BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4543 % -0,26
EUR/TRY 34,7392 % -0,67
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4543
% -0,26
34,7392
% -0,67
1,0695
% -0,32
44,70
-0,19
2.338,84
% 0,27
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ayçiçeği ve zeytinden elektrik

Türkiye'nin önde gelen stratejik bitkilerinden ayçiçeği ve zeytin, gıdanın yanında elektrik üretimine de katkıda bulunacak

Ayçiçeği ve zeytinden elektrik
BUSINESSHT 20 04 2015, 11:47

Geçtiğimiz yıl 55 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştiren Türkiye, enerji kaynaklarını bitkisel üretim tarafında da çeşitlendiriyor. 

Kırklareli'de kurulacak biyokütleye dayalı elektrik üretim santralinde odun ve ayçiçek sapları yakılarak elektrik üretilmesi planlanırken, Marmarabirlik'in yılda 2 milyon kilovat saat elektrik üreteceği "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" Ar-Ge Projesi'nde de geri sayım başladı. Dünyada bir ilk olacak proje kapsamında, tesis kurulumu tamamlanarak test çalışmalarına başlandı.

Zeus Enerji, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 12 megavat kurulu gücünde biyokütleden elektrik enerjisi üretim santrali kuracak. 

Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, tesiste hammadde olarak kullanılması ve yakılarak enerji elde edilmesi planlanan toplam biyokütle miktarı yıllık yaklaşık 100 bin tonu buluyor. Bu kaynağın 91 bin tonluk kısmı orman ürünlerinden, 9 bin tonluk kısmı ise ayçiçek sapından sağlanacak. 

Tesiste, Kırklareli bölgesi ve çevre illerde orman ürünleri ve tarım ürünlerinin işlenmesinden ortaya çıkan biyokütle yakacak hammaddesi olarak kullanılacak.

Atıkların yataklı reaktörde yakılmasıyla elde edilecek buharın, buhar tribününden geçirilmesiye elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilecek elektrik enerjisi, Kırklareli OSB şebekesine verilecek. 

Projeyle şimdiye kadar değerlendirilmemiş, biyokütle olarak tanımlanan orman artıkları ve tarımsal nitelikli artıklar, elektrik enerjisine çevrilecek ve enerji piyasasına katma değer sağlanacak. 

MARMARABRİLİK 300 BİN DOLARLIK GELİR SAĞLAYACAK

Bu alandaki bir diğer yatırımı ise Marmarabirlik yaptı. 

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşık 2 yıl önce Ar-Ge projesi olarak başlayan TÜBİTAK destekli "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" Projesi'nde sona gelindiğini açıkladı.

Asa, 3 milyon TL bütçeli arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde 2,5 dönüm alan üzerine kurulduğunu belirterek, "Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Başkan Asa, dünyanın her yerinde zeytin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğuna işaret ederek, "Marmarabirlik'te pirina (zeytin atıkları) ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin TL bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon TL'ye ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak" dedi.

Tesisin, sağlayacağı kazanımlarla 3 yılda kendini amorti edeceğini belirten Asa, projenin birbirini besleyen bir yapılanmaya sahip olduğunu söyledi.

Asa, "Tesiste ilk olarak zeytin salamura suyu, kara su ve işletme atık suları arıtılacak. Atık sulardan elde edilen katı atık, pirina (zeytin atıkları) ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütle, enerji sistemine verilecek. Burada gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, ORC (organik rankin çevrim) türbini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak. Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı. Dünyada bir ilk olacak proje için şimdiden uluslararası markaların temsilcileri tarafımıza inceleme talebinde bulunmaya başladıl" diye konuştu. 

Asa, tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ'a yapılan başvuruların kabul edildiğini de belirterek, Ankara TEDAŞ'ta konuyla ilgili izin sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Biyokütleden elde edilecek elektriğin yerli üretimle gerçekleştirilmesi nedeniyle ek teşvik de alınacağını ifade eden Asa, yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelirin 300 bin dolara tekabül edeceğini söyledi. 

Yukarı

Business HT×