BIST 100 9.907,06 % 1,96
USD/TRY 32,4649 % -0,22
EUR/TRY 34,8253 % -0,42
Piyasalar
9.907,33
% 1,96
32,4649
% -0,22
34,8253
% -0,42
1,0719
% -0,10
44,77
-0,12
2.345,84
% 0,57
89,63
% 0,70
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed üyeleri temkinli

İki Fed Başkanı ABD ekonomisinin soğuması ile erken sıkılaştırmadan sakındıklarını belirttiler

Fed başkanlarından sıkılaşma uyarısı
16 04 2015, 21:07

Son dönemde gelen zayıf ekonomik verilerin kendilerini faizlerin erken artırılması konusunda dikkatli olmaya yönelttiğini söyleyen Fed yetkililerinin açıklamaları, Fed’in sıkılaştırmaya gitmek için Eylül ayına kadar bekleyeceği tahminlerini güçlendirdi.

Atlanta Merkez Bankası Fed Başkanı Dennis P. Lockhart, ekonominin ilk çeyrekte zayıfladığını ve ilk faiz artışı öncesi işsizliğin düşmesi gerektiğini ve enflasyonun artmasını görmek istediğini belirtti.

Florida'da konuşan Lockhart "Bulanık bir ekonomi tablosu kritik bir karar almak için iyi bir zaman değil. Düşen işsizlik ve artan enflasyon yakın vadede olası değil. Benim tahminime göre enflasyon yılın ikinci yarısına kadar toparlanmayacak" diye konuştu.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçen ayki toplantısında faiz artışının zamanlaması konusunda ikiye ayrılmıştı. Birçok üye Haziran'da sıkılaşma isterken, bazıları da daha sonra faiz artışı yapılması gerektiğini savunmuştu. Ancak bu toplantı Mart ayında ABD ekonomisi tüm beklentilerin altında faiz artışı kaydetmeden önce gerçekleşmişti.

FOMC'de oy hakkı bulunan Lockhart "İdeal olarak istenen verilerde hedeflerin gerçekleştiğine dair açık ve net işaretler görmek isterim. Bu da işsizlik oranında bir düşüşe ve enflasyonun toparlanması anlamına gelir" dedi.

Bloomberg'ün 3-9 Nisan tarihlerinde yaptığı anketteki çoğu ekonomist ilk faiz artışının Eylül'de gerçekleşeceğini tahmin etti. Mart'ta yapılan iki ankette ise çoğu katılımcı sıkılaşmanın Haziran'da başlayacağını öngörmüştü.

Bu yıl FOMC'nin yedek üyelerinden olan ve oy hakkı bulunmayan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ise ekonominin henüz borçlanma maliyetlerinde artış için şartları yerine getirmediğini savundu.

Rosengren, Londra’da yaptığı bir konuşmada, "açıklanan verilerin komitenin faizleri artırmaya başlamak için görmesi gereken iki koşulu karşılamak adına iyileşme göstermesi gerektiğini" belirtti. 

FISCHER UMUTLU

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, geçtiğimiz aya ait hayal kırıklığı yaratan istihdam verisine çok önem atfetmedi ve ekonominin yumuşak bir ilk çeyreğin ardından toparlanacağı tahmininde bulundu. Fischer, faiz artırımının zamanlaması ile ilgili bir sinyal vermedi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Perşembe günü Washington’da gerçekleştirdiği bir panelde konuşan Fischer, “Bir adet zayıf istihdam verisi geldi. Ancak bundan önce 5 veya 6 adet olağanüstü istihdam verisi gördük. İlk çeyreğin ardından büyümede ivmelenme bekliyoruz” dedi.

Perşembe günü açıklanan bir veri ABD’de konut başlangıçlarının Mart ayında beklentilerin altında bir yükseliş kaydettiğini gösterdi. Söz konusu veri, ekonominin ilk çeyrekte yavaşladığına dair son işaret niteliğinde. Bu hafta açıklanan diğer veriler, imalat sanayinin geçtiğimiz ay düşük bir artış kaydettiğini, perakende satışların ise tahminlerin altında kaldığını gösterdi.

Yukarı

Business HT×