BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Maliye Bakanı Şimşek konuştu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT özel yayınında sorularını yanıtladı. Canlı Blog

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT özel yayınında soruları yanıtlıyor
BUSINESSHT 12 05 2015, 14:01

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te gerçekleştirilen Bloomberg HT özel yayınında Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek'in açıklamaları canlı blogda:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep özelinde Türkiye'de konut alanlarına yönelik TOKİ çalışmalarını anlatıyor. 

Şimşek, Gaziantep ölçeğinde en önemli sproblemler olarak konut ve ulaştırma sorununu sıraladı. Şimşek, "Suriye'den gelenler için 6,5 milyon metrekare konut alanı hazırladık. Metro ve toplu ulaştırma projelerimiz de sürüyor. Gaziantep'e 25 kilometrelik hızlı metro projesi hazırlanıyor" dedi. 

Şimşek, Gaziantep'in sanayi tarafında rekabet gücü konusunda avantajlı olmadığı konular arasında lojistiği gösterdi. 

Gaziantep'in yavaş yavaş turizmde bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Şimşek, kenti bölgenin sağlık hizmeti üssüne çevirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Şimşek, "Gaziantep'te işini doğru yapan, hesabını, kitabını bilen, iyi fizibilite yapan hiç bir şirketin sıkıntısı yok" dedi.

Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine yönelik soruları yanıtlıyor:

Şimşek, "Geçen yıl haziran ayından mart sonuna kadar Türkiye dahil 15 gelişmekte olan ülkeden 600 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı" dedi.

Şimşek, "Türkiye'de siyasi istikrara yönelik en ufak bir tereddüt yok" dedi.

Mehmet Şimşek: 

- "Merkez Bankası tartışmalarının sermaye çıkışı dönemlerine denk gelmesi bu işin tuzu biberi oldu."

- "Türkiye'de Merkez Bankası tartışmaları olmasa dahi bu oynaklık olacaktı."

- "En büyük ticari ortağımız olan Avrupa'da durgunluk bizi de aşağıya çekti. Ortadoğu'da kaos var. Rusya, üçüncü büyük ticari ortağımız var. O da kuzeyde büyük sorun yaşadı. Bunların Türkiye ekonomisine hiç mi etkisi yok?" 

- "Türkiye'nin negatif ayrışmasına yönelik 4 ana faktör var: 1- Sermaye çıkışı 2- Jeopolitik riskler 3- MB tartışmalarının etkisi 4- Türkiye seçime gidiyor." 

- "Türkiye geçen yıl son 14 yılın en kurak dönemini yaşadı. Cani terör örgütü IŞID faktörü vardı. Rusya komşusunu işgal etti. Bunların hepsi üst üste geldi. Bu hususları dikkate almadan yapılan Türkiye analizleri çok sağlıklı değil. Türkiye olağanüstü bir dönemden geçti."

- "Sadece tarım normal seyrinde gitseydi büyüme yüzde 3.5 olurdu."

- "Türkiye'nin temelleri sağlam olmasaydı, Türkiye'de güçlü bir iktidar olmasaydı, bu şoklara bu kadar dayanıklı bir performans gösteremezdik." 

- "Küresel kriz bir paradigma değişikliği getirdi. Dünya artık eski dünya değil." 

- "Türkiye geçen yıl 2 seçime rağmen bütçe hedeflerini tutturmanın ötesinde olağanüstü performans gösterdi. Ona rağmen yerden yere vuruluyoruz. Sistematik bir kampanya var."

Mehmet Şimşek seçim sürecine yönelik soruları yanıtlıyor.

- "Şuanki anketlere baktığınızda rahat bir çoğunluk olduğu noktasında soru işareti yok. Anketlerde Ak Parti yükselişte. Başka anketler de farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Sonuçlarını göreceğiz."  

- "Ak Parti Hükümeti olarak küresel kriz sonrası sonrası dönemi iyi okuduk. Yapısal çözüm ve reformlar olmadan pozitif ayrışma ve büyüme olmasının mümkün olmadığının farkındayız."

- "Türkiye'de siyasi istikrar sürecekse ve 25 yapısal dönüşüm reform programı uygulanacaksa ve çözüm sürecini devam ettirecek irade ortaya konacaksa Türkiye'nin güçlü bir hikayesi var demektir."

- "Avrupa Birliği üyeliği konusu hâlâ bir numaralı hedefimiz."

- "Doğru anlatılan başkanlık sisteminde en ufak bir sıkıntı ya da sorun görmüyorum."

- "Eğer Türkiye geçmişte hatalar yapmasaydı, popülizm yapmasaydı ve o yüzden sorunlar derinleşmeseydi, biz bugün emekli maaşlarını aynı kaynakla ikiye katlardık. Bugün Türkiye'de ortalama yaşı 44 olan 11 milyon emeklimiz var." 

- "Bu yıl bütçeden 80 milyar TL Sosyal Güvenlik Kurumu'na açığı kapatmak için verilecek."

- "Asgari ücret Temmuz'da 1,000 TL'yi aşacak"

Bloomberg HT'nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le gerçekleştirdiği özel röportaj sona erdi. 

Yukarı

Business HT×