BIST 100 9.541,99 % 0,12
USD/TRY 32,5238 % 0,17
EUR/TRY 34,8371 % 0,52
Piyasalar
9.542,27
% 0,12
32,5238
% 0,17
34,8371
% 0,52
1,0676
% 0,03
45,49
0,00
2.379,41
% 0,78
86,88
% -0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Halka arzlarda seçim tedirginliği

Piyasadaki volatilite ve yaklaşan seçimler halka arzların ertelenmesinde önemli rol oynuyor

Belirsizlik halka arzları etkiliyor
SELÇUK OKTAY VE ZEYNEP TOPALOĞLU 06 05 2015, 16:13

Yılbaşından bu yana piyasalarda görülen belirsizlik halka arz süreçlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle yaklaşan seçimlerin halka arzlar üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülüyor.

AK Gıda'nın devri, yılbaşından bu yana gözlenen bu eğiliminin son örneğini oluşturdu. Daha önce halka arz edileceği açıklanan şirketin yüzde 80 hissesinin Fransız Lactalis'e devredilmesiyle beraber bu yılın ilk kısmında planlanan üç büyük halka arzdan ikisi yapılamamış oldu.

Yılın ilk büyük ertelemesi Finansbank'tan gelmişti. Finansbank'tan yapılan açıklamada piyasa koşullarının uygun olmadığı ifade edilmişti. 2014'te halka arz sürecini ileri bir tarihe alan TUSAŞ'ın halka arzı da 2015'te bir kez daha ertelenmişti.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı söz konusu karar ile ilgili bu hafta yaptığı açıklamada Euro Bölgesi'ndeki gelişmeler ve FED ile ilgili beklentiler dolayısıyla belirsizliklerin ortaya çıkmasıyla halka arz sürecini durdurduklarını ifade etti.

Ata Yatırım Araştırma Direktörü Cemal Demirtaş'a göre piyasa koşulları şu süreçte halka arz için uygun değil. Demirtaş, kurlar üzerindeki baskının şirketlerinin kararını etkileyen etmenlerden biri olduğunu söyledi.

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler de "Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki değer kayıpları ve borsa endeksinde görülen istikrarsız yükseliş ve düşüşler de halka arzlara destek olmayacak gibi görünüyor" dedi.

SEÇİM ETKİSİ

Halka arzların ertelenmesinde yaklaşan seçimlerin getirdiği belirsizliğin de önemli etkisi bulunuyor.

Cantekinler, "Seçim öncesi gerek kamuoyu gerek finans alemi tarafından algılanan belirsizlik durumu halka arzlar için doğru bir zaman olmadığını gösteriyor" dedi.

Bir ülkede, seçime bu kadar az zaman kalmışken halka arz yapılmasi için, seçim sonuçlarının büyük bir kesinlikle tahmin edilebiliyor olmasi gerekir diyen Cantekinler, "Şu andaki durumun fiyatlamalardan ziyade piyasa koşulları ve seçime ilişkin belirsizliklerden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

Dolayısıyla halka arzların seçim sonrası ivme kazanabileceği beklentisi dile getiriliyor.  

Demirtaş, seçimler sonrası halka arzların hızlı bir şekilde toparlanma yaşayabileceğini ifade etti.

Cantekinler'e göre de normalleşmede beklenebilir, ancak bunda özellikle TL'nin seyri etkili olacak.

Borsa İstanbul'un halka arz verilerine göre yılbaşından bu yana sadece iki şirket hisse senedi ihracı yaptı. Aynı verilere göre paylarının pay piyasasında işlem görmesi için başvuran altı şirket bulunuyor. 

Global Liman İşletmeleri'nin de bu haftalarda hazırlıklarını tamamlayarak halka arz olması bekleniyor.

Yukarı

Business HT×