BIST 100 9.081,96 % 0,02
USD/TRY 32,3710 % 0,08
EUR/TRY 34,9585 % -0,17
Piyasalar
9.081,96
% 0,02
32,3710
% 0,08
34,9585
% -0,17
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tutanakları ne diyecek?

Bu akşam yayınlanacak Nisan ayı Fed toplantısında dikkatle bakılması gereken 5 nokta

Fed tutanaklarından hangi mesajlar çıkabilir?
WSJ 20 05 2015, 08:47

ABD Merkez Bankası Fed'in Nisan ayında yaptığı toplantının tutanakları TSİ ile 21:00'de bugün açıklanıyor.

Fed geçen ayki toplantı sonrasında yaptığı açıklamada ekonomik büyümedeki yavaşlamayı kış koşullarına bağlamıştı. Ve bugün yayınlacak metinlerde özellikle bu durumun faiz artırımı açısından ne anlama geldiğine dair daha fazla detay bulunabilir.

Peki başka hangi medajlar çıkabilir? İşte tutanaklarda dikkat edilmesi gereken 5 nokta:

1- FAİZ İNDİRİMİ ZAMANLAMASI

Bu yılın başında bazı Fed yetkilileri, kısa vadeli gösterge faizlerinin sıfıra yakın seviyelerden artırılması konusunda yıl ortasına işaret ediyorlardı. Ancak zayıf gelen bir dizi ekonomik verinin ardından erken artırım yapmaktan çekinen yetkililer yıl ortası planlarını ertelemiş gibi gözüküyor. Tutanaklar politka yapıcıların zamanlama konusunda ne düşündüklerine dair daha fazla detay sağlayabilir.

2- BÜYÜME GÖRÜNÜMÜNÜN YENİDEN GÜNCELLENMESİ

Mart toplantısında çeyrek dönemlik tahminlerini açıklayan Fed yetkilileri, bu ve önümüzdeki yıl için ekonomik büyüme tahminlerini sert bi şekilde indirmişlerdi. Nisan toplantısı bu tahminlerin açıklanmasından altı hafta sonra yapılmıştı ve arada pek çok zayıf veri açıklandı. Tutanaklar üyelerin bu süreçte daha karamsar hale gelip gelmediklerini ve dolayısıyle Haziran tahminlerinde indirim yapıp yapmayacaklarına dair sinayller verebilir.

3- İSTİHDAM ŞÜPHELERİ

ABD istihdam büyümesi geçen yılın sonunda toparlanmaya gösterdi ancak bu yıl başında tekrar zayıf bir görünüm çizmeye başladı. Geçtiğimiz üç ay için istihdam artışı ay başına ortalama 191.000 olarak gerçekleşitken,  bir önceki üç aylık dönem için bu ortalama 318,000 olmuştu.

Nisan toplantısı ise özellikle hayal kırıklığı yaratan Mart istihdam verilerinin açıklanmasından sonra yapılmıştı. Tutanaklar, Fed üyelerinin bu durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu düşündüğünü anlama konusunda yardımcı olabilir. Üyelerin faizleri artırmak için öncelikli olarak istihdam piyasasında daha fazla iyileşme görmek istediklerini vurgulaması açısından bu konuda ne düşündükleri önemli.

4- ENFLASYON DENGELENİYOR

Fed üyeleri ayrıca, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yaklaştığından emin oluncaya kadar faizleri artımayacaklarını söylemişlerdi. Fed'in baktığı enflasyon göstergesi, yani kişisel tüketim harcamaları artışı hala bu hedefin bir hayli altında ve tahminler de bir süre daha o seviyede kalması yönünde. Ancak bir başka enflasyon göstergesi olan tüketici fiyatlarındaki artışın yakın zamanda dengelenme işaretleri göstermeye başlaması üyelere bir miktar rahatlık sağlayabilir. Üyelerin bu verileri nasıl yorumladıkları tutanaklardan anlaşılabilir.

5- ARTIŞI 2016'YA ERTELEME?

Enflasyonun ısrarla düşük seyretmesi üzerine Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans faiz artırımı için önümüzdeki yılı bekleme çağrısında bulunmuşlardı. Tutanaklar zayıf gelen veriler sonrası onlara katılan başka üye olup olmadığını gösterecek. Örneğin, bu yıl artırımın hala mümkün olduğunu umduğunu söyleyen New York Fed Başkanı William Dudley bu yıl artırım konusunda duruşunu yumuşatmış görünüyor.

Yukarı

Business HT×