BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5842 % 0,20
EUR/TRY 34,7944 % 0,44
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5842
% 0,20
34,7982
% 0,45
1,0669
% 0,15
45,35
-0,09
2.303,07
% -1,04
86,48
% -0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dr. Kıyamet: Sanat piyasası "karanlık"

Vergi kaçakçılarının vazgeçilmezi sanat piyasasında şeffafsızlık sorgulanabilecek yöntemlere ve menfaat çatışmalarına yol açıyor

Dr. Kıyamet'in sanat piyasası "karanlık" yorumu
CNNMONEY 12 05 2015, 09:58

Güzel sanat dünyası bazen çirkinleşebiliyor.

Değerli sanat eserleri ticareti bolca gizem ve az dünzeleme içeriyor. Bu da, vergi kaçırmak hatta kara para aklamak isteyenler için güzel bir fırsat kılıyor.

Bu konu hakkında CNNMONEY'e konuşan ekonomist Nouriel Roubini, "Karanlık olan birçok davranış var" dedi.

Roubini'in yorumu bir Picasso tablosunun satılmasıyla geldi. Dün Christie's müzayede evinde yapılan açık arttırmada 179.5 milyon dolara satılan bir Picasso tablosu bugüne kadar satılan en pahalı sanat eseri.

"Dr Kıyamet" olarak tanınan Roubini, bu adlandırmayı konut krizleri ve son finansal krizi öngörülerine borçlu. 

New York Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Roubni, "Bazı insanlar sanatı -özellikle pahalı olanı- bir çeşit kara para aklama yöntemi olarak kullanıyorlar" dedi.

1 milyon dolar değerinde ya da daha pahalı bir sanat eseri kayıtdışı satın alınıp, nakit ödenebiliyor. Bu yüzden finansal sisteme hiçbir etkisi olmuyor. 

2013'de Basel Institute on Governance vakfı, sanat endüstrisindeki yüksek hacimli yasadışı ve şüphe uyandırıcı satışlar hakkında uyarmıştı.

YENİ İSVİÇRE BANKASI MI?

 Sanat sektörü, şeffafsızlığından dolayı vergi kaçakçılığına sığınak niteliğinde. Sadece sanat eserlerinin karlı satışları gerçekleşmiyor, aynı zamanda eserler çok uzun süreler boyunca genellikle Cenevre'de bulunan serbest limanlarda muhafaza ediliyorlar.  

Uzun süreler boyunca vergiden kaçan insanların bir numarası olan İsviçre bankacılık sektörüne gelen kısıtlamarlarla birlikte, bu piyasa özellikle vergi kaçakçılarının işine yarıyor. 

Roubini, "Belki de alternatif bir yöntem olarak, pahalı sanat eseri satın alıp onu Avrupa'da bir serbest limanda saklayabilirsiniz. Kimse ne olduğunu bilmiyor. Bu öndecedn İsviçre'de bir banka kasasında saklanılan para niteliğinde" dedi.

DAHA FAZLA KURAL GEREKLİ

 Kötü emeller için kulanılmasa da sanat ticaretindeki şeffafsızlık sorgulanabilecek yöntemlere ve menfaat çatışmalarına yol açıyor.

Roubini herhangi bir düzenlemenin bu soruna aranan yanıt olmasından şüpheli. Buna rağmen, sektörün ticarete ışık tutması için kendine göre bir iş ahlakı yaratmasını öneriyor.  Roubini "Sanat piyasasının etkin olabilmesi için herhangi bir piyasada olduğu gibi bu piyasada da şeffaflık ve daha fazla bilgi gerekli" dedi. 

Yukarı

Business HT×