BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5756 % 0,14
EUR/TRY 34,7727 % 0,25
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5756
% 0,14
34,7727
% 0,25
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.380,46
% 0,06
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin indiriminin şifreleri

Çin Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi açıklamasından çıkan mesajlar

Çin Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi açıklamasından çıkartılan mesajlar
BLOOMBERG NEWS 10 05 2015, 16:34

Çin Merkez Bankası (PBOC) bugün mevduatvekredi faizlerinde indirime gittiğini duyurdu. İşte kararla ilgili 4 soru ve merkez bankasının yaptığı açıklamadan çıkarılan 4 cevap:

1: Faiz indiriminin arkasındaki temel sebepler nedir?

Gösterge mevduat ve kredi faizlerindeki indirimin temel amacı gösterge faizlerin öncülüğünde sosyal finansman maliyetlerinin düşmesi ve reel ekonominin sürekli ve sağlıklı büyümesini desteklemek.

Şu anda, oynak dış talep ve ekonomi üzerinde görece büyük aşağı yönlü baskı gören Çin, iç yapısal ekonomik düzenlemelerini hızlandırıyor.

Öte yandan enflasyon seviyesi düşük ve reel faiz seviyesi tarihi ortalamanın üzerinde. Bu sebeple faiz aracını kullanmak için gerekli alan vardı.

Bu sebepler ışığında PBOC, ekonomik yeniden yapılanma ve güçlenme için nötr ve uygun bir parasal ve finansal ortam yaratmak amacıyla mevduat ve kredi faizlerini 11 Mayıs itibariyle 0.25 baz puan indirmeye karar vermiştir.

2: Faiz indiriminin yanı sıra, mevduat faizi üst sınırı gösterge faizin yüzde 150’isine yükseltildi. Bu kararın sebebi ve önemi nedir?

Şu anda Çin mevduat faizi dışında tüm faizlerini tamamen serbestleştirmiş durumda. Mevduat faizindeki tavan da finansal kurumların fiyatlandırma kabiliyetlerindeki iyileşmeyle beraber sürekli artırılıyor. 

Şu anda, bankacılık sistemindeki toplam likidite para piyasası faizlerinin aşağı doğru hareket etmesi için yeterli ve bu durum mevduat faizi üst sınırının tamamen kaldırılması için uygun ortam ve zamanlama sunuyor.

İstikrarlı ve düzenli bir şekilde faiz serbestleşmesini sağlamak isteyen PBOC, faiz indirimiyle beraber mevduat faizi tavan seviyesini de gösterge faizin 1.5 katına çıkarmaya karar vermiştir.

3. Mevduat faizi üst sınırının yükseltilmesinin ardından makul fiyatlandırmayı sağlamak için PBOC ne yapacak?

Finansal kurumların bilimsel ve mantıklı fiyatlandırma yapmasına öncülük etmek ve adil ve düzenli piyasa rekabetini için sağlamak için PBOC, gösterge mevduat ve kredi faizlerini yayınlamaya devam edecek. Böylece mevduat faizleri konusunda öncü rol oynamaya devam edecek ve finansal kuruluşlar için referans sağlamış olacak.

4. PBOC faiz denetimini ve serbestleşmesini artırmak için neler yapmayı planlıyor?

Faiz serbestleşmesi ve faiz indirimlerinin esas amacı ekonomik temellerde değişen trendlere uyum sağlamak, piyasa faizlerini makul seviyelere getirmek ve piyasanın kaynakların dağılımında karar verici rol oynamasını sağlamak.

Bir sonraki adımda, tedbirli parasal politikayı sürdürmek ve gevşeme ve sıkılaşma arasındaki dengeyi korumak için Komünist Parti Merkez Komitesi ve Devlet Konseyi tarafından belirlenen stratejik düzenlemelere uyacağız.

Likidite arz ve talebindeki değişikler, enflasyon ve ekonomik şartlara göre gerekli düzenlemeleri yapacağız. Büyüme ve düzenleme yapısı arasındaki dengeyi bulmak ve nötr ve uygun bir parasal ortam sağlamak için fiyat ve miktar araçlarından geniş oranda yararlanacağız.

Yukarı

Business HT×