BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3848 % 0,13
EUR/TRY 35,0270 % 0,03
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3848
% 0,13
35,0267
% 0,03
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Müteahhit kurdan şikayetçi

TOBB Müeahhitlik Meclisi sektördeki çözüm önerilerini Başbakan Davutoğlu'na iletti

Müteahhit kurdan şikayetçi
HÜRRİYET 25 04 2015, 11:50

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sorunlarını ileten müteahhitler, son dönemde kurlarda yaşanan değişimlerin firmaları ciddi ek maliyetle karşı karşıya bıraktığından şikayet etti.

Malzeme fiyatlarındaki yüksek artışlardan yakınan müteahhitler, kamu kurumlarından “malzeme fiyatlarındaki değişimleri gerçekçi şekilde dikkate alacak fiyat farkı formülü” geliştirmesini talep etti.

TOBB Uluslararası Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi, sektörde yaşanan 5 sorun hakkında hükümetten çözüm istedi. Kamu İhale Kanunu’nda bugüne kadar sayısız değişiklik yapıldığına dikkat çeken müteahhitler yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilemediğini belirtti. Müteahhitlik sektör raporunda sorunlar ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

İHALELER KAPSAM DIŞI OLDU

Kanunun kapsamı daraltılmış, birçok idarenin ihaleleri kanun kapsamı dışına çıkarılmıştır. Şeffaf ve adil bir ihale sistemi oluşturulamaması, kamu ihalelerinde yaşanan sorunların en temel nedenidir. Sistemdeki eksiklikler, uygulamada aşırı düşük teklifler, yaklaşık maliyetin doğru hesaplanamaması, iş deneyim belgeleri ve keşif artışları gibi çok ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak, şeffaf, uluslararası standartlara uygun, tarafların haklarını koruyan yeni bir ihale mevzuatı hazırlanmalıdır.

YANLIŞ ENDEKS ŞİKÂYETİ

Sözleşmesinde fiyat farkı verilmeyeceği hükme bağlanmış veya sözleşmesinde fiyat farkı hesabı sadece genel enflasyon oranına endekslenmiş işlerde, öngörülmesi mümkün olmayan siyasi ve ekonomik gelişmeler sonucunda, malzeme fiyatlarında yüksek artışlar yaşanmaktadır.
Bu durum ve kurlardaki büyük değişimlerin getirdiği maliyet artışları karşısında firmalar ciddi ek maliyetlerle karşılaşmaktadır. Yapım işlerinde fiyat farkı ödenmesine ilişkin formülde kullanılan akaryakıt ve çimento fiyat farklarına esas alınan ÜFE endeksleri, bu malzemelerdeki gerçek fiyat hareketlerini yansıtmamaktadır.
Fiyat farkı mevzuatında malzeme fiyatlarındaki ve kurlardaki değişimler de dikkate alınmalıdır. İşveren kamu, malzeme fiyatındaki değişimleri gerçekçi şekilde dikkate alacak fiyat farkı formülü geliştirmelidir.

 

Yukarı

Business HT×