BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kadın ve erkelerin yatırım rotası

Araştırmalar, finansal yatırımlarda kadınların tasarrufa daha yatkın olduğunu, erkeklerin ise riskli yatırımlara rağbet ettiğini gösteriyor

Kadın ve erkelerin yatırım rotası
WSJ 06 05 2015, 16:20

Konu yatırıma gelince bazen erkeklerin ve kadınların kendilerine özgü yöntemleri olabiliyor.

Aslında her ikisi de birbirinden bir şeyler öğrenebilir.

Bir genelleme yapmak tabii ki riskli olur. Ve hiçkimse yatırım başarısının cinsiyet farklılığından kaynaklandığını söyleyemez. Yine de kadınların ve erkeklerin yatırım alışkanlıklarını inceleyen finansal kurumlar ve akademisyenler bir konuda hemfikir: erkekler yatırım konusunda genellikle daha kendinden emin, kadınlar ise daha az takas edip daha amaca odaklılar.

Böyle bir araştırmanın amacı bir cinsiyeti en bilgili yatırımcı olarak taçlandırmak değil, her birinin gücünün nereden geldiğini anlayabilmek.

Bank of America'nın Merrill Lynch Varlık Yönetimi Birimi'nde davranışsal finans başkanı ve kadınlar ve yatırım raporunun yazarı Michael Liersch, “Kişileri, kendi yararlarına olan şeyler yapmakta güçlendirecek davranışlar üzerinde yoğunlaşmamız gerekir" dedi.

Birçok araştırmadan derlenen veriler, kadınlar ve erkekler arasında sadece yatırım alışkanlıklarında değil aynı zamanda emeklilik planlarında da farklılıklar olduğunu gösteriyor.

Mesela kadınlar erkeklere göre işveren destekli emeklilik kuruluşlarına daha fazla yatırım yaparken, erkekler daha riski ve borç altına girecek yatırım seçeneklerini daha çok tercih ediyorlar. Genel olarak kadınlar ve erkeklerin yatırım oranları neredeyse aynı: yatırım fonu şirketi Vanguard Group'un verilerine göre 2014'de bu oran erkekler için ortalama olarak yüzde 74, kadınlar için ise yüzde 73 seviyesinde.  

Aynı zamanda erkekler kadınlara göre daha sık alım satım yapıyor; bu da aslında bir handikap olarak görünebilir. 2014'de yine Vanguard'a göre kadınların yüzde 7'sine karşılık erkeklerin yüzde 11'i hesaplarındaki yatırım fonları arasında takas etmişler. Vanguard'da kıdemli araştırma analisti Jean Young, kadınların daha az alım satım yapmalarının yanlış zamanlamalara denk gelme olasılıklarını düşürdüğünü söyledi.

FARKLI GÖRÜŞLER

Araştırmalar, kadınların erkeklere diğer alanlarda da öğretebilecekleri çok şey olduğunu gösteriyor. İşveren destekli emeklilik planlarına erkeklerden daha çok katılıyor (Geçen senenin sonunda erkeklerin yüzde 66'sına kıyasla yüzde 73) ve gelirin daha büyük bir yüzdesini biriktiriyor (Erkekler'in yüzde 6.8'ine karşı yüzde 7).

Risk korkusunun kadınları kazanmaktan alı koyduğu yönündeki inançların aksine araştırmalar kadınların kazançlarının zaman içinde erkeklerinkine benzer miktarda olduğunu gösteriyor. Vanguard'a göre kadınların 2014 yıllında 5 yıllık yatırım için toplam ortalama yıllık kazancı yüzde 9.7, erkekler için ise yüzde 10.1.

GÜVEN OYUNU

Peki asıl soru, kadınlar birikim konusunda bu kadar iyi olduklarına göre konu yatırıma gelince neden kendilerine bu kadar az güveniyorlar?

Finansal uzmanlar yatırım konusunda bunun kadınlar ve erkekler arasındaki ana farklılık olduğunu söylüyor. Liersch'in Merrill için Merill'in 11 bin 500 müşterisi tarafından doldurulan yatırım kişiliği değerlendirmesinden elde edilen verilere dayanarak yazdığı raporda cevap veren kadınların, erkeklerin yüzde 27'sine karşılık, yüzde 55'inin şu ifadeye  “Piyasalar ve genel olarak yatırım yapma konusunda ortalama bir yatırımcıdan daha az şey biliyorum", "katılıyorum" ve "kesinlikle katılıyorum" diye cevap verdiği görünüyor.

Yatırım korkusunun özellikle işveren destekli emeklilik planları dışındaki yatırımlarda belli olduğunu söyleyen başka bir yatırım fonu şirketi Fidelity'nin kıdemli başkan yardımcısı Kristen Robinson “Parayı tasarruf hesaplarına yatırıyorlar" dedi.

2013'de Fidelity tarafından yönetilen bir ankette çiftler arasında kadınların erkeklere göre riske karşı daha az toleranslı oldukları görülüyor — kadınların sadece yüzde 4'ü (erkeklerin yüzde 15'i) daha yüksek kazançlar karşılığında aşırı paralar yatırmayı kabul etti.

KİM DAHA 'KENDİN YAPÇI'?

Şirketlerin emeklilik planlarına katılan 13 milyon kişiyi inceleyen Fidelity, kadınların yüzde 42'sinin profesyonelce yönetilen hesaplar kullandığını, bu oranın erkeklerde ise yüzde 36 olduğunu tespit etti. Erkeklerin geri kalan yüzde 64'ü "kendin yapçı" olarak adlandırıldı. 

Diğer bir Fidelity araştırması kadınların yüzde 92'sinin finansal planlama hakkında daha çok şey öğrenmek istediğini ve yüzde 83'ünün önümüzdeki yıllarda paralarıyla daha çok ilgilenmek istediklerini gösteriyor.

Kısacası en iyi davranışlarını örnek alarak her iki cinsiyetteki yatırımcılar birbirlerinden faydalanabilir.

Yukarı

Business HT×