BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3675 % 0,07
EUR/TRY 34,9266 % -0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3671
% 0,07
34,9282
% -0,25
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

‘Eylemlerin siyasi boyutu yok’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin, 'Bazı kesimler olaya siyasal boyut kazandırmaya çalışıyor. Olayın siyasal boyutu yok" dedi.

Bakan Çelik: İş bırakma eyleminin siyasal boyutu yok
AA 23 05 2015, 13:20

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da bazı otomotiv fabrikalarındaki iş bırakma eylemlerine ilişkin, "Ender yaşanan bir durumla karşı karşıyayız, doğrusu anlam vermekte insan zorlanıyor" dedi.

Çelik, söz konusu eylemlerin toplu sözleşmeden değil, farklı iş yerlerinde yapılan iki ayrı sözleşmeden kaynaklandığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Bunların hükümetle ya da Bakanlıkla ilgisinin olmadığını vurgulayan Çelik, "İşçi, işveren, sendika arasındaki toplu sözleşme sonrasında yaşanan bir durum. Çok da sık yaşanan bir durum değil. Ender yaşanan bir durumla karşı karşıyayız, doğrusu insan anlam vermekte zorlanıyor. Çünkü toplu sözleşme döneminde hak arama olur. Eğer aranan taleplere cevap verilmezse tabii grev hakkı vardır ama şimdi böyle bir durum söz konusu değil. Ülke ekonomisi açısından son derece önemli sektör olan otomotiv ve yan sanayisinin bu şekilde durması, yani neticeleri ekonomik anlamda ağır olacak bir tablo var. Bu, hepimizin sağduyuyla yaklaşması ve düşünmesi gereken bir olay" diye konuştu.

"OLAYA SİYASAL BOYUT KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Türk ekonomisinin herhangi bir kayba uğramaması konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çelik, işçilerin iş güvencesini kaybetmesini kabul etmediklerini kaydetti.

Üzerlerine düşen bir konu olması durumunda seve seve yerine getireceklerini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Bazı kesimler bu olaya siyasal boyut kazandırmaya çalışıyor. Bu olayın bir siyasal boyutu yok, tamamen işçi, işveren, sendikalar arasındaki sözleşmelerden kaynaklanan bir tablo olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Sağduyunun hakim olmasını diliyor ve bir an önce işçi kardeşlerimizin iş yerlerine dönmelerini istiyorum. İşverenlerin de sözleşmelerde eğer bir yanlışlık yapıldıysa bunun nasıl telafi edileceği konusunda gerekli değerlendirmeleri yapmaları gerekiyor. Hukuktan çıkmamak gerekiyor. Aksi takdirde yani hukuksuzluk yeni hukuksuzluklar meydana getirir. O zaman herkes kaybeder. Ben sağduyunun hakim olacağına inanıyorum."

Bakan Çelik, otomotiv ve yan sanayisinin ülke ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu vurguladı.

Seçime kısa bir süre kala yaşanan durumun farklı yorumlandığını belirten Çelik, "İşçilerimiz bu tür kendi menfaatlerinin, kendi taleplerinin dışında birilerinin telkinleri, talepleri veya yönlendirmeleri çerçevesinde hareket etmiyor. Onlar kendi hakları çerçevesinde duruyorlarsa çözüm yolu, işçi, işveren arasındaki diyalogdur. Bu işin farklı unsurları olabilir, seçim ve siyaseti bu işe sokmak isteyenler olabilir, bunlara fırsat verilmemesi gerektiği inancındayım" şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×