BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5032 % 0,22
EUR/TRY 34,5407 % 0,21
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5032
% 0,22
34,5407
% 0,21
1,0614
% -0,10
45,59
0,97
2.382,31
% -0,04
90,01
% -0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'i endişelendiren anlaşma

ABD'de tartışmalı hale gelen Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşması Çin'de daha fazla kaygı uyandırıyor. Çin, TPP'yi Çin ekonomisi hatta geleceğini tehdit altına sokan bir ticaret kulübü olarak görüyor

Çin'i endişelendiren anlaşma
MARKETWATCH 22 05 2015, 14:08

Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşması ABD'de tartışmalı olabilir ancak Çin'de daha fazla kaygı uyandırmışa benziyor. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın desteklediği TPP anlaşması eğer gerçekleşirse neredeyse dünyanın yarısını kaplayacak tarihin en büyük serbest ticaret alanını yaratacak.

Hem anlaşmanın içeriği hem de Obama yönetimi tarafından uygulanan 'hızlandırılmış' müzakere tekniği Amerikalı yasayapıcılar, işçi ve ticaret kurumları tarafından eleştiri aldı.

Fakat Çin'de TPP anlaşması, Çin hariç herkesi bünyesine dahil eden ve Çin ekonomisini, hatta geleceğini tehdit altına sokan bir ticaret kulubü olarak görülüyor.

Partners Capital International CEO'su Ronald Wan "TPP'nin gelişiminin Çin'in ekonomik reformları üzerindeki etkisi çok büyük" diye yorum yaptı. Wan "Bir bakıma, TPP Çin'e yöneltilmiş bir anlaşma ve Çin'in bununla baş etmesi gerekli" dedi.

Özellikle ekonomisinin yavaşladığı bu dönemde, TPP kaygılarının Çin'in liderlik rolüyle bağlantılı olduğu açık.

Çin hükümetinin yakın zamanda açıkladığı ve ekonomi çevrelerinde "Çin Yapımı 2025" diye adlandırılan gelecek üretim planı, TPP'nin ülkenin ticaretine oluşturduğu tehdidi açıkça belirtiyor.

Çin Devlet Konseyi yaptığı açıklamada, ABD'nin anlaşmayı "kuvvetle inşa ve teşvik ettiğini," bir yandan da servis ticareti, telif hakları, iş kuralları ve çevreyi koruma alanlarında yüksek standartlar koyduğunu belirtti.

Konsey, TPP'nin uygulamaya geçmesinin, endüstriyel ürün ihracatında Çin'in fiyat avantajına ve Çin şirketlerinin büyümesine daha da zarar vereceğini savundu.

Çin hükümeti, TPP'ye ek olarak Amerika ile Avrupa arasında gerçekleşmesi önerilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının yarattığı tehdide karşı önlemler almaya başladı.

Şangay ile yapılan anlaşmanın faydalarını görmeye başlayan yönetim, ülke içinde yeni serbest ticaret alanlarının genişletilmesine verilen önemi artırdı. Yurt dışında ise "Yeni İpek Yolu" adı verilen kendi ticaret girişimleri başlattı. 

Benzer şekilde Çin, yakın zamanda Dünya Bankası ve Asya Gelişim Bankası'na benzer "Asya Altyapı Yatırım Bankası" (AIIB) isimli yeni bir çokuluslu borç verme organizasyonunu kurdu.

 Partner's Capital'den Wan'ın analizine göre bütün önlemlere rağmen, TPP'nın yürürlüğe girmesi durumunda Çin ticari rekabette ve alakalı anlaşmazlıklarda amansız bir artış görecek.

Yukarı

Business HT×