BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5680 % 0,12
EUR/TRY 34,7524 % 0,19
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5702
% 0,13
34,7595
% 0,21
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.380,40
% 0,06
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan'da son durum

Yunanistan krizindeki son gelişmeler, ülkenin eurodan çıkış ihtimalini artırıyor gibi gözüküyor

Yunanistan krizindeki son gelişmeler, ülkenin eurodan çıkış ihtimalini artırıyor gibi gözüküyor
WSJ 17 04 2015, 07:24

Uluslararası kreditörler esneklik tanınmayacağı konusunda net, hükümetin umutları azalıyor, Yunan tahvilleri ise çakılıyor. Bu resme bakınca Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtİmali gittikçe artıyor gibi gözüküyor. İşte Yunanistan krizinde son durum:

KREDİTÖRLER KARARLI

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın Mayıs ayında IMF'ye ödemesi gereken borcunun ertelenmesine izin vermeyeceğini belirterek, Atina'nın nefes alma şansını ortadan kaldırdı. Lagarde Yunanistan'ın ekonomiyi düzeltmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise Euro Bölgesi'nde kalma konusunda kararı yalnızca Yunanistan'ın verebileceğini söyledi.Schaeuble dün, gelecek hafta Yunanistan için kurtarma fonlarının serbest bırakılması sağlayacak bir anlaşmaya varılması olasılığını tümüyle reddetti. Böylece krizdeki Yunanistan'ın Mayıs ayına kadar temerrüt riski yükselmiş oldu.

24 Nisan'da Euro Bölgesi Maliye Bakanları Letonya'nın başkenti Riga'daki toplantıda Yunanistan krizini de görüşecekler. Ancak "Hiç kimse bir çözüme varılmasını beklemiyor," diyen Schaeuble, Euro Eölgesi'nin üst düzey politika yapıcıları arasında anlaşma umuduna darbe vuran ilk isim oldu.

HÜKÜMETİN UMUTLARI TÜKENİYOR

Dün Washington'da Brookings Enstitüsü'nde konuşma yapan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis hem Yunanistan'ın eurodan çıkışını hem de ortaya konan cari kredi anlaşmasını reddetti.

Haziran sonuna kadar müzakerelerde sonuç alınması konusunda umutsuz olduğunu belirten Varoufakis, "Ekonomimizin karşılayamayacağını bildiğimiz hedefler içeren bu anlaşmayı imzalayamayız” dedi.

YUNAN TAHVİLLERİ

Özellikle dün Schaeuble'ın açıklamalarından sonra Yunanistan'ın iki yıllık tahvilleri yüzde 26'dan fazla artarak temerrüt riskinin artığı sinyalini verdi. Yatırımcılara göre Yunanistan'ın kaderinin ne olacağının belli olmaması, özellikle Euro Bölgesi kalıp kalmayacağıyla ilgili belirsizlik, Yunan borçlarını fiyatlandırmayı çok zorlaştırıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Atina'nın baharda yapması gereken bir dizi ödeme var. Analistler, gelir yaratmakta zorlanan ve yeni kurtarma programlarından da para alamayan Yunanistan'ın bir şekilde kreditörler tarafından talep edilen ekonomik reformlara uymayı kabul etmesini bekliyor. Ancak pek çok analist için Yunanistan'ın bir noktada eurodan çıkışı hala güçlü bir ihtimal.

Yukarı

Business HT×