BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5721 % 0,01
EUR/TRY 34,9106 % 0,16
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5721
% 0,01
34,9106
% 0,16
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.316,91
% 0,03
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz silahını çekmedi

Merkez Bankası, yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden para birimi TL'yi savunmak için faiz silahını kullanmadı

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi
BUSINESSHT 22 04 2015, 13:47

Merkez Bankası beklentilere paralel olarak, yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden para birimi olan TL'yi savunmak için faiz oranlarını değiştirmedi.

Politika faizi yüzde 7,5, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,75, alt bandını yüzde 7,25'te kaldı.

Merkez Bankası ayrıca TL karşılıklara faiz ödenmesine ve döviz depo faiz oranlarının indirilmesine karar verildiğini kaydetti. 8 Mayıs'tan itibaren zorunlu karşılıklara ödenecek faizin 50 baz puan artırılmasına karar verildiği belirtildi. Döviz depo faiz oranlarını dolar için yüzde 4,5'ten yüzde 4'e, euro için yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye indirdi.

Karar sonrası dolar kurunda hızlı yükseliş görülürken bazı piyasa oyunları alınan kararların TL'yi savunmaya yeterli olmayacağını savunuyor.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, piyasanın TL'yi savunak için bir adım beklediğini ancak atılan adımların bunun için yeterli olmadığını belirterek, "Doların yeniden yükselmeye başladığını göreceğiz" diye konuştu.

Kararı youmlayan TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu ise kurdaki her harekete karşı faiz artırım kararının verimesinin doğru olmadığını belirtti ve ekledi: "Merkez'in kararında sürpriz yok. Anlık, dönemsel olarak faiz artırarak kuru savunmak doğru değil. Her kur artışında faiz artırsın bunun önünü alsın diyemeyiz". "Şuan yabancılar beklemede" diyen Fındıkçıoğlu, "Bunun iki nedeni var. Birincisi seçimler, ikincisi Fed hareketine yönelik beklentiler. Gelişmekte olan ülkelere Fed'in faiz artırımının etkisinin olacağını düşünüyorlar. Kurda yukarı yönlü risk almaya alıştılar" diye konuştu.

İktisatçı Murat Yülek ise "Kararla beraber Merkez Bankası'nın “şimdilik hiçbir yapmayacağım, Nisan enflasyonunu da gördükten sonra tekrar bakalım” mesajı verdi. Sürpriz bir karar olmamasının da olumlu"diye konuştu.

Merkez Bankası son  günlerde TL'yi savunmak için piyasada sıkılaştırıcı adımlar atıyor. Banka, ortalama fonalama maliyetini yüzde 8'in üzerine çıkardı.

Yılbaşından bu yana yüzde 14 değer kaybeden TL, dolar karşısında en çok gerileyen gelişen ülke para birimi durumunda.

Merkez Bankası'nın kararı sonrasında dolar hızlı yükselişe geçti. Karar öncesinde 2,68 olan dolar 2,71'i geçti. Gösterge tahvilin faizi yüzde 10'u aştı.

Merkez Bankası açıklamasında ayrıca şu başlıklar ön plana çıktı:

  • Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. 
  • Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir.
  • Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. 
  • Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. 
  • Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir.

Yukarı

Business HT×