BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5008 % -0,20
EUR/TRY 34,9119 % 0,17
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4999
% -0,21
34,9119
% 0,17
1,0719
% 0,19
44,89
-0,46
2.329,25
% 0,56
87,83
% -0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Otomotivde motor tekler mi?

Otomotiv sektörü geçen hafta başlayan iş bırakma eylemleri ile çalkalanıyor. Renault'un ardından Tofaş işçilerinin de greve gitmesi soru işaretlerini artırdı.

Grev, otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek?
SELÇUK OKTAY 18 05 2015, 11:08

Yılın ilk 4 ayında satış rekor kıran otomotiv sektörü, geçen hafta başlayan grev dalgası ile zor günler geçiriyor. 

Renault ve Tofaş da üretime ara verilirken uzmanlar grevlerin şirket hisselerini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Bursa'daki grev sonrasında Tofaş hisseleri haftaya yüzde 4 düşüşle başladı. Analistler kısa vadede piyasa yukarı giderken Tofaş hisselerinin geri kalacağını fakat grevin etkileri için üretime ne kadar ara verileceğini takip etmek gerektiğini belirtti.

İş Yatırım Analisti Esra Suner Bursa'da otomotiv fabrikalarında yaşanan grevlerin otomotiv şirketlerinin hisseleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve düşüşler gördüklerini belirtti. 

Deniz Yatırım Analisti Kurthan Atmaca da grevlerin hisseler üzerindeki etkisine dikkat çekerken yatırımcıların henüz bu durumu fiyatlamadığını belirtti. Atmaca, "Tofaş ile ilgili şu an bir belirsizlik var. Bu süreci takip etmek gerekiyor. Üretimin 1-2 gün durması büyük etki yaratmaz. Fakat bu süreç 2-3 haftaya uzarsa o zaman sıkıntı yaratabilir" dedi. 

Oyak Renault'ta başlayan grevin diğer otomotiv şirketlerine de sıçraması, "Bu etki ne kadar devam edecek?" sorusunu da beraberinde getiriyor. Esra Suner, sendika destekli bir grev olmadığı için protestoların çok uzun sürmeyeceğini düşündüklerini ifade etti. Bununla birlikte Suner'e göre kısa vadede söz konusu grevin otomotiv hisselerini üzerinde olumsuz etkisi olabilir.

Deniz Yatırım'dan Kurthan Atmaca ise üretim yapan bir diğer halka açık otomotiv şirketi Ford Otosan'ın bu süreçten etkilenmeyeceği görüşünde. Atmaca, "Ford Otosan'ın üretim merkezi farklı bir şehirde olduğu için bu hareket oraya sıçramadı. Ford Otosan için bir etki söz konusu değil. Bursa'da yaşanan grev kısa vadede piyasa yukarı giderken Tofaş hisselerinin geride kalmasına neden olur" ifadelerini kullandı.

Şeker Yatırım Analisti Kıvanç Uysal ise Grevin Renault'dan Tofaş'a sıçraması ve yan sanayi firması Delphi çalışanlarının da desteklemesini göz önünde bulundurulduğunda, grevin bir harekete dönüşmesi halinde yine öncelikle Bursa bölgesi'nde üretim yapan Karsan, Hyundai şirketlerine de yansıma olasılığı bulunduğuna dikkat çekti. Uysal bunun oluşması halinde, satış adetlerinin oldukça iyi seyrettiği ve şoförlere araç alımlarında teşvik verileceği haberleriyle potansiyeli daha da artan otomotiv sektörünü olumsuz etkileyebiliceğini söyledi.

Uysal vardiya artırımı ile Tofaş'ın bu dönemde yaşadığı etkiyi telafi edebileceğini de belirtti. Uysal "Şu an itibariyle 3 gündür aksayan üretimi ise fazla mesai ya da vardiya sayısının arttırılması ile kolayca telafi edilebilecektir. Tofaş 2 vardiya ile çalışmaktadır. Bunu kolayca 3 vardiyaya çıkarabilir, zaten 2016 yılı ortasında bunu planlamaktaydı" değerlendirmesi yaptı.

 

Yukarı

Business HT×