BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9050 % 0,12
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9069
% 0,13
1,0711
% 0,09
45,35
0,00
2.318,71
% -0,14
88,41
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Satış dalgasının 4 sebebi

Son haftalarda küresel tahvil piyasalarında görülen büyük satış dalgasının muhtemel sebepleri

Son haftalarda küresel tahvil piyasalarında görülen büyük satış dalgasının muhtemel sebepleri
15 05 2015, 10:55

Özellikle küresel tahvil faizlerindeki keskin yükselişin etkisiyle finansal piyasaların oynaklığında son haftalarda büyük bir artış görüldü. Yatırımcılar da, faizlerdeki bu umulmadık ve portföylerde geniş etkisi olan hareketlerin sebebini arıyor.

İşte PIMCO kıdemli yatırım uzmanı Marc Seidner’ın blogunda paylaştığı bir yazıya göre tahvil piyasalarında son haftalarda görülen iniş çıkışların muhtemel sebepleri:

1. PARA POLİTİKALARI HENÜZ ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLAMADI

İlk olarak yatırımcıların, merkez bankalarının volatiliteyi azaltabileceğini, ancak tamamen ortadan kaldıramayacağını hatırlaması gerekiyor. Politikaların gevşemesi, tahvil alım programları, sözlü yönlendirme ve negatif mevduat faizleri piyasa beklentilerini yönlendirerek vade primini azaltabilir, ancak piyasa güçleri temel gelişmelere ve değerlemelere tepki verebilir ve veriyor da.

Yakın zamanda 10 yıllık Alman tahvilleri örneğinde olduğu gibi; Avrupa ekonomisi iyileşiyor ve enflasyon beklentileri yükseliyor olsa da faizler yüzde 0.07’ye düştü.

Avrupa’da önümüzdeki beş yıl için piyasa bazlı enflasyon beklentileri Ocak başında yüzde 0,4’ken Nisan’da yüzde 1,2’ye yükseldi. Olağandışı şekilde düşük faizler ve düşük vade primleri zaten tabiatı gereği dengesiz. Ancak eninde sonunda temel göstergeler fiyatlarda da kendini gösterecek.

2. LİKİDİTE SIKIŞIK

Piyadaki likidite koşulları yakın zamanda çok daha sıkıntılı hale geldi. Geçen Ekim ayında ABD Hazine tahvillerinde görülen “flash crash’e” neyin sebep olduğu konusunda pek çok spekülasyon vardı. Ve şimdi Alman tahvillerini yukarı fırlatan piyasa dinamikleri hakkında da pek çok spekülasyon olacak. Bu ay başında 30 yıllık Alman tahvil faizleri sabah 20 baz puanlık artışın ardından aniden ters dönerek günü bir kaç baz puan ekside kapatmıştı.  Bir kaç saat içinde görülen bu çoklu standart sapmaya neyin sebep olduğu konusunda çok az temel bilgi vardı. Artan gün içi volatilitesi muhtemelen önümüzdeki döneme de damgasını vuracak. Düzenleyicilerin getirdiği yeni uygulamalarla piyasa yapısında sismik oynamalar  görüldü: eskiden likiditeyi sağlayan oyuncular ya kenara çekilmek ya da çok daha kısa vadeli işlem yapmak zorunda bırakıldı.

3. FED ARTIRIMI YAKLAŞIYOR

Gün geçtikçe Fed faiz artırımına daha çok yaklaşıyor. Dokuz yıldan sonra ilk kez görülecek sıkılaşma adımı finansal piyasalardaki oynaklığı daha da artıracak. İlginç bir şekilde, Fed üyelerinden de son haftalarda bu konuda daha temkinli sesler yükselmeye başladı.

4. PİYASALARIN ORTAK HAREKET ETME EĞİLİMİ YÜKSELDİ

Piyasa momentumuna göre hareket eden piyasa oyuncusu ve yatırım ürünü sayısı gittikçe büyüyor. Bu tarz stratejilerin paralel seyrettiği durumlarda, piyasa trendleri yön değiştirdiği zaman momentumun büyüklüğü ve süresi de daha büyük olabiliyor.

Son haftalarda olduğu gibi önemli hareketler gördüğümüzde, piyasalar bir süreliğine sakinleşme ve toparlanma eğiliminde olur. Ancak yukarıdaki faktörlerin etkisini göstermeye devam edeceğini düşünürsek, dengelenme kapsamında piyasadaki yüksek volatilite devam edecek gibi görünüyor.

Yukarı

Business HT×