BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3379 % 0,09
EUR/TRY 35,2065 % 0,12
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3379
% 0,09
35,2065
% 0,12
1,0875
% 0,03
48,91
0,00
2.161,64
% 0,06
86,78
% -0,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başçı'nın enflasyon sunumu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2015 yılı 2'nci Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Merkez Bankası enflasyon tahminini 1.3 puan artırdı

Başçı'nın enflasyon sunumu
BUSINESSHT 30 04 2015, 09:58

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı 2015 yılı 2'nci Enflasyon Raporu'nu açıklıyor.

Konuşmasının başında küresel ekonomiden bahseden Başçı, ekonomik duruma dair Merkez Bankası'nın tespitlerini aktardı. Başçı Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda yer verdiği, küresel düşük büyüme ortamının Türkiye ekonomisi için hem fırsatlar hem de zorluklar barındırdığı tespitini yineledi.

Başçı, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin ilk çeyrekte devam ettiğini söyledi. Çekirdek enflasyondaki düşüşe paralel olarak Ocak ve Şubat aylarında faiz indirimine gittiklerini hatırlatan TCMB Başkanı, son dönemde aldıkları önlemleri sıraladı.

2015 yılı ilk çeyreğinde enflasyonun Ocak Enflasyon Raporu'ndaki tahminlerin üstünde gerçekleştiğini hatırlatan Başçı, uygulanan temkinli para politikalarının çekirdek enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Başçı ''Gıda fiyatlarının yüksek seyri enflasyondaki düşüşü geciktirmektedir. Gıda fiyatlarında önemli bir düşüş alanı olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu. 

Başçı, gıda fiyatlarının yavaşlayacağı varsayımı altında TÜFE'nin yılın ikinci yarısında da yavaşlamanın süreceğini tahmin ettiklerini belirtti. Merkez Bankası gıda enflasyonu tahminini yüzde 9'da bıraktı.

Başçı ''Büyümeye tarımdan önemli bir katkı gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu. Petrol fiyatları tahmini öngördükleri patikanın üstünde kaldığını belirten Başçı, petrol fiyatları tahminlerini bu yıl için yüzde 9 yukarı çektiklerini ifade etti.

Enflasyon tahminleri revize edildi

Başçı, ''Enflasyonun 2015 yılı sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8,0 aralığında orta noktası yüzde 6,8 olacağı tahmin ediliyor'' diye konuştu. Böylece daha önce yüzde 5,5 olarak öngörülen enflasyon 1.3 puan yukarı revize edildi. 2016 için ise enflasyon tahmini yüzde 5,5 olarak belirlendi. 

Başçı sunumunu bitirdi ve soru cevaba geçildi. 

Başçı gıda fiyatlarına ilişkin bir soruya, ağırlıklı olarak işlenmemiş gıda tarafından bir iyileşme geleceği tahminini paylaşarak yanıt verdi. Tarım ve  emtia fiyatlarının düşmeyi sürdürdüğünü hatırlatan Başçı, yılın ikinci yarısında hava koşulları sayesinde belirgin bir iyileşme yaşanacağını söyledi. Yüzde 9 gıda enflasyonu tahmininin dahi yüksek olduğunu belirten TCMB Başkanı, daha ciddi bir iyileşme yaşanması halinde enflasyonun yüzde 9'un altında inebileceğini söyledi.

Başçı bono piyasasındaki likiditenin düşük olmasına ilişkin bir soru üzerine, gelişmekte olan ülkelere portföy akışının farklılık gösterdiğini söyledi. Başçı dünyadaki tüm ikincil piyasalarda likiditenin azaldığını kaydetti. 

Başçı ''Sağlam duruşumuzu sürdürüyoruz. Gerektiği zaman gerekli önlemleri alacağımızı herkes görüyor'' diye konuştu.

Başçı, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırması halinde, maliyet artacağı için yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başlayabileceklerini söyledi. Başçı önümüzdeki hafta bu konuya ilişkin bir duyuru yapabileceklerini söyledi.

Başçı'dan Goldman Sachs Başekonomisti Ahmet Akarlı'ya eleştiri

Başçı Goldman Sachs'ın en son zorunlu karşılıklara ilişkin analizin yanlış olduğunu belirterek, duyurularının iyi okunması gerektiğini kaydetti. Ahmet Akarlı da hata yaptıklarını kabul etti. Başçı bunun ardından özrün kabul edildiğini söyledi.

Başçı, döviz geliri olmayan firmaların sadece yüzde 10-12'sinin döviz borcu olduğunu belirterek, "Şirketlerden şu ana kadar ciddi bir problem görmedik" dedi.

Başçı, döviz satım ihalelerinin günlük oynaklık etkisi olduğunu söyledi. Döviz rezervlerini kaybetmeden kullanmayı bildiklerini kaydeden Başçı, gerektiği durumlarda sisteme borç vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Başçı, "122 milyar dolarlık döviz rezervi imkanımız var, gerekirse kullanırız. Döviz rezervinin tamamı kullanılabilir, şimdiye kadar bir ihtiyaç olmadı" dedi.

Enflasyon tarafında katılaşma olmasına karşın bir bozulma olmadığını ifade eden Başçı, iki yıl sonrası enflasyon beklentilerinde ciddi bozulma olmadığını kaydetti.

Kredi tarafına da değinen Başçı, makroihtiyati önlemlerle kredi büyümesini kontrol altında tutabildiklerini söyledi.

Başçı, Türkiye'de reel nötr faizin makroihtiyati önlemler nedeniyle düşük olduğunu söyledi. 

Başçı, Merkez Bankası olarak iletişim konusunda hedeflerinin toplumun yüzde 100'ünün güvenini kazanmak olduğunu söyledi. 

Türkiye'de konut fiyatları artışındaki soruya yönelik de cevap veren Başçı, "Konut fiyatlarında İstanbul'da ciddi bir reel artış var. İstanbul'a özel bu reel artış dikkat çekici" dedi. Başçı, konut fiyatlarına yönelik herhangi bir risk görmediğini söyledi.  

Başçı, net hata noksan kaleminde 5-6 ay sonra aşağı yönlü bir revizyon olabileceğini söyledi.

Başçı, yüzde 10,75'lik marjinal faizin şu anda yeterli bir sıkılaştırmaya işaret ettiğini ifade etti. 

Kurda günlük hareketlere bakarak tepki verilmemsi gerektiğini kaydeden Başçı, "Aylık seyre bakılmalı" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın 2015 yılı 2'nci Enflasyon Raporu sunumu ve ardından gerçekleştirilen soru-cevap kısmı ile toplantı sona erdi.

Yukarı

Business HT×