BIST 100 9.701,75 % -0,21
USD/TRY 32,5373 % -0,09
EUR/TRY 34,9521 % 0,28
Piyasalar
9.702,54
% -0,20
32,5372
% -0,09
34,9524
% 0,28
1,0717
% 0,17
45,00
-0,35
2.325,33
% 0,40
87,64
% -0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yumurta kıtlığı endişesi

Dünyanın farklı bölgelerinde yeniden baş gösteren kuş gribi vakaları yumurta ve piliç eti sektöründe kırmızı alarma sebep oldu. Milyonlarca kanatlı hayvanın telef olduğu ABD'de yumurta kıtlığı paniği yaşanırken, birçok ülkede de benzer senaryolar akla geliyor

Yumurta kıtlığı endişesi
BUSINESSHT 15 05 2015, 15:20

Dünyanın farklı bölgelerinde yeniden baş gösteren kuş gribi vakaları yumurta ve piliç eti sektöründe kırmızı alarma sebep oldu.

Sadece ABD'de 33 milyondan fazla tavuk ve hindinin telef olduğu kuş gribi vakaları yüzünden fiyatlarda artış yaşanırken, piyasalarda yumurta kıtlığı paniği yaşanıyor. 

Söz konusu risk yüzünden aralarında uluslararası fast food zinciri McDonald's'ın da yer aldığı çok sayıda şirket temel girdi maddeleri arasında yer alan likit yumurta alımlarını artırırken, son 3 haftada yumurta maliyetleri iki katından fazla yükseldi. 

Fiyatlardaki dalgalanmaların arkasındaki ana neden olarak Amerika'da ortaya çıkan kuş gribi salgını gösteriliyor. 

ABD Tarım Bakanlığı da yıllık 48 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan kanatlı ve yumurta üretiminin kuş giribi vakalarından olumsuz etkileneceğini ve yumurta üretiminin bu yıl düşeceğini açıkladı.

ABD'li sektör temsilcileri de birçok şirketin milyonlarca hayvanının telef olması sonucu şimdiden kısmi olarak yumurta kıtlığı yaşanmaya başladığını bildirdi.  

Kanatlı sektöründe dünyanın önde gelen ihracatçılarından biri olan ABD, kuş giribi yüzünden birçok ülkeye ürün gördermiyor. Vietnam ve Ekvador kuş giribi vakaları yüzünden ABD'den kanatlı ürünü ithalatını durdurduğunu açıkladı.  

KUŞ GRİBİ İRAN'A YARADI

Türkiye tarafında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Kuş gribinin yayılması gerekçesiyle Türkiye'den yumurta alımlarını durduran komşu ülkelerin İran'a yöneldiği belirtildi.

Tahran Tavukçular Derneği Başkanı Nasır Nabipur, Türkiye'deki kuş gribi vakalarının artması üzerine İran'ın yumurta ihracatında Türkiye'nin yerini aldığını ifade etti.

Başta Irak ve Afganistan olmak üzere bölge ülkelerin kuş gribi gerekçesiyle Türkiye'den yumurta ithalatını durdurduğunu söyleyen Nabipur, bu ülkelerin ithalatlarını İran'dan karşılamaya başladığını kaydetti. 

Nabipur, artan talep üzerine İran'daki yumurta fiyatlarının arttığını söyledi.

Kuş gribi vakasının görüldüğü başlıca ülkeler arasında Türkiye'nin yanısıra Kanada, Çin, İsrail, Nijerya, Hindistan ve Tayvan da bulunuyor.

Kuveyt de kuş gribinin tespit edildiği Kanada'dan canlı kanatlı hayvan ithalatını geçici olarak yasakladığını açıkladı.

Yukarı

Business HT×