BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5522 % 0,05
EUR/TRY 34,9537 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5522
% 0,05
34,9537
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,57
% -0,04
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BusinessHT tarlada

Business HT muhabiri Burak Karagöz, Ege Bölgesi'nde tarım ürünlerinde yaşanan fiyat değişikliğini araştırmaya devam ediyor. Patatesten incire, zeytinden kestaneye kadar farklı ürünleri yerinde inceleyen Karagöz, izlenimlerini yazdı

BusinessHT tarlada
BURAK KARAGÖZ 13 05 2015, 14:54

Ege Bölgesi'nde tarım ürünlerinde yaşanan fiyat değişikliğini araştırmaya devam ediyoruz.

Bugün ikinci günümüz. Sabah hazırlıklarımızı tamamlayıp yola çıkıyoruz. İzmir'in ilçelerinden Torbalı ve Tire'yi geçtikten sonra Türkiye'nin patates üretiminde hatırı sayılır bir yere sahip olan Ödemiş'e varıyoruz.

Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka ile beraber konuyu yerinde incelemek için hemen hasat yapılan bir patates tarlasına gidiyoruz.

Latif Aka anlatmaya başlıyor.. Son iki üç senedir tüketimin arttığını, Suriye'de yaşanan savaş yüzünden ihracata patatesin çok gittiğini dolayısı ile stoksuz gidildiğini belirtiyor. Bu yıl da Aralık ayında yaşanan donla beraber Ödemiş'te 100 bin tonun üzerinde patatesin zarar gördüğünü ifade eden Aka, bu nedenle zaten malın devretmediği bir ortamda büyük bir açık meydana geldigini ve bunun da fiyatları çok yükselttiğini vurguluyor.

Türkiye patates üretimininin yüzde 30'a yakınının Ödemiş bölgesinden olduğunu, iklimsel özelliklerden dolayı yılda iki kere patates ekildiğini anlatan Aka, Aralık ayındaki soğuk havanın ürünün yüzde 80'ini telef ettiğini tekrar vurguluyor.

Şimdi ise Adana'daki ilk hasattan sonra Ödemiş'te de hasadın başladığını hatırlatan Aka, aslında 20-25 gün sonra başlaması gereken hasadın piyasada patates olmamasından dolayı erken başladığını bunun da rekolteyi etkilediğini söylüyor.

Peki patateste stokculuk var mı diye soruyoruz? Aka, Ödemiş'te depo olmadığını, depolarının toprağın altı olduğunu, bu sene yaşanan krizin başlarına ilk defa geldiğini söylüyor.

Ama Niğde ve Nevşehir'de patates depolarının olduğunu belirten Aka, sadece stokçuluk yaparak fiyatların bu denli artmayacağını, yazımızın başında belirttiğimiz gibi etkenlerin çok daha fazla olduğunun altını çiziyor.

Bugün itibari ile büyük patatesin tarlada kilosunun 1.70 ile 1.80 olduğunu, küçüğün ise 1 lira olduğunu buradan belirtelim.

Ödemiş'te patates ekimi yapılan arazinin de 50-60 bin dekar civarı olduğunun altını çizelim.

Ödemiş'ten devam ediyoruz yolumuza.. Aydın'a varıyoruz..

Tariş incir grubu yöneticileri ile buluşuyoruz. Aydın'daki tablo da pek iç açıcı değil. Don, incir ağaçlarını da vurmuş. Yaklaşık 600 bin incir ağacının bulunduğu Aydın'da ağaçların yüzde 10'u dondan etkilenmiş. Bu da 6 bin ağaç demek. Ağaçların kendisini toplaması en az 8 ila 10 sene sürüyor.

Bu felaketin incir fiyatlarını çok etkilemeyeceğini savunan Tariş yöneticileri Aydın'daki kestane ve zeytin ağaçlarında daha fazla hasar olduğunu, esas fiyat artışının bu ürünlerde olacağını söylüyor.

Anlaşılan o ki yaşanan bir don felakati bütün Ege tarımını zora sokmuş durumda.

Umarız diğer duraklarımızda hasarın boyutları bu kadar büyük değildir diyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.

Yukarı

Business HT×