BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5833 % 0,05
EUR/TRY 35,0058 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5833
% 0,05
35,0058
% 0,44
1,0709
% 0,10
45,35
0,00
2.315,53
% -0,03
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İmalat gerilemeye devam etti

HSBC’den alınan PMI anket verilerine göre, Türk imalat sektörü Nisan ayında da gerilemeye devam etti.

Türkiye PMI açıklandı
BUSINESSHT 04 05 2015, 14:37

Markit Economics'in internet sitesinde yayınlanan verilere göre imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan ayında üretim, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinde devam eden gerilemenin etkisiyle 48.5 değerini alarak sektörde daralmanın art arda dördüncü ayda da sürdüğüne işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayında gördüğü, Nisan 2009'dan bu yana en düşük düzey olan 48'e göre yükselmiş olmasına karşılık yine aynı tarihten bu yana en düşük ikinci değeri aldı.

Fabrika çıkışları, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri, sonuncusu nispeten daha hızlı bir şekilde olmak üzere, birbirini takip eden dördüncü ayda da düşüş gösterdi. Satın alımlarda yaşanan düşüşle birlikte imalatçıların girdi stokları da azalmış oldu, bununla birlikte mamul mal envanterleri artış gösterdi.

Güç kazanan Amerikan doları, Mart 2014’ten bu yana gözlenen en yüksek hızla artan ortalama girdi fiyatlarının bu ay da artmasına yol açan ana faktör olarak gösterildi. Buna karşın, firmalar rekabet baskısı rapor ettiği sırada, fabrika çıkışları fiyatları nispeten daha zayıf bir hızda artış gösterdi. Olumlu bir gelişme olarak, ılımlı bir hızda olsa da, istihdam büyümeye devam etti.

İstihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri hariç, beş PMI bileşeninin üçü ay boyunca başlık değerine yük oldu. Türk imalatçılar birbirini takip eden dördüncü ay olmak üzere Nisan ayında da yeni siparişlerde düşüş rapor ettiler.

Daralma hızı Mart’tan bu yana hafif bir şekilde hız kesmiş olsa da, güçlü seviyelerde seyretmeye devam etti. Zayıflayan lira-dolar döviz kurlarına rağmen, yeni ihracat kontratları son altı yıl boyunca gözlenen en yüksek hızla düştü.

Yeni işlere paralel olarak, üretim de Nisan ayına kadar geçen dört ay boyunca azaldı. Daralma hızı neredeyse altı yıllık rekor seviyenin ölçüldüğü Mart ayı değerleriyle aynı ölçüldü. Birikmiş işler son 14 ay içinde on üçüncü kez düşerken, anket verileri faaliyet kapasitesine olan baskının yokluğuna işaret etti.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Fabrika çıkışları, yeni siparişler ve ihracat siparişlerinin birbirini takip eden dört ay boyunca düşerken, elde edilen son PMI verileri Türk imalat sektöründe köklü bir düşüşe işaret etti. Özellikle sözü geçen son bileşen, lira-dolar döviz kurunun zayıflamasına rağmen, geçen altı yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Azalan talep ve artan enflasyon gibi olumsuz bir kombinasyonla karşı karşıya kalan Türk mal üreticilerinin ortalama girdi fiyatları Mart 2014'ten bu yana gözlenen en yüksek hızla arttı. Para biriminin güç kaybetmesi bir kez daha son enflasyon baskısı yığılımından sorumlu tutuldu.” 

Yukarı

Business HT×