun olabildi. 

Tarihçi Richard Norton Smith'e göre mezun olduktan sonra Hoover, Kaliforniya'da bir madende el arabalarını maden kuyularına itme işine girdi ve haftada 70 saat çalıştığı bu işte günlük 2 dolar kazandı. Bu miktar bugünün parasıyla 56 dolarlık bir maaşa eşdeğer. 

ABD eski Başkanı Richard Nixon'un da zengin bir geçmişi yok. 

Nixon'un mali sorunları ailesinin 1922'ye kadar sahip oldukları limon bahçesinin başarısızlığından kaynaklanıyor. Babası sonrasında Kaliforniya'da bütün ailenin çalıştığı marketli bir benzin istasyonu açtı. 

Nixon her sabah okula gitmeden önce Los Angeles'a gidip mevcut ürünlere göz atıyordu.

1930'da Nixon Whittier Ümiversitesi'ne kayıt oldu, sonrasında ise Duke Üniversitesi'nin hukuk biriminden burs kazandı. 

1924'de liseden mezun olduktan sonra yine bir başka ABD eski Başkanı olan Lyndon Johnson'un tarihçilerin söylediği gibi bir "kayıp dönemi" oldu. Beş arkadaşı ile bir araba satın alıp Texas'dan Kaliforniya'ya gidip bir yıl boyunca tuhaf işlerde çalıştı. Otostop çekerek Teksas'a geri dönen Johnson yol yapımında ağır işçi olarak çalıştı.

1927'de GüneyBatı Texas Eyaleti Öğretmen Üniversitesi'ne kaydolan Johnson, yoksul bir bölgedeki hispanik bir okulda öğrenci-öğretmenlik yaptı. 

Johnson okuldan 1930'da mezun olduktan sonra ilk öğretmenlik işinden o yıl 1,530 dolar (bugünün 21,796 doları) kazandı. Kısa bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra Kongre'ye girdi.

ABD eski Başkanlarından Jimmy Carter ise küçüklüğünde ailesinin Georgia'daki yer fıstığı çiftliğinde çalıştı ve 10 yaşında geldiğinde şehre satmak için ürün taşıdı.

ABD deniz harp okuluna katılmak için Georgia'dan ayrıldı ve deniz kuvevtlerinde birkaç yıl çalıştıktan sonra babası ölünce ailesiyle yeniden Georgia'ya taşındı. 1954'te büyük bir kuraklık çiftliği etkiledi ve o yıl sadece 187 dolar (2014'te 1,654 dolar) kâr etti.

Carter siyasete atılmadan önce başarılı bir şekilde çiftliği yeniden düzlüğe çıkardı.

ABD eski Başkanı Bill Clinton da Georgetown Üniversitesi'ne kayıt oldu ama masrafları nasıl karşılayacağı konusunda endişeliydi. Neyse ki birkaç burs ve ailesinden yardım aldı. Üvey babası Buick bayiliğine sahipti annesi ise bir hemşireydi. 

Clinton otobiyografisinde de belirttiği gibi ABD Senatosu'nun dış işleri komitesinde sekreter olarak işe alındığına çok rahatladı ve yılda 3 bin 500 dolar (enflasyona göre düzeltilmiş olarak 25 bin 699 dolar) kazandı.

Zengin bir aileden gelen George H. W.Bush'un üçün beşin hesabını yapmasına tabi ki gerek yoktu.

Başkanlık uzmanı Barbara Perry Bush hakkında: "Yeni İngiltere'nin seçkin sınıfından ama deneyip kendisi bir şeyi başarmak istedi" dedi.

İkinci Dünya Savaşı'na katılıp ve Yale'i bitirdekten sonra Bush ailesiyle petrol işi kurma umuduyla Teksas'a taşındı. İlk önce bir arkadaşının babasının sahip olduğu petrol sondaj şirketinde sekreter olarak işe başladı ve ayda 375 dolar (bugünün parasıyla 3 bin 748 dolar) kazandı.  

Ama bu iş çok uzun sürmedi. 1950'de bir arkadaşı ile birlikte kendi petrol şirketlerini kurdu. Şirket daha sonra Zapata Petroleum ile birleşti ve Bush ortaklıklarından birinin başkanı oldu. 

Yukarı

Business HT×