BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4537 % -0,26
EUR/TRY 34,7488 % -0,64
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4536
% -0,26
34,7522
% -0,63
1,0698
% -0,29
44,70
-0,19
2.339,31
% 0,29
89,51
% 0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Grexit değil, Brexit'ten korkun

İngiltere'nin Euro bölgesinden çıkması, yatırımcıları Grexit'ten daha fazla endişelendirmesi gerekiyor

Grexit'ten değil, Brexit'ten korkun
MARK HULBERT - MARKETWATCH 14 05 2015, 12:00

Yatırımcılar Yunanistan'ın borç temerrüdüne düşmesinden ve Euro bölgesinden çıkmasından gereksiz yere korkuyor.

Market Watch'ta yer alan analize göre eğer Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması - veya diğer bir adıyla Grexit yaşanması - bu kadar endişe verici birşey ise o zaman neden yeni yapılan İngiltere seçimleri bu kadar büyük bir paniğe yol açmıyor?

Analizi yazan Mark Hulbert'a göre, sonuçta anti-Avrupa duruşlu Tory Partisi'nin seçimleri kazanmış olması, İngiltere'nin önümüzdeki sene gibi çok yakın bir süre içince Avrupa Birliği'nden çıkmasına yönelik spekülasyonları güçlendirdi. 

Üstelik İngiltere'nin ekonomisi Yunanistan'ınkinden çok daha büyük: Öyle ki, İngiltere ekonomisi bütün Avrupa Birliği (AB) üyelerinin toplam milli gelirinin yüzde 16'sını oluşturarak AB'nin en büyük ikinci ekonomisi pozisyonunda. Buna karşılık Yunanistan'ın milli geliri AB'nin toplam milli gelirinin sadece yüzde 1.3'ünü temsil ediyor.

Buna rağmen AB hisseleri bırakın düşmeyi, İngiltere seçimlerini umursamıyor bile.

Ya yatırımcılar olası bir Brexit'in yatırım üzerindeki etkisinin farkında değiller, ya da Grexit'in önemini fazla abartıyorlar. 

Mark Hulbert'ın yaptığı hisse piyasası analizi sıradaki açıklamaya yönlendiriyor. Yunanistan'ın bir süredir muzdarip olduğu büyük borç krizleri aslında pek de ender değil ve genellikle hisse piyasası bu krizleri takip etmek yerine yükseliyor.

Ve az miktarda da değil. Hisse piyasasının Yunanistan'dan önceki 4 benzer kriz sonrasındaki performansını göz önüne alın. Bu 4 kriz şunlar:

  • 1994: Meksika Pesosu'nun değer kaybı ve buna bağlı krizler
  • 1997: Tayland Hükümeti'nin borç krizinin sebep olduğu Doğu Asya mali krizi
  • 1998: Long Term Capital Management'ın iflasına sebep olan Rus Rublesi'ndeki değer kaybı
  • 2001: Arjantin Hükümeti'nin borç/döviz krizi

Aşağıdaki grafik, ABD hisse piyasasının bu 4 krize ortalama olarak nasıl cevap verdiğinin yanı sıra 2009 sonunda çıkan Yunanistan krizinden beri de nasıl bir performans sergilediğini gösteriyor.

Her iki veri serisi için ortaya konan 100 endeksi, hisse piyasasının bu krizlerde ilk kez su yüzüne çıktığındaki seviyelerini gösteriyor.

İki veri serisinin arasındaki benzerlik dikkat çekici. Hisse piyasasının Yunan krizine verdiği tepki daha önce yaşanan benzer krizlere verdiği tepkiye tıpa tıp uyuyor.

Bu ilginç tepkinin açıklamasının, bu tarz krizlere neredeyse bütün hükümetlerin verdiği tepki olan bolca mali ve/ya da parasal teşvikle alakası var. 

Mark Hulbert analizini şu cümlelerle tamamlıyor: "Tabiki yatırımcıların Yunanistan'ın sancısını çok büyüttüklerini iddia ederken, endişe edilmesi gereken birçok başka konu olmadığını söylemiyorum. Ama hisse piyasasından uzak durmanızın tek nedeni sadece bir 'Grexit' endişesiyse, belki de bunu tekrar gözden geçirmelisiniz."

Yukarı

Business HT×